Sista isen

I Tavelsjö för en sen påskledighet, det är helt underbart och inom en snar framtid bor vi här.

På skärtorsdagen slutade vi tidigt och åkte till stugan så snabbt vi bara hann.  Båten var med och det skulle bli en del skruvning för att få alla grejor på plats. En av umeafishing.se partners RAM Mount har skickat upp en hel drös grejor som båten ska utökas med. Det är spö, eko, mobil och kamerahållare samt några rör för spön som ska skruvas fast.

På långfredagen gick Lena och jag ut på isen. Vi fick vada några meter innan den bar oss. Alla gamla hål gick att återanvända men jag tror inte på sånt, det är dålig karma! Min fisk ska tas i nya hål! Vi hade självklart med oss flytoveraller, isdubbar, kastlina och några gamla slalomstavar att staka oss fram med. SÄKERHETEN ÄR VIKTIGAST!!! Fisket SÖG totalt, det blev bara mört Men det bådar gott att det finns många av dem. Då kan det bli full fart i mörtstugan i sommar? 

Det blev en del grejande i båten, halva pulpeten skuvades loss. Ekolodshållaren blev för grund så jag fick lägga till en klack för att höja upp den. Röret som ska hålla rakt bakåt riktade spön var svårt att hitta en bra plats men den jag valde blir perfekt.  Spöhållarna är enkelt, de fäster jag bara på relingen så det gick grymt snabbt.


(Foto: Mats Söderholm)

När jag var klar med båten började jag arbeta i ladan. den kommer att bli viktig när vi ska flytta hit. Jag röjde och sorterade en hel drös med grejor, Affe kommer att få kolla innan jag gör något mer. Den värsta bråten la jag i återvinningshögen. En gammal soffa står i ett hörn, det var en hel del grejor där och jag började lyfta om lite. Jag såg något udda som låg där längs en kant. En gammal lada, hur dunkelt blir det. Jag tittade närmare och ett fågelskelett låg längs en långsidan.


(Foto: Mats Söderholm)

Är det någon som vet vilken sorts fågel det är?

Nåväl, båten är klar för sjösättning. Robert och Micke ska ut idag och Kent hanvill ut lika mycket som mig. Jag siktar på att sjösätta på torsdag med öringtrolling, jag måste lära mig det fisket! Självklart är jerkpåken med hela tiden!!

Mats                                  umeafishing.se

8 kommentarer

 1. Hej Mats !

  Provade på öringtrolling förra året, bra resultat för vara nybörjare efter några tips på fart, längd på utlagd lina och wobblers från Lasse på kikmete.

  Är riktigt sugen nu också på säsongstart, har du hittat något ställe att sätta ut båten på där det inte är is som hindrar sjösättningen ?

 2. Hej Mats, du är en orutinerad fiskare som tror dig vara allvetare på endast 2-3 år av fiske. Kom tillbaka och försök vara proffs om några år, din stora publicitet du får på VF är för mig obegriplig och försök snälla inte göra karriär då det kommer gå stup rätt åt helvete.

 3. Hej.
  Ronny – Ska ut första gången nu och försöka mig fram. Fiskeabstinensen är oerhörd.

  Didrik – Bra med återföring! Visst är jag nybörjare och har otroligt roligt varje gång jag är ute och lär mig något nytt. Fortsätt gärna kommentera om det är sakfel eller annat du har synpunkter på. Återföringen på mina reportage, artiklar och blogginlägg har varit positiva. Det gäller både från TV4 Umeå, VF och mina fiskekompisar.

  Skitfiske
  M

 4. Didrik, tycker du Mats publicitet inte är bra, läs då inte den, enkelt. Han har väl aldrig påstått sig vara mer än en nyligen väldigt intresserad fiskare…Jag tycker det är kul med fiskereportage både från proffs och mindre proffs, jag läser dock bara det jag själv vill. Man lär ju sig saker hela tiden, jag har ju sett på Mats blogg hur han utvecklat sina erfarenheter och kunskaper genom att prova sig fram precis som jag själv.

  Älven drar inget längre efter Öring, del p.g.a. minskad fisk och storlek. Fast framförallt då inget vatten körs genom turbinerna längre, har ju knappt varit fiskbart under flera månader.

  Öringfisket efter kusten lockar dock enormt nu, har hittat några hotspot och det finns många till som skall undersökas. Så nu hoppas jag bara jag hittar någonstans att lägga ner Bustern för lite nya fiskeäventyr.

 5. Didriks kommentar känns lite som avundsjuka. För mej är Mats en nyfiken upptäckare av fisket och det är de erfarenheter han får av det som han får uppmärksamhet för. Han skriver med inslag av humor om sina misstag. Det han lärt sig skriver han om på ett intressant sätt. Han är skicklig på att få uppmärksamhet och det är bara bra för sportfisket. Att han dessutom är lite väl prylfixerad gör bara det hela mer intressant för en som fiskar med en träpinne och gammal nylonlina….

 6. Prylfixering är för mig en stor del av fisket, speciellt om man som jag avskyr vinterfiske och bara kan fiska på sommaren. Det blir många långa vintermånader att ”fiska” prylar i stället.

  Min poäng är att du gör det bra Mats. Däremot förstår jag inte att VF släpper igenom kommentarer som Didriks som inte tillför ett skvatt. Jag tror det kan ha att göra med att VF har ”outsourcat” sin kommentarmoderering.

  Keep up!

  • Hej.
   Uffe Hendrix – Tack så mycket. 2010 fiskade jag ca 400 timmar och jag har kompisar som fiskar mer. Då är det viktigt att ha bra grejor, därav prylfixeringen. Köper man bra utrustning och sköter om den så håller de livet ut. Det är jag själv som väljer vilka kommentarer som tillåts.
   M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *