Nedsläpp om 24 timmar

Om ett dygn är det dags. Fjolårets finalkombatanter möts i den här säsongens kvartsfinal. Detta talar (i de allra flesta fall) för en het, intensiv och känslofylld matchserie om bäst av sju. Het, intensiv och känslofylld kommer den att bli – kanske inte så länglivad däremot. Åtminstone inte om man tittar på hur de båda lagens sett ut. Inte om man jämför.

De regerande mästarna Brynäs går tungt. Till årets säsong förlorade de mycket av den spets de dragit nytta av och de har presterat minst sagt undermåligt.

Samtidigt har Skellefteå AIK vunnit i stort sett allt. Skellefteå AIK vann elitserien överlägset och många är ense om att de har bjudit på den snyggaste hockeyn. Det har slagits rekord av alla möjliga slag och det råder ingen tvivel om att Skellefteå AIK är de stora favoriterna inför årets slutspel och det har länge pratats om att de går sin tredje raka SM-final till mötes, hos såväl experter som åskådare.

ooo

Även jag själv har dragits med i Skellefteå AIK:s ”framgångsyra”. Det har spekulerats om vilka som kan tänkas utmana AIK i kampen om guldet, som om vare sig kvarts- eller semifinal behövde spelas. Då är frågan: ”Är detta enbart positivt?”

Hur påverkas egentligen spelare, ledare och supportrar av favoritskapet?
Som spelare tror jag att det är olika från individ till individ men statistiken talar sitt tydliga språk. Skellefteå AIK har hittat ett sätt att vinna och man är Sveriges just nu bästa hockeylag. Detta finns förhoppningsvis kvar i bakhuvudet hos spelarna samtidigt som ”framhuvudet” har sitt fulla fokus på att prestera sitt yttersta, match efter match.

Ledningen är, enligt vad jag tror, under högst press. Om laget ”misslyckas” så är ledarna de som får ta den värsta smällen och i Skellefteå AIK:s fall skulle ett SM-silver innebära ett misslyckande. Man har allt att förlora och något annat än guld vore orimligt att sikta på.
Detta är i alla fall vad jag tror om saken.

Så till den sista punkten: supportrarna.
Skellefteå AIK:s ståplats är i stort sett alltid fylld men på sittplats är det annars. Som det ser ut nu kommer inte Skellefteå Kraft Arena att vara fullsatt i morgon. Vare sig på sitt- eller ståplats. Ifall detta är en konsekvens av allt prat om hur ”lätt” AIK borde slå ut Brynäs törs jag inte påstå men någonstans har någonting gått snett. Är det biljettpriserna, favoritskapet eller något annat som hindrar Skellefteås hockeypublik från att pallra sig upp till arenan i det som förväntas bli Skellefteås guldår? Jag vet inte, men jag vet att publiken har stor chans att påverka.

He er dit!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *