Arvidsjaurs egna Wayne Gretzky värnar om bygden.

Ishockeyn i Västerbotten håller på att dö ut. Lag, som med västerbottniska ögon, är klassiska försvinner och antalet spelare i länet sjunker. Jag som själv varit aktiv inom länets ishockey och spelat i min moderklubb Bureå IF i snart tjugo år har givetvis sett detta, från första parkett till och med, och för att kanske få alla att förstå hur illa det egentligen är så kommer här skrämmande men tyvärr allt för sann fakta.
När undertecknad var i a-pojksåldern så hade en liten bygd som Bureå, kring 3500 invånare med alla små byar runtomkring inräknade, ett lag för varje bokstav. D.v.s:
* A-lag
* Juniorlag
* A-pojk
* B-pojk
* C-pojk
* D-pojk
* Björnligan
Det fanns alltså 6 aktiva lag i föreningen som allihopa representerades i länets seriespel. 2015 så finns nu endast två, och de tränar ihop för att ha nog spelare på träningarna.
När undertecknad åldrades och började spela i a-laget så återfanns Bureå IF då i Division 3. En serie som innehöll lokala lag som Bureå IF, Lövånger, Medle, Byske, Kågedalen och Bjurfors. I dagsläget så är det endast en av dessa föreningar som har ett lag aktivt, Medle SK. En skrämmande utveckling för den lokala ishockeyn. Föreningar som fostrat många ishockeyspelare är i dagsläget ett minne blott. Skulle kunna skriva en novell om detta, och det skulle ändå inte vara nog. Jag tycker att man som län, och stad, skall värna om den lokala ishockey och se till att de små, charmiga föreningarna fortsätter att andas. Att skicka dem till sin sista vila är en dålig och ack så grym väg att gå.

DÄRFÖR, så värmde det något enormt i mitt hjärta när Axel Holmström, en av slutspelets bästa spelare och tvåa i totala poängligan, efter en semifinal väljer att lyfta sin hemort och moderklubb så som han gjorde. Läs och njut, Axel har för mig alltid varit en stor människa som ständigt ställer upp på intervjuer och alltid ger bra snack.  Men nu växte han i mina ögon.

– Först och främst så tänker jag på hockeyn i Arvidsjaur. Jag vet att det blir mindre lag och mindre spelare för varje år. Det är så tråkigt när man kommer hem och hör att det knappt finns en ledare för lagen. Så förhoppningsvis så kan våra framgångar här öka intresset i Arvidsjaur. Jag menar ”Linkan” har flest matcher i Skellefteå AIKs historia, så förhoppningsvis kan vi bidra till att det blir mer hockeyintresserade i Arvidsjaur för det kommer fram flera talanger från inlandet också. Så jag önskar att det vi gör här hjälper.
Axel Holmström, poängkung och slutspelssuccé.

4 kommentarer

  1. Hej! Bra att det uppmärksammas – mer sånt!. . Några säsonger före du var i U16 så hade BIF 10 lag/grupper om jag inte missminner mig. Det verkar ju tyvärr inte som att intresset att spela ishockey ökat med AIK:s framgångar. Att elit föder bredd verkar inte vara en devis som håller, frågan är ifall bredd är en förutsättning för elit? Intresse för AIK fortsätter ändå …

  2. Pingback: Har det gått för långt, eller finns det en räddning? | Elithockeybloggen

  3. I samband med att jag researchade för en artikel om Glommersträsks storhetstid inom ishockey (slutet av 1960-talet) så såg jag en siffra att det fanns över 70 seniorlag (alltså A-lag) i seriespel i Västerbotten. Hur många är det i dag?

    • 21 seniorlag. Skrämmande statistik.
      Skellefteå AIK, SHL.
      Björklövens IF, HA.
      Tegs SK, Div1.
      Vännäs HC, Div1.
      SK Lejon, Div1.
      Clemensnäs HC, Div2.
      Paul Mitchell Chiefs, Div2.
      Vindelns HF, Div2.
      Burträsk HC, Div2.
      Bolidens FFi, Div2.
      Lycksele SK, Div2.
      Norsjö HC, Div2.
      MG/Arvidsjaur, Div2.
      Åsele IK, Div3.
      Vilhelmina IK, Div3.
      Medle SK, Div3.
      Storumans IK, Div3.
      Malå IF, Div3.
      Umeå Dragons, Div3.
      Norsjö HC U, Div3.
      Vännäs HC U, Div3.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *