Så får du abborre på kroken


Våren närmar sig med stormsteg, dagarna blir ljusare och solen börjar snart värma på riktigt! Varför inte pimpla abborre på sportlovet?

Abborren är en av våra vanligaste fiskar och de finns överallt. Abborren trivs egentligen bäst på sommaren. Den gillar varmt vatten och jagar väldigt aktivt. En riktigt predator som endera nafsar försiktigt på ditt bete eller hugger vettvilligt och ger dig en rolig kamp.

Isfisket efter abborre är inte lika spektakulärt. Självklart beror det på att du inte ser den jaga som på sommaren. På vintern gör den som många andra fiskar. Den sparar energi och äter det som kommer nära. Den rör på sig men kan vara riktigt svårtrugad.
När man pimplar är det skönt att sitta på något. Det finns alla möjliga varianter. Själv använder jag ryggsäck, enkelt att få med sig all utrustning, mat och extrakläder som jag behöver. Vanligast är dock ”skryllan”. Det är en specialbyggd pall för isfiske, det finns plats för fångad fisk, spön och lite till. Den rymmer inte mycket men för många räcker den. Är det oväder kan du alltid ta med dig en mindre ryggsäck för extrautrustning.

De som fiskar mycket känner till hur abborren fungerar på vintern. Om du inte får napp i ett hål så är det bara att borra ett till. Det krävs ständiga förflyttningar för att hitta vart fisken står. Visst kan det finnas fisk i det hål du nyss borrat. De kan stå och titta på maggoten som hänger på kroken utan att ta. På internet finns det otaliga filmer där man ser massor av fisk men ingen som vill äta.

Hur fiskar man då abborre på vintern? Känner du ditt vatten provar du självklart på samma ställen som på sommaren. Eftersom abborren gillar varmare vatten så söker den sig djupare under vintern. Visst kan man få fisk på grundare vatten också. Det kan ge mycket fisk men kanske mindre storlekar. De mindre rör sig i stim och är rätt stationära.

Fiskar du i okända vatten kan du börja borra nära en vasskant. Blir det inget så fortsätt att söka dig utåt. Det är enkelt att loda av djupet, släpp ner en tyngre pirk. När den är på botten så lås spolen och backa bakåt till pirken är vid hålet. Då kan du på ett enkelt att bedöma det djup du borrat vid. När du hittar abborren kommer du inte missa den.

Jagar du större abborre så gäller det att ha tålamod. Stor abborre ”lever” ofta själv. De är oftast väldigt kräsna och inte lika snabba som de mindre. Ibland krävs det yviga rörelser med kraftiga ryck, ibland behöver du bara darra lite på betet. Abborrknycken är lätt att känna igen. Det darrar 3-4 gånger i linan, då gäller det att vara snabb med mothugget. Abborren tycker om att stå vid djupkanter och vänta på sina byten. De är kvicka att spotta ut agnet, många fiskar blir missade för att man inte är koncentrerad.

Ett bete som gett större abborre på pimpel är balanspirkar. Betet som ser ut som en fisk i olika färger. Vanligtvis har den en enkelkrok fram och bak med en trekrok hängandes under. Släpp ner den till botten och veva upp några decimeter. Vicka lite på den och lyft sakta uppåt, stanna och vicka lite till och lyft sakta uppåt. Hugger det inte så släpp ner pirken igen och då skjuter den ut åt sidan för att sedan pendla tillbaka.

Vertikalpirken fiskar du på samma sätt men här har du bara en maggotkrok eller en liten trekrok hängandes under. Vertikalen är ofta lite böjd. När du lyfter och släpper ner den viker den ut en bit och pendlar tillbaks till mitten. Det är ofta då abborren hugger, så var beredd. Rödingblänken fungerar på samma sätt och kan vara riktigt effektiva. Mormyshkor är ett bete som fungerar riktigt bra. Oftast är de bly som är gjutet kring en krok. Fiskar du djupt så använder du med fördel en volframmormyschka. Den är tyngre och går snabbare ner i vattnet, det ger dig större möjligheter att fånga fler abborrar. Får du en abborre så finns det fler där nere, frågan är bara hur länge de är kvar? Alla dessa beten finns i oändliga variationer.

Det vanligaste agnet är maggot, små fluglarver som du kan köpa i fiskebutiker eller på välsorterade bensinstationer. Förvaring av maggot när du inte fiskar är viktigt. Lämna inte burken i värme, då utvecklas larverna till flugor. Det är många fiskare som gjort detta misstag och de gör sällan om det. Gummiimitationer av mask finns också som alternativ. Vanlig mask är inte att föredra, de tål inte kylan och den kalla vattentemperaturen.

Abborren är en väldigt populär matfisk men dyr, det känns riktigt bra att äta egenfångad fisk. Tittar man i fiskcharken kan abborrfilé kosta ca 259 kronor/kilo. De vanligaste sätt att tillaga abborren är att steka den i smör och olja som filé eller flådd. Den smakar fantastiskt gott panerad med ströbröd, dill och krydda med salt och vitpeppar. En mild wasabisås och kokt potatis till är fantastiskt gott.

Vill du grilla eller röka abborren direkt på isen så är det bara att rensa ur den. Låt skinnet och huvudet sitta kvar, salta och peppra inuti fisken. Stoppa in en pinne i abborrmunnen och grilla den direkt över öppen eld. Nyfångad är den som godast men självklart kan man frysa in den också.

Det finns inga regler, det gäller bara att hitta den randiga riddaren!

Mats Söderholm                                umeafishing.seLämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *