Skellefteås dominans skapar rubriker och lockar fram haters.

Skellefteå leder just nu SHL med 14 poäng, en ledning som kan minskas till 11 poäng då HV71 spelat en match mindre. Fjorton poäng, bara att skriva det får tankarna att börja snurra i skallen. Hur kan ett lag, så sönderplockat på talang och skicklighet, dominera en av världens bästa ishockeyligor på detta sätt? Det första svaret på min egen ställda fråga är att Sveriges högsta ishockeyliga är betydligt sämre än vad den en gång varit, där majoriteten av spelarna ser Sverige som en mellanstation inför högre uppdrag i KHL, AHL, NHL eller NLA. Det märker man allra mest när man djupdyker in i statistikens värld:
Säsongen 13/14 så återfanns sju internationella importer i topp20 av poängligan.
Säsongen 14/15 så återfinns sju svenskar i topp20 av poängligan, och bakom dem skuggar ännu mer importer.
En statistik som givetvis inte är lovande för den svenska återväxten och juniorverksamheten. Men som sportchef ges man inga val när de svenska stjärnorna lockas av plånböckerna i Nordamerika, Ryssland och Schweiz.
Och när vi väl är inne på temat poängliga, ifjol så hade Skellefteå fyra spelare med i toppen. I år så är endast en spelare med i topp20, och det är backen Tim Heed. Trots att man har gjort mest mål i hela SHL. Bredden är skrämmande!

Det andra svaret på denna fråga är att inget lag i SHL befinner sig ens i närheten av den träningsmängd, träningskvalitet och det träningsresultat som Skellefteå har. Varenda spelare som kommit in som ny till Västerbottens stolthet har betonat hur chockade de blivit av hur hårt och bra man tränar inom Skellefteå Kraft Arenas väggar.

Skellefteås succé har givetvis skapat ringar på vattnet, och numer hör det till vardagen att läsa krönikörer på stora dagstidningar som hyllar Skellefteå. Wikegård hyllar detta lag, och bara det är ett kvitto som förtäljer sanningen om hur dominanta Skellefteå är
Allra senast så är det Aftonbladets Hans Abrahamsson: Läs härOch Expressens Mattias Ek: Läs här
Som fallit in i hyllningskören och skrivit om Skellefteås dominans.

Tyvärr så medför även succé att motståndarsupportrar inte kan hantera sin avundsjuka och ilska vilket går ut över Skellefteås spelare och Skellefteå som förening.
Efter att Luleå förlorat mot Skellefteå så fick Oskar Sundqvist utstå en attack, något som han delade med sig av på Twitter:
sunk

Eller som Mattias Ek (Expressen) twittrade: Det dröjde inte länge innan jag fick arga mejl. För en krönika om SHL:s bästa lag Skellefteå. Jisses.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *