Helgsummering (H1)

Två av länets lag var aktiva under helgen då RIG och TGC mötts tidigare under veckan. Det var Skellefteå IBK som mötte Örnsköldsvik och TBS som tog emot jumbon IBK Luleå på hemmaplan.

***

Topplaget Skellefteå IBK mötte bottenlaget Örnsköldsvik. Trots en stor ledning, bland annat 2-6, och förkrossande skottstatistik (23-43) så var faktiskt Örnsköldsvik väldigt nära målmässigt på slutet.

Det var i andra perioden som Skellefteå drog ifrån målmässigt. Joel Johansson gjorde tre mål innan Örnsköldsvik upphämtning startade. 2-6 i mitten av andra perioden var visserligen 4-7 när andra perioden var slut, men Örnsköldsvik åt sig ikapp i den tredje perioden, och med fyra minuter kvar reducerade man till 6-7.

Men närmre kom man inte. Mattias Lundberg, Skellefteås poängkung, sköt i matchens sista sekund målet som betydde slutresultatet 6-8, framspelad av matchens store profil Joel Johansson, som för dagen hade fem poäng, tre mål och två assist.

Lundberg gjorde tre mål även han. Annars noterar vi att 18-årige Jonathan Andersson briljerade med tre målpassningar. Skellefteås förstaformation med Lundberg, Johansson och Joakim Nilsson gjorde för övrigt sju av lagets åtta mål. Det är inte att överdriva om man påstår att de är väldigt, väldigt viktiga för Skellefteå.

Segern innebär att Skellefteå IBK behåller sin andraplats i serien, fem poäng efter serieledande RIG.

***

Tyngre hade TBS det. I mina ögon var man förhandsfavoriter då man tog emot det IBK Luleå som enligt IBK Luleås målvakt John Stiglund inte vunnit på bortaplan (i division 1 förmodar jag) på tre år.

Men igår var det dags igen. Det Luleå som låg sist innan matchen var väldigt disciplinerat bakåt och effektivt framåt överraskande vann mot fjärdeplacerade TBS Umeå – TBS som vaknade lite för sent.

Efter två perioder var faktiskt ställningen 3-7 till IBK Luleå – då TBS ryckte upp sig. 4-8 med tio minuter kvar att spela blev till slut en 7-8-förlust för hemmalaget.

-Vi bjöd på alldeles för mycket, säger TBS-tränaren Roger Boström till sportnu.se.

Daniel Nygren hyllas för sina fyra assist. Nu står han alltså på noll mål och 20 assist på tio matcher! Hatten av för det. Rickard Öberg gjorde två mål och Anton Bergström tre poäng.

TBS kan inte vara nöjda över att förlora på hemmaplan mot jumbon – det är under all kritik. Förlusten gjorde att Hudik/Björkberg lyckades passera i tabellen i och med sin vinst mot Kiruna AIF. TBS ligger alltså nu på sjätte plats med 15 poäng.

Nästa helg väntar Wibax uppe i Piteå – då jag med 99 procents säkerhet faktiskt är på plats då jag har tagit jullov då.