Sveriges bästa lag

Det kändes klart redan i November. Att Skellefteå skulle bli svenska mästare igen var det ingen tvivel om, frågan var bara hur det skulle gå till. Vilka som skulle utmana de regerande mästarna om titeln.

Inför den här säsongen så hade man tappat guldhjältar som Joacim Eriksson, Oscar Lindberg, Petter Granberg, Martin Sevc och John Klingberg. Det pratades om att Skellefteå var försvagat, inte minst på försvarssidan.

Ser man till det försvarsspel som skulle vara försvagat så var det på papper ingen tvivel om saken men i praktiken så fick vi se något helt annat. Det hade gjorts plats för yngre förmågor. Man plockade upp juniorer som Sebastian Aho, Arvid Lundberg och Anton Lindholm samtidigt som försvarare som blev kvar tog rejäla kliv i sin utveckling.

Johan Alm, petad i finalen ifjol, en av Skellefteås absolut bästa backar i år. Erik Andersson som tyvärr inte fick vara med hela vägen nu  men betytt otroligt mycket för Skellefteås försvarsspel. Niclas Burström och Fredrik Lindgren gör båda sina kanske bästa säsonger i karriären. Skellefteå var inte försvagat, man byggde för framtiden och det höll redan nu.

På egen planhalva får man inte heller i all offensiv dominans glömma Markus Svensson. Många var oroliga att Svensson inte skulle hålla som förstemålvakt när Henrik Karlsson lämnade mitt under säsongen. Han höll andraspaken bakom Joacim Eriksson ifjol och hade samlat på sig mycket rutin. Det var hans tur i år. Vilken säsong han har gjort även om han själv säger att ”Frögren har räddat fler skott” så har Markus Svensson varit en stor bidragande faktor till guldet den här säsongen..

Skellefteås offensiv har under hela säsongen varit i en klass för sig. Joakim Lindström, framröstad av spelarna till säsongens bästa spelare och nu även slutspelets MVP, är tveklöst en av Sveriges absolut bästa hockeyspelare. Tillsammans med Melker Karlsson och Oscar Möller så bildade han slutspelets mest fruktade kedja.

Det går inte heller att göra en överblick på truppen utan att nämna kapten Jimmie Ericsson. Slutspelets målkung med 12 mål på 14 matcher. Ett mindre än vad han gjorde på hela grundserien. En sann ledare som verkligen steg fram när det behövdes. Kanske den viktigaste kuggen i Skellefteås powerplay, som blev det bästa genom tiderna.

Det går att prata i timmar om vad Skellefteå gjort rätt inför den här säsongen men resan började för en lång tid sen. Året var 2006, jag var 16 år och stod på torget när Fredrik Öberg iklädd solglasögon gick upp på en liten scen när han varit med och spelat upp Skellefteå i Elitserien, det känns som igår.

Därifrån så har Skellefteå gjort precis allting rätt och nu, 2014, så blir man svenska mästare för andra året i följd, i överlägsen stil. Lilla Skellefteå. Sveriges bästa lag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *