En av vårens höjdpunkter

Abstinens. En av de allra bästa sakerna med våren är jakten på romstinna lekmadamer
(Publicerad I VF 110514)

Vi närmar oss en av vårens höjdpunkter, jakten på romstinna lekmadamer. Det är gäddan vi är ute efter. Isen i Umeå älv och havet har brutit. Vinterns abstinens ska botas! Ismete och pimpel i alla ära men visst är det härligast med öppet vatten. Planerna för vårens islossning har varit många. Alla webbaserade kartor har blivit kontrollerade för att hitta nya spännande platser att fiska på. Vassruggar, grynnor, grund och öar i kustbandet och sjöar särskådas och kanske är det där det hugger?

(Foto:Mats Söderholm/umeafishing.se)
Vårfisket efter gädda kan vara riktigt spännande. Förleksfisket efter gädda kan vara succé eller katastrof. Allt ska stämma med temperaturer, vind och självklart ska det var rätt ställe. En annan viktig komponent är rätt bete. Det gäller att prova sig fram med olika färger och former. Det ska vara en ”triggande” gång på betet som retar just den där bastanta som böjer ditt spö till rullfästet.

(Foto:Mats Söderholm/umeafishing.se)
Mitt val av vårbete beror på vart jag fiskar. Fiskar jag i klart vatten och bra siktdjup använder jag oftast naturliga färger som gädda, abborre, sik och mört. Fungerar inte det så väljer jag helst ”papegoj” som är grönt/rött/gult. När det gäller betets gång så är det mest spännande med ”suspending”. Det betyder att betet sjunker väldigt sakta, det står nästan still i vattnet när jag inte rycker hem det.

(Foto:Mats Söderholm/umeafishing.se)
I havet där det kan vara mer sjögång och grumligare vatten på vissa ställen. Då kan skrikiga färger som orange, gult, rött eller varför inte svart fungera. Ett bete som har blivit populärt de senaste åren är ”gäddflugor” för spinnfiske. Du behöver inget flugspö för att använda dem. De är gjorda för att användas till t ex haspelspö. Det är viktigt att blöta dem ordentligt så att du får lite kastlängd. Är de torra kommer de knappt ur båten. Kasta ut och låt den sjunka, veva in lite och den rör sig förföriskt i vattnet.

(Foto:Mats Söderholm/umeafishing.se)
Gäddan leker på våren, de återkommer varje år till samma ställe för lek. Den söker sig till grunda vassvikar för att lägga sin rom och mjölke. Enligt vissa är det de minsta gäddorna som rastlöst startar allting. De söker sig in under iskanter och påbörjar uppvaktningen. De större mer rutinerade står utanför vid djupkanterna och väntar till det är dags. Det är där vi ska ta dem. Det kan vara väldigt olika när leken börjar beroende på vilket vatten du fiskar i.En fördel till allt fiske är tillgång till båt. Det gör det enklare att söka reda på de områden där gäddan finns. Har du inte båt går det att hyra på olika platser i kommunen.

(Foto:Mats Söderholm/umeafishing.se)

Skitfiske

Mats Söderholm
umeafishing.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *