Vesces dilemma

Ryan Vesce har verktygen, vi kan vara överens om det. Man gör inte nästan en poäng per match i KHL utan att vara skapligt talangfull.

Problemet är ju att han inte hänger med i tempot.

Jag tycker att dilemmat Vesce liknar Oscar Lindbergs situation för tre säsonger sen. Vem som helst kunde se att Lindberg var den störste forwardstalangen som kom fram ur juniorlaget – där var en som hade verktygen – men han var inte först in i elitserien: istället fick namn som Mattias Lindström, Martin Sandgren och Martin Lundberg – som, with all due respect, inte alls besitter samma spetskompetens som Lindberg – kliva in och imponera medan Lindberg satt kvar på bänken.

Varför? Spelartypen. Oscar Lindberg är en förstecenter i spelstilen, men som junior är man sällan tillräckligt bra för att hamna där. Istället får man hålla till i en tredje- eller fjärdekedja – och där gör en spelartyp som Martin Sandgren större nytta än en spelskicklig lirare som Lindberg.

Likheten: På samma sätt är Vesce inte tillräckligt bra för de två första kedjorna, men är alldeles fel spelartyp för kedja tre och fyra. Det gör att hans roll i laget blir otydlig – och, ja, överflödig.

Skillnaden: Oscar Lindberg var en talangfull tonåring som långsamt kunde matchas in i laget över ett par säsonger. Belöningen får Skellefteå nu: Lindberg bemästrar elitserietempot och fyller ut sin förstacentersroll.

Ryan Vesce är en 30-årig amerikan vars utvecklingskurva lär ha planat ut rejält. Jag är inte överdrivet hoppfull om att det kommer att förändras framöver.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *