Åskväder

Midsommardagen och äntligen lite fiske igen, det blev med betoning lite!!

Efter en lugn midsommar och en ännu lugnare dagen efter morgon satte vi oss i båten. Jakten på den stora abborren pågår i oförtruten styrka. Vi hängde på några wobblers och satte igång, mycket fisk på ekolodet fram till första ankringen. Jag lade ut ett mete och började dropshota med blicken på flötet. Napp och mothugget satt fint, jag drillade en bra matstorlek  men den slet sig när jag skulle lyfta in den i båten. Inga gäddor var i farten så vi gjorde vi gjorde klart med förflyttning. Regndropparna var sköna och helt plötsligt mullrar det till. Vi tittar upp mot skyn och ser stora svartamoln välla i över Tavelsjö.
Det var bara att packa ihop och ta upp båten, knappt 30 min hann vi med 🙁

Tillbaks hem där jag låg och slappade i sängen. Grymt rastlös och jag ville verkligen ut. Någon timme senare sken solen så där underbart igen. På med torra fiskekläder, jag försökte få med Lena och Felix men de ville inte. Sjösatte själv, enkelt som det är och körde mot Vindelvägen för att fortsätta min trolling. Spöna låg fint och elmotorn spann på i 1,5 knop, jag ställde mig i fören och styrde efter den djupkant som syntes så bra i solskenet. Jag kör bara tio minuter innan det brakar lös igen. Det mullrar till ordentligt och en svart vägg drar sig över sjön. Nähäpp, det är tydligen inte en fiskedag, jag avbryter igen :(:(

När jag kör in på gården är hela den svarta väggen borta och solen lyser lika skönt som tidigare. Felix och Lena var på väg ner stranden, Felix den lilla galningen ville bada. Jag följde med dem och hade med mig mina UL spön. Det gick inte lång stund förrän det trasslar för mig. Det var inte bara vädret som gick mig emot idag, det var haveri efter haveri på utrustningen nästan hela tiden. Förbannad ger jag upp och går hem. Kroppsarbete kan ju inte gå fel så jag rensade undan en massa grejor och satte igång.

Idag kanske det går bättre?
Skitfiske

Mats Söderholm
umeafishing.se

8 kommentarer

 1. Tjenare Mats.En bekant till mig drog upp en gädda på hela 14.4kg och 121 cm idag i Rickleån.Jag ville bara höra med dig som är en storfiskare och som kanske har lite koll på tidigare dragna storgäddor i länet om det har dragits upp nån större.Jag vet ju iofs att du drog en storgädda på 16kilo på pimpel nån vinter men jag fiskar ju själv mkt och vad jag kan minnas drogs det nån på drygt 14 kilo i Rickleån i Rickleåbyn för 7-8 år sen.Sen så är det ju dragna flera på 10-13 kilo runt om i länet som rapporterats till Norrans fisketävling m.m Men vad tror du Mats om denna gädda, nog måste den gå in på nån tiotopplista i länet.

  mvh freddan

  • Hej.
   Vad trevligt, släppte han tillbaka den? Det kanske den gör, jag har ingen historisk koll? Vi är på gång i norrland, många härliga sjöar och oprövade vatten. Det finns säkert många odokumenterade 15+ i länet? Sportfiskarna storfiskregister kan man säkert leta reda på några!? Alldeles innan jag tog min första 16+ så ismetade Filip en på 15 kg i havet. Det är dem jag känner till.
   Skitfiske
   M

 2. Tjenare Mats,såg du besten på 14.4 kg i VK?Den var visst helt tom i magen dessutom så den där gäddan efter juli och in i augusti hade nog vägt nåt/nåra kilo till då.Den hade ju verkligen både kroppen och längden för att väga mer än 14.4kg.Tyvärr enligt rapporterna blev den inte släppt i älven igen.Lite synd för den hade ju bara vuxit till sig ännu större.Javisst är det så att Norrland kanske är på gång men feeelingen efter alla år man läst fisketidningar och fiskat en hel del själv så är antalet gäddor från 13+ skulle jag vilja säga mkt sällsyntare här än i söder.Skulle vara kul att höra om det är nån som vet nåt om det igentligen.Jag menar,finns det mer mat i södervattnena/skärgårdarna eller är det bara mer vattendrag/sjöar i söder och fler fiskare som gör att det dras större fisk?Eller finns det gäddor på 18-22kg i Norrland också nånstans måntro?

  • Jodå , jag såg den. Att man tar upp fisk är helt OK och jag brukar inte bry mig om hur man hanterar sin fisk. Tycker bara att det är tråkigt att man inte ens verkat försöka sätta tillbaks den. De stora gäddorna ska vi vara rädda om, det är de mindre som förstör för t ex ädelfisken i älvarna. Tyvärr är det såna här fångster som gör att de stora gäddorna försvinner! Alla kommer inte att överleva men man bör ändå försöka sätta tillbaks dem. Söderöver är det nu restriktioner på gädda, man får ta max tre/dag och jag tror att det är någon längdbestämmelse också? Jerkbait fisket har skördat stora tiumfer och det är grymt roligt. Vi kommer snart igång och förhoppningsvis reser sörlänningarna till oss för att fiska C&R. Det fungerar!
   M

 3. Jajamen du har helt rätt.Den borde släppts i men tyvärr är det så att det beror på vem som drar upp den.Alla har inte tänket om att fiskar ska släppas tillbaka.Man vågar inte ens tänka tanken hur många storgäddor och storabborrar(4hg tar 10 år) som dragits i länets vatten genom åren och inte släppts i igen efter vägning.Ha en bra fiske sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *