Vi ser ett nytt Bjästafall – tyvärr

Onsdag 23 maj klockan 21.50
Vi minns Bjästafallet allt för väl.
Nu har ett nytt fall inträffat i Jokkmokk.
En man fälldes för våldtäkt i både tingsrätten och hovrätten. Nu har en Facebookgrupp startats till stöd för honom. Både politiker och journalister har gått med i den. Offret utsätts för ett nytt övergrepp.
Fallet i Bjästa blev omskrivet, framför allt på grund av att offren utsattes för hatkampanjer på nätet. Uppdrag Granskning gjorde också ett uppmärksammat inslag om fallet.
I Bjästa dömdes en pojke för två våldtäkter.
En Facebook-grupp som stödde honom skapades. Över 4 000 personer gick med. Både hot och sexuella trakasserier fördes fram mot de flickor som våldtagits, vilket bland annat Svenska Dagbladet skrivit om.
Hoten var så allvarliga att en av de flickor som utsatts för våldtäkt till slut kände sig tvingad att flytta från hemorten.
Facebooksidan stängdes till slut ner.
– Det är inte ok att hota och skriva de grova saker som stod där. Rent generellt stänger vi ned när en grupp bryter mot de användarvillkor som finns på facebook.com, sade Jan Fredriksson, talesman för Facebook i Sverige, till Svenska Dagbladet.
Nu ser vi det hända igen. Denna gång är det ett Jokkmokksfall.
I februari förra året, i samband med Jokkmokks marknad, anmäldes två norska killar för våldtäkt av två svenska tjejer. De båda tjejerna kände inte varandra sedan tidigare, men båda uppgav att de blivit våldtagna av samma kille vid olika tillfällen under samma kväll.
Vid en av våldtäkterna var ytterligare en kille inblandad.
Båda nekade till brott. De dömdes till fängelse i tingsrätten. Hovrätten skärpte straffet till fyra år och sex månader respektive tre års fängelse. Killarna begärde resning i Högsta domstolen, som valde att inte ta upp fallet.
Sveriges Radio berättar att killarnas advokat i sin resningsansökan ifrågasatte varför tjejerna valde att följa med killarna till en enkel stuga möblerad med sängar. Killarna menade också att det varit problem med tolkarna som skulle översätta deras ord till svenska och att det också hade framkommit nya bevis.
Sveriges Radio berättar även att det nu – precis som i Bjästa – har startats en Facebookgrupp som stödjer en av de killar som dömdes för våldtäkt.
På sidan finns nedsättande kommentar mot tjejerna. Bland annat står det att det är deras fel att han fälldes och att tjejerna endast var ute efter pengar i skadestånd, pengar som skulle användas till att resa utomlands.
Facebookgruppen har cirka 75 medlemmar.
Anmärkningsvärt är att flera offentliga personer i både Sverige och Norge har gått med i den. Sveriges Radio berättar att det bland dessa finns kommunpolitiker och journalister och även personer som är anställda vid Sametinget och polisen.
En av medlemmarna i Facebook-gruppen är Sylvia Blind, ordförande i Jokkmokks sameförening.
Hon säger att hon läst om fallet i medierna och därefter bildat sig en uppfattning.
– Just nu känner jag att jag kan ge dem mitt stöd. Tills motsatsen är bevisad så att säga, säger hon till SR.
”Tills motsatsen är bevisad”.
Killarna är fällda i såväl tingsrätten som hovrätten. HD tog inte upp ärendet.
Vad mer ska bevisas? Vem för våldtäktsoffrens talan? Varför får inte dem stöd?
Först det brutala våldet och förnedringen i att bli utsatt för våldtäkt. Därefter kommer hela den tunga uppslitande rättsprocessen och värst av allt är att den inte har något slut.
När domen väl faller kommer nätkampanjerna. Misstänksamheten. Offret utsätts för nya övergrepp och görs till den skyldiga, den som rår för att någon sitter i fängelse.
Våldtäkter görs till en bagatell. Pojkar är pojkar och det ska flickor tåla och flickor ska framför allt inte gnälla om de frivilligt följt med en pojke hem. Det är budskapet.
Det är djupt tragiskt.
Risken är stor att liknande fall gör att fler inte orkar eller våga anmäla. Det är nog svårt att läka en sargad själ. Det är betydligt svårare att läka en sargad själ när man misstänkliggörs och utsätts för kampanjer.
Fler måste få hjälp att anmäla sexuella övergrepp. Fler ska inte avskräckas från att anmäla.
Vi borde ha lärt oss det självklara att våldtäktsoffer ska få allt stöd de måste få.
Vi har inte lärt oss.
Det är också djupt tragiskt.

10 kommentarer

 1. Samma människor som startar den där typen av näthetsande brukar vara jävligt pigga på att snacka om lag och ordning. Respektera rättssamhället eller (kanske) demonstrera utanför rättegången. Hoppas alla som vet vad det gäller går in och försöker stänga sidan.

  • Så vi ska censurera internet för att vissa saker inte faller dig på läpparna menar du? Visst, vi kan ogilla det som den eller de skriver på FB men jag försvarar allas rätt att få uttrycka sin mening i alla lägen.

   • Förstår du inte skillnaden på censur och att respektera andra mäniskor eller gör du dig bara dum?

 2. övergreppet i sig , då.. Övergreppen fortsätter. Pojken har inget ansvar, det är flickornas fel? Hur resonerar de? Domstolarna har sagt sitt men det är inte bevis nog. Ett så omdömeslöst yttrande som att politikern kräver bevis( inte de som domstolarna anser sig ha ) för att ändra uppfattning borde leda till att hon avgår. Vad skulle hon säga om den drabbade var hennes egen dotter?
  Tragiskt! Solweig

 3. @TOBBA ÅHSTRÖM: Själva fallet har naturligtvis ingenting med Bjästa att göra. Däremot finns det paralleller mellan fallen – det vill säga Facebooksajter som startas till stöd för den dömde och där offret misstänkliggörs.

 4. Det jag spontant känner är att det kanske finns saker som inte kommit till ytan, dvs saker som andra känner till, men som inte kom till rättens kännedom i Jokkmokksfallet. Vi får inte blint och enbart lita på offren alla gånger, utan att en vattentät undersökning gjorts innan. Det är inte för inte som begreppet felaktigt dömda faktikst finns. Det finns människor som ljuger om sådana här övergrepp, men vi normala människor blundar inte sällan för detta. Vi vill inte se, höra eller diskutera saker som dessa. Det enda vi har för ögonen är ett offer som lider, men som faktiskt ibland skrattar oss bakom ryggen, efter att kanske ha lyckats sätta en oskyldig bakom galler. I det aktuella fallet tar jag absolut ingen ställning i skuldfrågan, bara så det är klart, men jag vill att alla ska vara medvetna om att sanningen inte alltid är vad den ibland ser ut att vara. Det är aldrig okej att starta ett nätverkshat på internet till stöd för någon, vare sig å ena sidan eller andra, efter som detta kan slå så fel. Det är aldrig okej att överhuvudtaget hänga ut någon (pekar på VK/VF) eftersom ingen annan än de inblandade vet sanningen. Samtidigt kan jag till viss del förstå att om det nu skulle vara så att killen var oskyldig, att han kanske griper sista halmstråt som finns, att försöka visa på eventuell oskuld, för att dömas som oskyldig är detsamma som att socialt avrättas. Man blir utlåst från samhället för tid och evighet.

 5. Gruppen har 75 st medlemmar, varav 6 st har gått med på eget initiativ. Resterande medlemmar är tillagda till gruppen utan att själv aktivt ha gått med.

 6. Pingback: Orden kan såra mer än svärdet | Nordströms blogg

 7. Pingback: Fler måste få stöd att våga anmäla | Nordströms blogg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *