Kirill Kabanov ur spel en längre tid. Agerar Lasse Johansson?

I gårdagens CHL-möte mot Linköping så satte Kent McDonell in en armbågstackling på en försvarslös rysk superstjärna med SHL-mått och serieledande Skellefteå AIK får nu klara sig utan sin kanske bästa forward i en lång tid framöver.
Jag har spelat upp tacklingen och spelat om sekvensen flera gånger nu och min bedömning kommer att låta lite färgad men i mina ögon så är det en fruktansvärt ful tackling som Kent McDonell gör, och det säger jag med tanke på dessa kriterier:

* Kent har all tid i världen att sakta ner när han ser att Kabanov letar puck och är totalt försvarslös, men istället för att sakta ner så siktar han in sig ännu mer och kommer in i tacklingssituationen med högre fart än när han startade sin åkning TROTS att han ser att Kabanov inte har någon chans att försvara sig.

* McDonell bestämmer sig tre sekunder innan tacklingen sker för att sänka Kabanov och tar ingen hänsyn till det som skrivits här ovan, att Kirill är totalt försvarslös.

* Istället för att sätta in en ”good, clean hit” så väljer McDonell att höja armbågen och sikta in sig på Kabanovs huvud. Om man spelar från 0:34 i videoklippet så ser man att armbågen höjs och att Kent siktar mot huvudet.

Nu kommer som sagt Kirill att vara borta en längre tid och för Linköping, som siktar mot guld, så är det ett bra besked då deras kanske svåraste motståndare måste klara sig utan sin poängkung och bästa forward. I mina ögon så ska en spelare som orsakar en sån här skada få ett kännbart straff och inte bara fyra matcher där två omvandlas till böter. Och det är inget jag säger bara för att nu Skellefteå AIK drabbas av detta. Se t.e.x på Daniel Fernholm i Djurgården som nu fått bakslag på sin hjärnskakning och blir borta betydligt längre än väntat. Detta för att Johan Forsberg i Luleå stått för säsongens klart äckligaste tilltag där han gjorde allting fel i en tackling som man kan göra. Vad fick han för straff? Några matcher… Någonting måste göras, straffen måste höjas för annars kommer Svensk ishockey snart att få se ännu ett tilltag i samma skala som Forsberg-Fernholm incidenten.

Respekten för varandra i svensk ishockey har de senaste åren försvunnit och vi ser allt mer respektlösa och brutala tacklingar med efterföljande skador. Bert Robertsson var inne på detta spår när Brashear värvades till Modo. Skellefteås känslosamma och energiska tränare sa då att Modo gjorde rätt för att någonstans måste lagen sätta stopp för de fula tacklingarna. Och att detta kanske behövs för att få tillbaka respekten för varandra:
Vi har ju haft många skador i år p.g.a att respekten för varandra har försvunnit men nu när dom har honom så kommer nog inte så många lag våga göra något. Bert Robertsson angående Modos omtalade nyförvärv Donald Brashear.

Här kan ni se tacklingen:
https://www.youtube.com/watch?v=KtmLptjM1Bs

Och nu står Lasse Johansson inför ett tufft beslut. Skall man ersätta spelaren som varit lagets bästa forward den senaste tiden och såhär långt toppar lagets poängliga eller skall Lasse tro på sina juniorer och hoppas på att det löser sig ändå?
I mina ögon så måste Skellefteå få in en spelare som håller toppklass i SHL. Vill man på allvar vara med och tävla om ett SM-guld så krävs det en bra placering i SHL-tabellen för bästa möjliga utgångsläge inför slutspelet. Utan Kirill så saknar laget den där spelaren som bryter mönster, om nu inte Mikko kommer igång d.v.s. Så jag säger VÄRVA. Vad tycker ni ?

3 kommentarer

  1. Man kan inte få varken rena böter eller matcher omvandlade till böter i CHL. Dessutom kan inte CHL stänga av spelare till annat än sin egen turnering.
    Bra om du läser på innan du går lös.

    • Helt rätt Fredrik. Därför jag väljer att skriva ”. I mina ögon så ska en spelare som orsakar en sån här skada få ett kännbart straff och inte bara fyra matcher där två omvandlas till böter” istället för ”I mina ögon så ska Kent McDonell få ett kännbart straff och inte bara fyra matcher där två omvandlas till böter”.

      Läs på innan du går lös, Fredrik. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *