Kan bli historiskt!

Bucklan ska till Luleå i kväll men frågan är om den kommer delas ut? Den kommer i varje fall inte att hissas av hemmalagets lagkapten Chris Abbott då det som bekant inte räcker med en seger för Luleå.

Torsdag 18 april 2013 kan komma att bli en historisk dag för staden Skellefteå och dess AIK som i kväll alltså har möjlighet att lyfta Le Mat-bucklan för första gången på 35 år. I så fall gör man det på bortaplan efter att ha besegrat Luleå HF med 4-0 i matcher.

ooo

Vi ska dock inte gå händelserna i förväg. Än finns det hockey kvar att spela och 4-0 var det nog inte många som hade trott på förhand. Det känns lite uppgivet i Luleå men jag tror inte att de kommer lägga sig ner och dö bara för det. Om än guldet känns långt bort nu för norrbottningarna så har man åtminstone äran och sin hemmapublik att spela för.

Återigen kommer Luleå stöttas av ett fullsatt Coop Arena och med tanke på Luleås ”utvecklingskurva” under finalserien så blir det bara bättre och bättre. Kanske har de en växel till att bjuda på, nu när de ”inte har något att förlora” som det brukar heta. Orden ligger lite konstigt på tungan i och med att Luleå ju faktiskt har allt att förlora. Allt som de krigat för hela säsongen kan glida dem ur händerna ifall de inte mäktar med en vinst i kväll.

ooo

Det var länge sedan jag såg ett lag spela på resultat på samma framgångsrika sätt som Skellefteå AIK har gjort de två senaste matcherna. Trots hårt tryck från ett desperat Luleå har man lyckats hålla tätt om än lite turligt ibland (Perssons ribbträff t.ex.). Tur sägs det ju att man förtjänar och visst har väl ändå AIK gjort sig förtjänt av turen men den går inte att förlita sig på för evigt. Luleå börjar ha gjort sig förtjänt av lite tur de med och rätt vad det är så svänger turen över åt deras håll (Melker Karlssons ribbträff).

Luleå har, i mina ögon, inlett samtliga finalmatcher betydligt bättre än vad Skellefteå AIK gjort. De har satt hård press från start genom att sätta in ett par tacklingar i anfallszon och stressa backarna till misstag. Redan första bytet i förrgår så var det John Klingberg som stressades till pucktapp och det hade kunnat resultera i 0-1 direkt om det inte varit för att Linus Persson missat skottet.

Det som AIK bör göra bättre i kväll är just inledningen. Ifall Luleå får tidig utdelning – likt de fick i omgång två – så kommer det garanterat att fungera som tändvätska. Man kan inte alltid räkna med att Skellefteå AIK kommer få någon minuts tre-mot-fem-spel att förlita sig på 🙂 .

ooo

Jag tycker att kvällens match känns väldigt svår att tippa. Jonas Rönnqvist har en förmåga att kräma ur det sista ur sina spelare och jag tror att Luleå kommer satsa allt i kväll. Frågan är om Skellefteå AIK blivit lite bekväma med 3-0 i matcher eller om de lyckas med en guldvärdig prestation även i kväll!

Jag hade velat uppleva den studsande skellefteåpubliken en gång till och ett guld på hemmaplan hade varit ett riktigt klimax så jag tippar 3-2 till Luleå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *