Lyckad guidening

Då var det dags igen, besökare i båten och Tavelsjöns djup skulle utforskas.

I höstas när jag köpte båten fick jag hjälp av Peter som jobbade på Fyra säsonger. Det gick tyvärr i konken men finns nu som Snö & Sjö som är en av umeafishings samarbetspartners. Peter har jag jobbat med på Volvo Umeverken för ganska många år sen men det behöver vi inte gå in på 😀 Han hjälpte mig med köpet av båten och nöjd som jag blev så lovade jag honom en dags fiske.

Efter många om och men stod han på Sundlingska gårdens brygga med sin son Hampus. Med picnickorgen i högsta hugg och min båt proppfull med fiskegrejorså styrde vi ut på vattnet. Hampus ville köra trolling så vi riggade två spön med sidoparavaner och två spön på sidan om båten. Vi tuffade längs en kant som fått mycket varmt ytvatten de sista dagarna. Huggen uteblev men det dröjde inte länge förrän han drillade en vilt sprattlande gädda.

Trollingen gav inte några fler resultat och vi stannade vid ett av grunden för att meta och spinnfiska en stund. Jiggarna ven i luften och flötena guppade. Det var verkligen abborrdag och vi drillade friskt på metet. En massa nafs på jiggarna utan någon krokning. Vi fick en mört och Peter skar bort stjärten och hängde på sin krok. Vi fiskade vidare och metet regerade totalt.

Peters flöte försvann och han gör mothugg, krokad fisk och det är stort! Jag tittade på spöets knyckar och sa gädda. Fisken närmar sig och glatt utbrister jag abborre när jag ser de röda fenorna. Peter har fullt upp och helt plötsligt lossnar toppdelen på spöet. Den dinglar i vattnet och jag lutar mig över relingen med håven och lyfter till slut in en grann abborre!


När jag lyfter abborren ur håven så jublar han för full hals och glädjen är enorm. Jag vägde in den på 1060 gram med en längd på 42 cm. Det är andra abborren på några veckor över kilot i båten, Robert tog en på 1080 gram och 45,5 cm i havet. Innan jag vägde den sa jag att den här ska släppas tillbaka, den kommer att ge många fina avkommor! Efter en snabb fotosession så släppte jag tillbaks henne, det dröjde inte länge förrän hon sprattlade till och drog neråt. Det blev lite mer trolling och ytterligare en gädda lades till dagens fångst rapport!

Nöjda och glada var vi alla, det var verkligen abborrvärme och det var ganska skönt att surgäddorna stod på djupet. Enligt rykten så går var det även gösväder. Tydligen ska en gös på ca 4 kilo tagits upp i sjön. Obekräftade rykten än så länge men nästa vecka ska jag ut på gösjakt. Då blir det riggning av djupgående och hetsigt kastande wobblers. Patrik som informerade mig trodde att jag skulle dra en storgös direkt men fiskeguden log över mig förra året och nu är det nog slut storfångster på ett tag!? Skitfiske!! 

Mats
umeafishing.se 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *