Publiksiffran

Säsongen 2004/2005 spelade Skellefteå AIK i Superallsvenskan efter jul och hade – över de sju hemmamatcherna – ett publiksnitt på 4155 åskådare. Det här var alltså i den gamla hockeyladan med plaststolar och analoga resultattavlor (ungefär) och lagen som kom på besök hette Bofors och Oskarshamn.

Nu är det 2012 och Skellefteå är en av favoriterna till SM-guldet. Och publiksnittet? 4946 åskådare, nia i elitserien.

Det är uppenbart att korrelationen mellan ishockeyns kvalitet och antalet besökare är betydligt mycket svagare än det borde vara – att ta sig från toppen av allsvenskan till toppen av elitserien förtjänar mer än knappt 800 personer till – men det kan ju bero på att Skellefteå hade ett av de bästa snittet i allsvenskan. Samtidigt pekar det på att kärnbesökarna – de som har årskort oavsett om affischnamnet heter Fredrik Bergqvist eller Niko Dimitrakos – utgör en stor majoritet av de som betalar in sig på matcherna.

Hur man ska locka resten är en fråga för marknadsavdelningen – Norran har en artikel idag på temat. Nu väntar fyra raka hemmamatcher (nån som har den blekaste aning om hur det kan ha blivit så?!) och det ska bli spännande att se hur snittet ser ut efter det.

Jag tror inte att det kryper över 5000 – tyvärr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *