Inför match: Clash of the Titans

I SHLs absolut största och mest intressanta match på hela säsongen ska Sveriges två absolut bästa lag stångas blodiga om den prestigefyllda förstaplatsen som Skellefteå AIK just nu har.
Scandinavium kommer för en kväll att kännas som Colosseum – de två lagen som Hercules och Spartacus.

Att hajpa en SHL-match i omgång 24 och skriva upp den som den häftigaste matchen i årets grundserie redan i förväg kan upplevas förhastat och överdrivet. Bland annat ska ju lagen stöta på varandra två gånger till innan alla 52 omgångar är lagda till handlingarna.
Varför skriver jag då upp kvällens match så mycket?
Enkelt. Frölunda har haft greppet om förstaplatsen sedan tabellen satte sig och visat upp ett vägvinnande spel som för tankarna tillbaka till tidigt 2000-tal då laget var en svensk maktfaktor. Superlativen har haglat över Rönnbergs lag och ett tag kändes det som att guldet redan var i Göteborgs hamn. Maskineriet har dock hackat lite den senaste tiden och det stora avståndet ner till närmaste konkurrent i tabellen sågs krympa mer och mer för varje vecka – fram till i lördags då Skellefteå AIK passerade och placerade sig på förstaplatsen för första gången sedan omgång 55 ifjol.
Ikväll möts dem, omgången efter att Skellefteå puttat ned indianerna från tronen.
Det känns som att detta var förbestämt av någon gud där uppe med en genuin känsla för att skjuta drama in i svensk ishockey.
Det här mötet hade inte kunnat komma mer lägligt. Och kvällens match har allt, ja allt, för att bli något utöver det vanliga. Serielunk? Jo tjena.

Från andraplacerade Frölunda skiljer det 11 poäng ned till trean Brynäs och bara genom att slänga ett snabbt öga över tabellen förstår man att kvällens kombattanter just nu är ohotade inom svensk ishockey. Två lag som i en logisk värld kommer att slåss blodiga i en sju matcher lång finalserie framåt våren, men det är långt dit och oftare än sällan brukar ju slutspelet kräva sina offer varje säsong. Det är sällan vi har sett två på förhand tippade lag i finalen.

I Skellefteå saknas till kvällens toppmöte kanske den största stjärnan av dem alla, Janne Pesonen, som alltså inte heller kommer att finnas med i laget förrän slutspelet tar vid. Även Martin Lundberg och Fredrik Lindgren saknas i laguppställningen. Martin skadade sig som bekant i Schweiz härom kvällen och kommer att vara borta i minst en vecka med en lindrigare skada.
I målet väljer Wallsson högst oväntat att ställa Erik Hanses. Målvakten som har fått en mer eller mindre uttalad andraspade i Skellefteås välställda målvaktsled. Även fast jag skriver oväntat betyder inte det att Erik inte imponerat i år, tvärtom. I sina sex starter har målvakten storspelat och faktiskt vunnit samtliga.

Matchtips: 4-2 till Frölunda, sista i tom kasse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *