Vintertiden lockar fina fiskar

Isarna har lagt och fiskarna har gått i ide? Inte då det är bara att fiska på.

Många sportfiskare beklagar sig och tycker att det är otroligt jobbigt med den långa isperioden på alla vattendrag. Jag är en av de som verkligen börjat uppskatta vårt klimat här i norr. Många av mina fiskarkollegor i södra Sverige som vill isfiska kan inte. Vissa av dem får aldrig någon is och några kan bara fiska en dag, en eller två veckor på hela vintern.

Den här vintern har börjat alldeles utmärkt! Långa kalla perioder har gjort att det finns riktigt bra kärnis. Snön har hållit sig borta och det har gett isen bra fäste. Förra vintern kom det för mycket snö innan isen hunnit lägga. Snön isolerade och det aldrig blev riktigt bra. Det blev plask och slask samt meterdjup snö som gjorde det svårt att ta sig till tilltänkta fiskeplatser.

Det gäller att respektera och vara riktigt försiktig på isen! Använd gärna flytoverall om du har en. Isdubbar, ispik och räddningslina är andra måsten om du nu ska ut och isfiska själv. Din mobiltelefon ska du också ta med dig. Lägg den i en eller två förslutningsbara plastpåsar för att skydda den mot fukt och vatten. Det absolut bästa är att fiska med andra ur säkerhetssynpunkt, samtidigt är det så mycket trevligare. Undvik att fiska vid bäckar, avlopp och andra områden där vattnet rör sig. Där kan isen urholkas av det strömmande vattnet.

Är du sportfiskare som släpper tillbaka din fångst måste du tänka dig för i kallt väder. Fiskarnas ögon och slemskikt på kroppen är väldigt känsligt för kyla. Fisken blir lätt blind och de kan få svårt att klara sig med de skador de kan få. Vissa säger att fisken får något som liknar våra ”brännskador” på kroppen om de utsätts för beröring eller kyla. Ska du ta hem och äta upp din fångst behöver man inte vara så noga.

(Foto: Mats Söderholm) Lenas pimpelgädda
Det viktigaste vid isfiske är isborren, hur ska du annars få hål att pimpla i? Isborrar finns det ett antal olika märken. Diametern på borren kan vara mellan 110 mm och 250 mm. Ska du pimpla kan det räcka med en mindre. Ska du ismeta gädda kan det behövas de större varianterna. Isborren kan kosta från 499 kronor upp till motorisborrar för 6500 kronor. Det är också viktigt att borrskären är vassa. Ska du borra i halvmetertjock is vill du inte ha slöa skär. Är det så kan man byta in sina skär mot nyslipade. Det kostar under 100 kronor och det är väl värda slantar att lägga ut.

Det behöver inte kosta en massa pengar. Jag skulle gissa att ”nästan” varje hem har pimpelutrustning någonstans? Det kan vara en träbit med någon lina och ett blänke med en krok. Det finns alla möjliga varianter av pimpelspön på fiskebutikerna. De finns också att köpa på större mat och byggaffärerna. Variationen av beten är oändliga, från minsta mormyschka på något gram till blänken, balanspirkar och vertikalpirkar. Regnbågens färger finns att välja mellan. Det vanligaste är orange, rött, silver, koppar och guld. Varje vatten har sitt bästa bete. Det gäller bara att lista ut vilket det är?

Det diskuteras ofta vilken sorts lina man ska använda. I norrlandsvatten när det är kallt föredrar jag nylonlina 0,20mm! En allround tjocklek som fungerar till det mesta isfisket. Det finns även flätad pimpellina men den fryser ofta. Det bildas is på den och det ser mer ut som ett pärlhalsband. Pimplar du i nollgradigt är det fördelaktigare med flätlina. Den tål ofta mer vikter men risken att nöta av den mot iskanten finns alltid där. Självklart gäller det även nylonlinan.

Fisket under isperioden är väldigt spännande. Den traditionella pimplingen efter abborre är vanligast men det går lika bra att pimpla efter öring, sik, röding mm. Dessa vitfiskar är väldigt populära och vanligare i fjällvärlden men det går att fånga dem i havsbandet också!

En ovälkommen gäst enligt många är mörten som nafsar bort maggoten från din krok. Vi som ismetar gillar mörten! Ismetet inriktas vanligast mot gädda och abborre i våra vatten. Många sportfiskare använder ”deadbait” alltså död fisk som abborre, mört, löja, sik eller vilken fisk de kommer över.

(Foto: Lena Sjöblom) Johanna lär Viktoria 2 år
Ta med en stolsryggsäck, liggunderlag eller kanske ett renskinn. Gör det bekvämt för dig och njut! Isfiska med familjen, partnern, kollegorna, vännerna och gör ett besök på isen. Kom ihåg att klä dig varmt, ha med ett extra ombyte, det kan bli svettigt att gå eller borra många hål. Håll dig varm och torr. Din fiskebutik tipsar och berättar gärna för dig vart du ska åka och vilka beten som fungerar bäst till just ditt fiske.

Mats
umeafishing.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *