Bloggkrönika: 12 segrar betyder inte odödlighet

Tolv raka segrar, allt var frid och fröjd.
Sen låste sig målskyttet och en ny svit är påbörjad.
Skellefteå har nu fyra raka matcher utan vinst och frågan är given.
Vart är spelet som skrev in årets upplaga i klubbens rekordbok?

Du vinner – du förlorar. Så fungerar alla sporter och med några få undantag har det varit så. Att förlora är inte alltid negativt utan kan istället bli till något positivt som i slutet av det långa loppet visar sig avgörande. Du lär dig mer av dina misstag än av dina framsteg.
I livet. På isen.
Att Skellefteå nu lämnat isen i fyra raka matcher utan seger är inte en katastrof.
De senaste fyra matcherna har Skellefteå skjutit 130 skott på mål men bara lyckats få in det svarta gummistycket i mål 6 gånger. Ska vi än en gång begrava oss i siffror.
Ja det ska vi.
Så betyder det att den för tillfället havererade svartgula maskinen skjutit i snitt 32,5 skott på mål sedan visiten i Davos förra tisdagen.
På dessa matcher har laget gjort i snitt 1,5 mål per match.
Dessa siffror talar tydligt om det lås och bom som effektiviteten just nu gömmer sig bakom. Nyckeln till att bryta denna dystra svacka är enkel. Skjut.
Välj inte det svåra men ack så vackra passet. Skjut.

Det är inte bara den obefintliga effektiviteten som ligger bakom den senaste veckans haveri. Med enda undantaget Davos borta har Skellefteå AIK visat upp ett ovanligt naivt beteende i sitt spel. I Göteborg respekterade man inte indianernas sylvassa spets och lät dem leka ishockey i offensiv zon. Det var full fart framåt – men noll tätt bakåt och det fungerar inte mot ett så bra lag.
Ikväll blev det än mer naivt när Davos gång på gång fick komma fri med Svensson. Jag har ingen större koll på hur det schweiziska laget spelar ska jag vara ärlig att säga men till och med jag vet att de vill hitta frilägen. Ofta med en spelare som sticker tidigt på djupet.
Och om jag vet det, då vet Skellefteå det. Ändå ställdes Svensson ensam mot skickliga motståndare gång på gång.

Du vinner och du förlorar. Skellefteå kommer att gå långt i årets slutspel, de kommer att vinna igen inom en väldigt snar framtid. Alla lag hamnar i dåliga svackor och så kommer det alltid att vara.
Men det naiva spel och det stundtals hybrisliknande spelet i offensiv zon när varje anfall är ett försök till det sovjetiska klapp-klapp spelet måste detta ändå lyftas.
12 segrar gör inte ett lag odödligt. 12 segrar gör inte att saker kan börja tummas på.
Det gäller alla lag med mål att vinna något. Även Skellefteå AIK.

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

2 kommentarer

  1. Davos vann rättvist.Med så många spetsspelare borta och mycken speltid för juniorerna, så blev resultatet därefter.Två matcher till, sedan kommer juluppehållet lägligt,skavanker får läka.Sedan tar vi nya tag.Det förlitar vi oss på!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *