Säsongens succéspelare om livet i ett nytt land, den fantastiska mottagningen han fick och framtidsdrömmar.

Group 1 Andrew Calof 2 P1000683(1)

När jag träffar succényförvärvet Andrew Calof så slås jag över hur fantastiskt ödmjuk och trevlig kanadensaren är. En oerhörd lättsam kille som vid flera tillfällen under intervjuns gång pratar om hur tacksam han är att Lars Johansson gav honom denna chans.
– Från första början så kände jag mig som en i laget och grabbarna har varit oerhört hjälpsamma sedan jag kom hit. Och det var något som även Lasse påpekade när han ringde, att när man kommer till Skellefteå så kommer man till en familj och inte bara ett lag. Ett av de bästa besluten jag någonsin tagit och jag älskar den här staden och det här laget, säger en tacksam Andrew Calof.
Den kanadensiske 23-åringen är verkligen nöjd med tillvaron och pratar varmt om tränarna hur dom varje träning hjälper honom att bli en bättre spelare med personliga tips och synpunkter på vad han kan förbättra för att bli en professionell spelare.
– Tränarna hjälper mig mycket men även mina medspelare hjälper mig och om jag tar någon åkning fel eller så då kommer dom fram till mig på träningarna och säger vad jag ska göra annars. Det här är ett gäng grabbar som jag älskar att vara runtomkring även utanför isen, säger Andrew Calof om sina tränare och medspelare.

– Du har fått flytta mellan i kedjorna såhär långt och inte riktigt fått chansen att spela ihop dig med någon ännu. Vad är dina tankar angående det?
Det är absolut inga problem när du spelar i ett lag med så många bra spelare. Det är för mig ett privilegium att få spela med alla i det här laget och det spelar egentligen ingen roll om man hamnar i första eller fjärdekedjan. Alla besitter sådan skicklighet att vilken kedja som helst kan vara en förstakedja.

– Fjorton matcher in i säsongen och du är just nu ligans bästa målskytt. Vad ligger bakom denna succé?
Mer än något annat så handlar det om att jag spelat med riktigt bra spelare i ett lag som gör många mål. Jag har fått riktigt bra passningar av mina medspelare så jag har dem att tacka.

– Från den anonyma college-ligan så blev du upplockad till de regerande mästarna i en av världens bästa hockeyligor. Kan du försöka beskriva känslorna som gick igenom ditt huvud när Skellefteå ringde?
Jag var exalterad när Lars ringde och sa att han ville ha hit mig. Jag pratade med min agent och han sa att jag kanske skulle starta i någon andra-division eller en amerikansk liga för att arbeta mig uppåt men sen när Lasse ringde så var det en otrolig chans för mig och det fanns ingen chans att jag skulle tacka nej till denna möjlighet. Jag pratade med ett par spelare i Ottawa som har varit i Europa och dom sa att om Skellefteå var intresserade av mig så var det vart jag skulle gå för att Skellefteå är den kanske bästa organisationen i Europa så för mig så var det en helt otrolig känsla när Lars som sagt ringde.

– På dagens träning så var du tillbaka med Pär Lindholm och Adam Pettersson, en kedja som var väldigt framgångsrik i början av säsongen. Kan du försöka beskriva kemin som framförallt du och Pär har byggt upp?
Alla tre vill skapa offensiva lägen genom att få ner pucken djupt och sen arbeta oss in i planen från sargkanten och på så sätt komma till farliga lägen. Vi försöker att byta plats med varandra och röra oss mycket för att få motståndarna att tappa markeringen.

– Kan du försöka förklara skillnaden mellan NCAA (National Collegiate Athletic Assosociation) och SHL?
I konferensen jag spelade så handlade det mesta om det defensiva spelet, man slår hellre ut pucken via sargen än att leta pass. Men framförallt så är det betydligt mer stillastående spel där än här.

– Om vi ska ta och prata om något annat än hockey, hur har omväxlingen till den svenska livsstilen gått?
Det är faktiskt ganska liknande att bo här som det är att bo i Kanada, eller USA för den delen. Spelarna i laget har verkligen gjort min första tid i klubben enkel då man hjälpt mig med översättning och allt annat som jag behövt hjälp med. Vi bor nära varandra ganska många i laget så jag känner mig egentligen aldrig ensam. Vi försöker att umgås varje kväll och ganska nyligt så köpte vi rockband så det är våran sysselsättning just nu.

– Rockband alltså, vem är den bästa sångaren?
Just nu så måste jag nog säga Nick (Sörensen), de senaste kvällarna så har han haft några 100%. Men även Kirill (Kabanov) har nått upp till 100% strecket. Haha!

– Någon i laget som du har fått en starkare relation till än de andra?
I början så spenderade jag mycket tid med Kirill då vid båda var i samma situation som nya i laget och vi båda pratade engelska så det föll som naturligt att vi umgicks mycket i början. Kirill är en riktig ”goof”, han skämtar och håller på väldigt mycket men när det krävs så skärper han sig och är en seriös kille.

u anslöt ju till Skellefteå från Princeton College, en anrik skola som klassas som en av USAs mäktigaste. Hur var livet på college och hur kombinerade du studier och träningar?
Det var en väldigt tuff period och det var oerhört tufft att kombinera hockeyn med studierna. Men jag lärde mig mycket och till slut så kommer man in i en slags vardag och tänker inte på det så mycket.

– Hur såg en typisk skoldag ut för dig?
Jag började dagen med en nittio minuters lektion före lunch. Efter lunch så hade vi lektioner i laboratoriet mellan 13.30 och 16.30, iväg på träning mellan klockan 17 och 19 och sen direkt efter träningen så hade man trettio minuter på sig att ta sig till kvällskursen som började 19.30

– Avslutningsvis, du skrev på ett 1-årskontrakt. Kommer du tillbaka nästa år?
Efter att ha fått den här chansen så är drömmen att spela så bra att dom vill ha tillbaka mig nästa år. Jag älskar den här staden och allt runtomkring laget så jag vill verkligen stanna här. Nästa år så kommer även min flickvän att ha graduerat så då kanske jag får med mig henne hit.

 

Passade även på att utmana Andrew med fem frågor på temat Skellefteå AIK.
1. Vem var poängkung i Skellefteå förra säsongen? Känslan säger mig Jocke (Lindström) RÄTT!
Bonusfråga: Hur många poäng gjorde han?
Jag tror jag kollade på det när jag kom hit, så jag säger 63? Jag tränade med honom några gånger och det var inte rättvist att se vad han kunde göra med pucken. Han fick hockey att se så enkelt ut. RÄTT!

2. Nämn tre spelare som inför den här säsongen lämnade Skellefteå för att pröva lyckan i NHL?
Jocke, Pierre och Viktor. Sen måste jag nog säga Melker också då jag bor i hans lägenhet! RÄTT!

3. I vilket lag spelade Pär Lindholm förra säsongen?
Oooh.. Jag har ingen aning om vad laget hette men jag vet att det var i näst högsta divisionen! FEL! (Karlskrona HK)

4. Vad har Skellefteå Kraft Arena för publik-kapacitet?
Hmm.. Jag vill säga 8600? FEL (6001)

5. Skellefteå har vunnit tre titlar i historien. Vilka tre år är det?
De två senaste säsongerna och…… 78, va? (RÄTT)

Andrew hade rätt på 3 av 5 frågor och får en extra stjärna för bonusfrågan.

5 kommentarer

  1. Suveränt skrivet, Robin! En bra intervju och det var perfekta frågor du ställde till Andrew. Kommer att fortsätta följa din blogg…..

    • Men tackar så ödmjukast! Andrew är en väldigt lättsam kille med båda fötterna på jorden så det var enkelt att intervjua honom!
      Kul att höra. Sköt om dig!

  2. Pingback: Elithockeybloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *