Så mycket bättre

Brynäs har kämpat tappert. De har prövat lite olika spelsätt men grundprincipen är densamma: att stöka och böka med Skellefteå AIK:s nyckelspelare, sätta dem ur balans och få många avbrott i spelet för att störa de svart-gula västerbottningarnas höga passningstempo.

Man har gjort detta så pass bra att man i två omgångar varit med i matchen efter två perioder. Sedan har man inte orkat stå emot. Skellefteå AIK har kanske inte presterat maximalt men det har till stor del berott på att Brynäs hållit sig till sin game plan – deras enda chans att förlänga kvartsfinalserien.

Till råga på det har Johan ”Honken” Holmqvist stått på huvudet i Brynäskassen. Han har gjort ett riktigt bra slutspel och jag kan inte minnas ett enda mål som han kan lastas för. Det är bristerna i försvaret, som till viss del beror på en lång skadelista, som gett AIK möjligheten att slutligen göra så många mål i den tredje perioden.

Nio av AIK:s totalt 16 mål har gjorts i den tredje perioden. Fem har gjorts i den andra perioden och endast två har gjorts i period nummer ett. Statistiken ljuger aldrig brukar det heta och den talar, även här, sitt tydliga språk. Brynäs orkar inte.

Trots tre bra matcher från Brynäs visar Skellefteå AIK att man helt enkelt är så mycket bättre. Man har spelat tålmodigt – inte låtit sig påverkas något särskilt av Brynäs bufflande (och stundtals fula spel) – och man har hållit sig till sitt spel.

När AIK spelar sitt spel är man bäst i Sverige och håller man sig bara till det så kommer det att bli tolv segrar i årets SM-slutspel och man kommer att ta sitt första SM-guld på 35 år. 

Jag hade tippat 4-1 i matcher till Skellefteå AIK då jag trodde att man efter två ”lätta” segrar skulle gå ner i tempo och torska en match. Brynäs har trots en målskillnad på -12 inte gjort det tillräckligt ”lätt” och jag ser inte att AIK ska förlora alls så mitt tips kommer mest troligt att spricka i kväll. Inte mig emot!

Skellefteå AIK vinner i kväll med 2-5.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *