Rom byggdes inte på en dag.

När publikfavorit efter publikfavorit lämnade de regerande mästarna så var det många supportrar som trots den otroligt varma sommaren gick runt och kallsvettades. Hur skulle laget i deras hjärtan, som de senaste åren skämt bort publiken med en total dominans av svensk hockey, kunna rida ut denna storm? Hur skulle Skellefteå AIK, med Lasse Johansson i spetsen, klara av att rida ut denna storm och samtidigt mitt i stormens öga klara av att bygga en ny och slagkraftig produkt som i slutändan av den långa vandringen återigen stå som segrare? Hur skulle de regerande mästarna klara av att stå som segrare för tredje året i rad?

Svaret är inte namnen Patrik Zackrisson, eller Mikko Lehtonen för den delen. Svaret är inte heller Kirill Kabanov, Martin Sevc eller Rob Schremp.
Svaret är personerna Patrik Zackrisson och Mikko Lehtonen. Svaret är personerna Kirill Kabanov, Martin Sevc och Rob Schremp.
Nej, i Skellefteå så handlar det inte om vad man som spelare presterat förut eller att man som spelare har höga siffror i sin statistik. I Skellefteå så handlar det om att passa in. Att passa in på fler än de sportsliga planen. När man som spelare blir kontrakterad av det fantastiska ishockeylaget från Västerbotten så har ledningen redan klart för sig att du är en spelare som kommer att passa in i laget och bli en del av familjen.
Ja faktum är att många spelare jag pratat med valt att tala om Skellefteå som en stor familj. Jag träffade bland annat Andrew Calof häromveckan och den genuint trevliga kanadensaren upprepade sig gång på gång om hur imponerad han är över hur allt runtomkring känns så bra i Skellefteå. Redan från första kontakt så säger han att han kände sig som hemma.
När Lasse Johansson först ringde mig så frågade han om jag hade en flickvän. Jag blev paff och förstod inte varför han ville veta det. Men Lasse förklarade för mig att dom inte bara skulle fixa de sociala bitarna för mig utan även för min flickvän ifall hon skulle ha åkt över med mig.  Och för mig så kändes det helt sjukt att dom visade att dom brydde sig om henne också, Andrew Calof om familjekänslan i Skellefteå.

Nu har drygt en fjärdedel av grundserien spelats och Skellefteå AIK har tillsammans med två anrika föreningar, HV71 och Frölunda, dragit ifrån i tabellen och skapat ett utrymme när till de övriga lagen. Just Skellefteås placering i tabellen kommer som en överraskning för många men laget har, med sin tydliga spelidé, gjutit sig samman och bildat ett lag. Just det, ett lag.

Spelare som Mikko Lehtonen, Kirill Kabanov och Rob Schremp är fantastiska ishockeyspelare med sina största styrkor i det individuella spelet, Men efter en flytt till Västerbotten så har Wallson, tillsammans med sina två vapendragare Robertsson och Klockare, fått dessa stjärnor att släppa på sina tidigare egon och tillsammans med de tjugoen andra i truppen dra åt samma håll och kämpa för samma mål. Ingen i Skellefteå AIK går ut till ett byte och tänker på sig själv och det är där lagets största styrka ligger. Alla spelare vet vad som krävs för att få ta en av de åtråvärda platserna i laget. Ett hårt jobb med en följd spelidé värderas högre än ett snyggt solo-mål.

Jag personligen var väldigt skeptisk inför säsongen och räknade med en tuff start där man efter jul skulle starta en vandring uppåt i tabellen. Nu abonnerar man på top3 platserna och ser ut att göra så för en lång tid framöver. Ja faktum är att jag just nu håller Skellefteå AIK tillsammans med HV71 som favoriter till att ta hem grundseriesegern och den högsta rankingen inför kampen om Le Mat.  Skellefteå har efter sexton matcher redan visat upp ett imponerande och vägvinnande spel. Ja faktiskt så har man stundtals varit så fullständigt överlägsna sina motståndare så man suttit på läktaren eller i soffan och funderat om det inte är Jocke Lindström och Oscar Möller som klätt ut sig och spelar i de svartgula färgerna.

Markus Svensson har tagit ytterligare steg den här säsongen och jag håller honom just nu som seriens bästa målvakt. Krister Holm sade att han inte skulle ha tagit ut någon annan målvakt till Tre Kronor och man blir väldigt förvånad när man inte ser honom i Pär Mårts laguttagning till Karjala Cup.

Martin Sevc har kommit in i laget och trots att slutspelet är hans absoluta specialitet så har han redan visat upp varför han är här. Med en sällan skådad tajming i den egna zonen så är den tjeckiske backen en ständig orsak till oro för motståndarna och bara hans närvaro på isen gör motståndarna försiktigare.

Bland forwards så är det inte superstjärnorna Mikko Lehtonen och Rob Schremp som lyst klarast. Nej såhär långt så är det en kille från Kusmark med det där typiska Norrländska lugnet och en Princeton-graduerad kanadensare varit lagets genomgående bästa forwards. Pär Lindholm, som efter en omväg via allsvenskan, har vissa matcher gjort lite vad han velat ute på isen tillsammans med sin nyfunne lekkamrat Andrew Calof.
Kanadensaren som, om uppgifterna stämmer, sitter på ett av lagets tunnaste lönekuvert (19 000:- / månaden) har såhär långt tagit SHL med storm och leder i skrivande stund skytteligan. Calof är i offensiv zon ett ständigt hot och i nästan varje byte så skapar han något.

I April så avgörs kampen om Le Mats pokal. Allting pekar mot att Skellefteå AIK är med i den kampen och på så sätt spelar sin femte raka finalserie. Väl där så kan allt hända…
Rom byggdes inte på en dag, I Skellefteå så blir legoknektar ett lag. Och det mina vänner, det är vad som skiljer laget från Västerbotten ifrån sina kollegor i den Svenska Hockeyligan.

2 kommentarer

  1. Bra skrivet, och kunde inte hålla med mer. Trodde på förhand att en mittenplacering i grundserien och KANSKE semifinal i slutspelet skulle vara toppkapacitet den här säsongen.
    Nu har väl den generella kvaliteten på ligan sjunkit inför den här säsongen, men jag förundras ändå av ledningen och deras förmåga att få hela laget att dra åt samma håll, oavsett spelarmaterial.

    • Man tackar för den positiva feedbacken!
      Ja exakt, Skellefteås ledning står i särklass i Svensk hockey i det avseendet helt klart!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *