I kväll börjar slutspelet…

…eller det är i alla fall så det känns. Efter det långa uppehållet för Skellefteå AIK har man nästan hunnit glömma den där kvartsfinalserien mot Brynäs. Det kanske är lika bra i och med att motståndet i semifinalen kommer att vara betydligt tuffare. Trots att Brynäs stred med näbbar och klor för att förlänga matchserien om bäst av sju.

Linköpings HC känns något mer obehagliga. De har – jämfört med Brynäs – ett betydligt vassare anfall och ett ruskigt mycket starkare försvar! Jämfört med Brynäs alltså som då också hade ett ruskigt instabilt försvar. Efter LHC:s 6-0-förlust i Kinnarps skulle man få spela resten av kvartsfinalen utan sin skyttekung Carl Söderberg och såväl experter som noviser var inte sena med att räkna ut dem och det talades om 4-0 i matcher till HV71.

Det är här det blir obehagligt. Roger Melin, som varit mig en personlig favorit ända sedan förra varvet i Linköping – mitt minnesspann sträcker sig inte så långt som till 1999 då han tog guld med Brynäs (jag var 6 år) – har bevisat än en gång hur han kan samla ett lag som ligger illa till. Det var som att LHC, utan Carl Söderberg, växte ihop som ett lag och det var som att spelarna var mer ödmjuka mot sig själva och verkligen gick in för att göra jobbet hela vägen – inte förlita sig på att skyttekungen skulle sänka HV71. Det blev istället 4-1 i matcher till LHC och i kväll, när pucken släpps i Skellefteå Kraft Arena, kommer Carl Söderberg åter att finnas med. Jag vill förtydliga med att säga att jag inte tror att konungens återkomst kommer påverka Linköping negativt. Söderberg har nog också tagit sig en funderare under sin frånvaro och han är nog oerhört tacksam att hans lagkamrater klev fram och förlängde hans säsong. Han kommer att vara på tå tillsammans med sina kamrater Johansson, Arlbrandt, Hjalmarsson med flera. Vad gäller Melin så kommer han att göra vad han kan för att ”ställa till det ordentligt” för Skellefteå AIK för att citera lagkapten Jimmie Ericsson.

ooo

Läget i Skellefteå då? Jo, Pierre-Edouard Bellemare var tillbaka i det vita träningsstället idag men han ska, enligt lagläkare Karin Rundblad, inte spela match i kväll. Kanske kommer vi att överraskas. Kanske inte. I övrigt finns alla spelare att tillgå vilket kommer leda till att en spelare (back skulle jag tro) kommer sitta på läktaren i kväll. Det är ett knepigt val och jag skulle tro att man kommer vila lite olika backar från match till match efter vad man anser lämpligt.

Att Bert Robertsson är laddad är ingen hemlighet. Klockare är nog även han på tårna, fast utan att riktigt visa det. Vad gäller Hans Wallson så är jag övertygad om att även han är taggad – men om man ställer head coach mot head coach: Wallson vs. Melin, så drar nog Linköping det längre strået. Det är så vitt jag vet Wallsons första elitserieslutspel som tränare – något man inte kan säga om Melin. Som tur är har Skellefteå under de senaste åren samlat på sig erfarenhet efter varje år som gått sedan man återtog en plats i elitserien och det finns andra än Wallson som har ett finger med i spelet. Robertsson och Klockare har båda varit med ett par år och vet vad som gäller. Även GM, Lasse Johansson har börjat få sig en del erfarenhet av slutspel. Förhoppningsvis kan det, kombinerat med årets laguppställning, väga upp mot Melins listighet.

Det spritter i benen på spelarna efter den långa matchledigheten och det börjar dra ihop sig. Jag har tippat, som många andra, 4-2 i matcher till AIK men så var det ju också många som höll HV71 som förhandsfavoriten i kvarten mot LHC. Man vet aldrig vad som händer. Det enda jag vet är att i kväll är det dags och jag är laddad för semifinal.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *