Brynäs orkar inte stå emot

I dagens match var det Brynäs som började bäst. De kom ut med en tydlig game plan och det var att ta ut Skellefteå AIK:s nyckelspelare. Inte genom skador idag utan genom tjuvnyp och gruff. Man lyckades väldigt bra med detta och efter drygt fem minuter utdelades tre dubbelutvisningar för roughing och en extra utvisning för AIK. AIK:s box play var dock strålande idag (som vanligt) och trots ett antal numerära överlägen så fick inte Brynäs någon utdelning i den första perioden. Inte heller hemmalaget lyckades sätta dit den i den första perioden.

Säga vad man vill om känslor och gruff i slutspel men de två första perioderna blir något tröttsamma. Det är åtminstone min åsikt. Med allt gruffande och bufflande kommer ju också en hel del avbrott i spelet vilket blir enformigt. Men att psyka AIK:s nyckelspelare är väl egentligen Brynäs enda chans att vinna någon match mot guldfavoriterna.

I tredje perioden så kommer dock Brynäs aldrig in i kampen och allt eftersom spelsekvenserna blir längre får AIK också mer puck och ett högre tempo. Då orkar inte Brynäs stå emot.

ooo

Det som jag vill ta med mig från dagens match är AIK:s fenomenala box play, tredje- och fjärdekedjans insats och Oscar Möllers inställning.

Jag blir knappt ens orolig längre när AIK får spela i numerärt underläge. Ofta innebär det numer att motståndarna går ner i tempo och då AIK blir fulltaligt sätter man högt tempo på spelet direkt.

Det som föranleder Erik Forssells matchvinnande mål är en lång anfallssekvens för AIK där tredje- och fjärdeformationen sätter högt tryck och tröttar ut Brynäs. Detta hårda jobb blandat med mycket spelskicklighet blir en kalaskombination som sliter på motståndarna, oavsett vem man möter. Motståndet kan aldrig heller riktigt ”slappna av” i sitt försvarsspel då det finns många potenta målskyttar i dessa formationer.

Oscar Möller tycker jag visar vägen idag genom att fullfölja närkamper, vinna tillbaka pucken högt och aldrig backa undan. Han får många rapp och smällar men han biter ihop och kör. Sådant smittar av sig på lagkamraterna och är oerhört nyttigt i ett slutspel.

ooo

Det blev 3-0 i matcher för AIK och också för FBK. I kvartsfinal 2 och 3 så står det 1-1 i matcher och det kommer bli längre matchserier där. Bra för AIK!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *