Blötis och 200

En månad sen första ismetet på Tavelsjön.

Lena och hennes kompis Eva delade ett bord på Sundlingska gårdens julmarknad. Jag passade på att fiska några timmar med Kent. Han ville veta hur det går till även om han helst fiskar i öppet vatten. Jag visade mitt sätt som har fungerat bra, alla har sina egna ideer hur det går till. Alla varianter fungerar, för mig är det viktigt att det är nätt och enkelt. Spön, tänger, vippor och all utrustning ska vara lätt att frakta och att sätta ihop.  

När vi gjorde det första passet på sjön var isen perfekt. Ca 20-25 cm tjock med ett litet lager pudersnö. Det var nästan läge för broddar, skulle vara grymt jobbig t att halka och göra illa sig. Det vore hemskt om en ny skada skulle förstöra ett till vinterfiske. Iaf så hann vi med några timmar ismete och pimpel. Två godkända gäddor, en på vikt och den andra på längd. 

För tredje året i rad åkte familjen till stugan i Tavelsjö för att fira in det nya året. Familjen Sandström över åkern skulle göra det samma. Vädret skulle vara lite lurigt men det blev helt perfekt. – 7 grader hela helgen inbjöd till skoterkörning, fiske och ismete. Jonte och Jesper var ute en dag och landade två snipor. De missade tydligen en riktig krokodil som slaktat en betesfisk på djupt vatten.

Förväntningarna på isen var stora, när det var så bra tidigare i vinter. Förväntningarna grusades snabbt. Iofs var isen ca 35 cm tjock med ett snölager på. TYVÄRR var det ett lager vatten mellan snön och isen. Kallt väder i långa perioder med lite snöfall och det är plaskblött. Att borra hål var inga roblem. Det var svårt att placera ut spöna i snöblasket, issörja trycktes mot hålet när jag gjorde iordning. Det blev bompass på gädda men vi fyllde på förrådet med abborre vilket alltid är välkommet!

Jag förstår inte! Hur kan isen vara så blöt, vad beror det på?

Jubileum är det dessutom, 200 inlägg i bloggen. Fredagen 18/2 är det 2 års jubileum och då ska jag bjuda familjen på after work. Det ser jag framemot!! 

Skitfiske

M
umeafishing.se

1 kommentarer

  1. Jag har också funderat mycket på varför det blir flödvatten. åkte över Nydalasjön på skidor för någon vecka sen, och på vissa ställen tryckte jag stavarna igenom översta islagret ner i sörjan under. Det är bara när det är snö på isen som det blir vatten…i annat fall fryser vattnet till is och det blir inget lager. Kan det vara så att inflöden till sjön rinner in uppe på isen och hamnar under snön, vilket innebär att det inte fryser eller är det kärnisen som blir tung av snön och trycks ner och då trycker vatten upp på den, men hamnar under snön där det är 0-gradit och inte fryser. Mats, du kan väl kontakta någon expert och komma med svaret här på bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *