Skellefteå AIK – JYP Jyväskylä 4-2. Vinst efter straffar. (totalt 8-7)

Period 1 0-1 (0-1, x-x, x-x)
* Ett tiotal finska supportrar har hittat hit och de verkar väldigt glada över att vara här. Kanske laddat med lite koskenkorva i bussen påvägen hit?
Tio minuter spelade och fortfarande mållöst. Hittills så har gästerna haft matchens två bästa lägen efter bjudningar från hemmalaget som spelat riktigt nonchalant i den egna zonen.
* Och där gör gästerna 0-1 efter ett mönster-anfall där pucken gick som ett snöre och anfallet avslutades med ett direktskott som satt distinkt vid Svenssons vänstra stolpe. I samband med målet så sträcker sig Svensson och tvingas att kliva av. In kommer Erik Hanses som inte alls rosat marknaden såhär långt i år. Inte alls vad Skellefteå behöver nu när man ligger under med totalt två mål.

Summering av perioden:
Den första perioden slutar 0-1 till gästerna som nu alltså leder med totalt två mål.
JYP var även det lag som kom ut starkast och man kom till fler antal farliga lägen än hemmalaget Skellefteå. I slutet av perioden så ryckte SAIK dock upp sig och var ytterst nära att kvittera.

Skott på mål: 11-8
Utvisningsminuter: 0-4

Period 2 1-1 (0-1, 1-0, x-x)
* Sex minuter spelade av den andra perioden och ställningen är fortfarande 0-1. Skellefteå har väldigt svårt att skapa något samtidigt som JYP gör det väldigt bra i det defensiva spelet.
* 1-1! Gästerna bjuder SHLs bästa målskytt på ett friläge och det får man inte göra. Calof sätter pucken distinkt i ”gubbhörnet” och nu skiljer endast ett mål mellan lagen.
* Sexton sekunders spel i 5 mot 3 väntar för hemmalaget. Men de sekunderna flyger iväg fort utan att hemmalaget får chansen att ställa upp. Fortsatt spel i 5 mot 4 nu.

Skellefteå spelar upp sig och lyckas även kvittera matchen efter ett friläge som Andrew Calof förvaltade väl. Hemmalaget har fått väldigt många chanser i Powerplay men där har det inte lossnat ikväll, ja sanningen är att man nästan inte ens skapar något i den spelformen. Nu väntar en spännande tredjeperiod där hemmalaget måste vinna med ett mål för att ta det till förlängning. Om man vinner med mer än ett mål så är man vidare till kvartsfinal.

Skott på mål: 10-7
Utvisningsminuter: 4-8

Period 3 3-2 (0-1, 1-0, 2-1)
* Redan efter 28 sekunder så skrinnar en JYP-forward förbi Skellefteå-försvaret och sätter enkelt 1-2 till finnarna. Tyvärr så måste jag nog säga att Hanses i målet ska rädda den där pucken. Såg väldigt billigt ut.
* 12 minuter och 39 sekunder återstår av den tredje perioden och Skellefteå måste alltså sätta två kassar för att få till en förlängning. Ser mörkt ut just nu men för bara en vecka sedan i Finland så gjorde SAIK tre mål i den sista perioden så än ska vi inte inte ropa hej.
* Matchens sista powerbreak och det ser ut som att Skellefteås CHL-äventyr tar slut här i afton. Man kommer inte alls till några farliga lägen och det känns uddlöst framåt.
* Med tre minuter kvar så drar en JYP-försvarare på sig en utvisning för crosschecking och Skellefteå väljer att ta timeout och plockar ut Hanses för att få in en extraspelare på isen. Spel 6 mot 4 nu.
* 2-2! Efter en turlig studs via målburen så hittar pucken fram till ”Sunken” som från nära håll enkelt kan slå in trissan i nätet. Nu blir de sista 160 sekunderna mycket spännande!!
* Hanses lämnar buren återigen när en offensiv tekning väntar.
* 3-2!!!!! Med ARTON sekunder kvar så kvitterar hemmalaget den totala ställningen efter att Andrew Calof tar ett väldigt klokt skott som Pär Lindholm styr in i nät. De få som tagit sig hit i afton skriker ut sin lycka!

Skellefteå går all-in i slutet av matchen och lyckas sätta två puckar efter att man tagit ut målvakten. Nu väntar en spännande förlängning som varar i tio minuter.

Skott på mål: 16-4
Utvisningsminuter: 2-4
Förlängning:

* Skellefteå har ägt spelet i de första fyra minuterna av förlängningen.
* Tre och en halv minut kvar och det är fortfarande Skellefteå som för spelet och man är det klart starkaste laget just nu. Ska man lyckas avgöra innan straffläggningen?
* Förlängningen är slut och straffar kommer att avgöra matchen. En straffläggning där lagen lägger fem straffar var.