Skellefteå gästar ett fullsatt hovet, häftig inramning väntar.

När Hovet är fullsatt och Djurgårdens fans vaknat på rätt sida så är det kanske Hockey-Sveriges häftigaste inramning som man bjuds på. Lägg där till att Skellefteå av tradition alltid har mycket supportrar på plats i Stockholms-matcherna så förstår ni att dagens match har alla förutsättningar för att bli en riktigt häftig tillställning när Hovet uppges vara just, fullsatt.

Djurgården befinner sig i den där jobbiga kampen runt nedersta strecket och är på desperat jakt efter poäng. Skellefteå står som, just nu, ohotad etta i tabellen och är det lag som alla vill slå. Bra förutsättningar för en bra match på isen också med andra ord.

Skellefteå har ännu inte släppt sitt lag men det känns som att de två transatlanterna, Andrew Calof och Rob Schremp, står utanför truppen idag vilket visar hur fantastisk bredd laget har. Schremp kanske inte är den som bidrar över hela isen men i offensiv zon är han ett ständigt hot med sitt fenomenala spelsinne. Calof i sin tur har kanske inte rosat marknaden poängmässigt sett den senaste tiden, men har istället börja bidra betydligt mer över hela isen och känns som en spelare som kan skapa mycket ur lite. Men konkurrensen är som sagt dräpande och någon måste stå utanför.

Annars så har det mesta snacket kring SHL de senaste dygnet handlat om gårdagens bomb som släpptes från Jörgen Lindgren och SHL:
För att undvika allvarliga ekonomiska bakslag införs ett ökat krav på synligt eget kapital för en SHL-klubb på fyra (4) miljoner kronor. Införandet av detta innebär att säsongen 15/16 blir ett så kallat kontrollår. Från säsongen 16/17 är nivån om fyra (4) miljoner kronor i synligt eget kapital ett krav. Detta innebär att klubben har cirka 16 månader på sig att säkerställa att detta uppfylls.
För att möta krav på faciliteter som ställs från såväl besökare som samarbetspartners samt skapa en intäkt till arrangerade klubb, ska en SHL-klubb kunna erbjuda en modern arena med publikkapacitet på 5000 åskådare varav 3500 ska vara sittplatser. Det innebär en justering mot tidigare med 500 sittplatser säsong 15/16.”

Man inför alltså ett orimligt krav på Allsvenskans föreningar för att de ska beviljas plats i SHL och i skrivande stund så finns det bara fyra lag som möter dessa kriterier: Malmö Redhawks, Timrå IK, AIK och Södertälje SK. Detta känns som ett sätt för SHL att styra över vilka som kan ta klivet upp och vilka som anses vara för ”fula” för att beviljas inträde till hockeyns finrum.
Jag själv blir mållös av detta och detta bestrider allting som jag anser tillhöra Svensk ishockey. Charmen med våra högsta ligor är att små klubbar kan knäppa alla ”experter” på näsan och skrälla sig upp i seriesystemet. Med dessa krav så kommer SHL att ta enorma steg mot att bli en stängd liga där Hockeyallsvenskan förlorar sin värdighet och sin charm. För är det något SHL och Sverige ska värna om så är det just Hockeyallsvenskan. SHL i all ära, men det är i HA som den charmigaste och roligaste ishockeyn utspelas där små lag som Asplöven, Karlskrona, Karlskoga, Vita Hästen m.m har gjort det ”omöjliga” och snuddar på positivt kval-spel till hösten.
NEJ, det här är det absolut tråkigaste beslut som har tagits på länge och är ett stort skämt i mina ögon. Det är ungefär som att FIFA skulle sätta stopp för alla VM-kval och bjuda in de lag som anses vara bäst. Och helt ärligt, vad skulle Fotbolls-VM vara utan de här små nationerna som charmar en hel värld? Blä.

För att höja tempen lite inför kvällens match: Marcus Nilsson vs. Martin Lundberg

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *