Revansch

Kommer ni ihåg hur det lät i lördags? Erik Andersson sågade (ja, om man kritiserar något i en intervju så sågar man, det borde ni veta vid det här laget) attityden och pratade om hur man förlorade kampen framför målen.

Annat ljud i skällan nu, som det heter. Brynäs kunde inte rensa returer för sina liv och stackars Robin Rahm stod ensam och övergiven.

ooo

Tycker diskussionen är intressant – även om den helt säkert har pågått ett bra tag – om nya sätt att göra mål. När målvakterna blir större och bättre är andrapuckarna framför mål viktigare, att försöka få målvakten ur position och ur balans. Skellefteå tog hand om returerna idag och vann matchen.

ooo

För två veckor sedan, efter matchen mot Luleå, skrev jag:
”Poängen är dock att videogranskningarna kan bli en återkommande följetong i vinter. Är det glasklart, exempelvis, vad som krävs för att döma bort ett mål på grund av offside i målgården?”

Och följetong verkar det bli. Den här gången var det Brynäs som fick målet bortdömt på, i mitt tycke, rätt vaga grunder: om regeln nu säger att man får stå i målgården så länge man inte stör målvakten så måste det ju rimligen finnas en situation där det kan hända. Nu står Johan Harju där utan att röra Markus Svensson, men bedöms ändå störa honom.

Det kanske han gör, men poängen är att sättet som videodomarna nu tillämpade regeln på tycks visa att regeländringen bara genomfördes på papperet – i praktiken är allt som vanligt. Inte för att det behöver vara negativt – den nya regeln känns rätt krystad och svårbedömd.

ooo

Lite besviken är jag över att det inte blev hetare känslor på isen. Hade gärna sett Jonathan Granström och Martin Lundberg gå en rond.

ooo

Erik Forssell är nu tvåa i skytteligan bakom suveräne Carl Söderberg. Luleådödaren verkar välja ut sina offer mera urskillningslöst i år.

4 kommentarer

  1. Nu var det väl ingen som såg nåt mål när domaren påstås ha dömt bort det då Harju solklart stod i målgården. Så det var ingen som säkert vet om pucken ens var inne. Jag minns när Jimmie Eriksson ifjol bara nuddade målgården men fick målet bortdömt av en linje domare från Umeå. Harju stod en halvmeter inne i målgården så självklart stör det målvakten.
    Det har sagts att målkamera bara ska användas till att avgöra om pucken är inne, men nu har det blivit ett sätt för domare att ringa för det de själva ska ta besluta om som detta fall. Ska domare snart använda kameran över hela banan? Det kan då bli långa matcher.

    • Ja, min poäng är just det, att målvakten ju alltid anser att han störs om det står en spelare i målgården och därför är regeländringen konstig och överflödig. Vad gäller målkamera kan man ju av praktiska skäl bara använda den i målområdet. Jag ser nog hellre att vi får vänta några minuter extra än att domarna är osäkra. Däremot behövs tydligare regler.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *