Kärleken för sporten.

”Blodkroppar kallas de celler som normalt finns i blodet. Dessa delas upp i erytrocyter (röda blodkroppar), leukocyter (vita blodkroppar), samt trombocyter (blodplättar). Blod där cellerna avlägsnats kallas blodplasma. Plasman innehåller vatten, salter och en mängd proteiner.”

Nu kanske ni funderar varför jag inleder denna text med det där? Varför har jag använt wikipedia för att kolla upp vad blod innehåller? Ja dels för att jag inte visste exakt vad vårat blod innehåller, i ärlighetens namn så visste jag bara tre saker som mitt blod innehåller. Röda blodkroppar, vita blodkroppar och ishockey. Det må låta löjligt, det må låta klyschigt. Men för er som aldrig känt den kärlek för sporten som jag och många med mig känner, ni kommer aldrig att förstå heller så börja inte ens försöka.
Ishockeyn för mig är vad mjölken är för jordgubbarna, havet för delfinerna och koldioxiden för blommorna. Sporten, som absolut inte bara är en sport så försök inte ens komma med ett sådant befängt påstående, har för mig varit räddningen i livet. Min egen källa av glädje när jag mått så dåligt att jag ibland inte kunnat fokusera på något annat än att klara mig genom dagen vid liv. Sporten har fungerat som min respirator, min organdonator och min kurator, bara genom att vara vad den just är. Många kvällar har visserligen slutat i tårar när medmänniskor sårat och skadat mig, men har ändå oftast klarat av att hålla mig från att väta ner mina kinder. Mentårarna har inte gått att hejda när Skellefteå AIK till slut jagade ut alla kvalspöken och besegrade Bofors borta den femte april 2006. Eller som när Erik Forssell satte 0-4 i öppen målbur i Luleå den artonde april 2013. Tårarna rann även när Sverige stod för bragdvändningen i VM, mot Finland, i Finland.
Jag kan fortsätta att lista minnen, kvällar, mål och prestationer som fått mitt hjärta att pumpa lite extra snabbt, men ni som har ishockeyn i blodet som jag. Ni vet vilka minnen, kvällar, mål och prestationer som föralltid kommer att leva kvar. Vad jag vill komma fram till, är att nu börjar det närma sig gott folk, det är lite mer än fyrtioåtta timmar kvar att döda innan pucken släpps i Skellefteå Kraft Arena. En arena som kommer att hoppa, lysa, sjunga och koka. Allt för att hemmalaget skall bärga föreningens tredje raka slutspels-titel.
En arena som kommer att vara fullsatt, det står redan klart. Och för ni medmänniskor där ute, som likt som jag, har ishockeyn i blodet så väntar nu två veckor av ångest, kärlek, glädje och magi. För oavsett hur den här säsongen slutar, med ett gungande Möjligheternas torg eller med sorg, så är det som väntar exakt vad ishockeyn står för. En matchserie där en hel säsong skall summeras, där alla sekunder på isen betyder något och där varje match kan avgöra ett helt år.
– Det pirrar oerhört mycket i kroppen. Man längtar och är spänd inför det som komma skall men det ska bli väldigt kul, säger Axel Holmström efter dagens träning och ögonen verkligen lyser av hunger.

En hunger som hela föreningen drivs av, trots att man smaskat i sig två raka guld så är man inte på något sätt nöjda eller mätta. Laget innehåller tio spelare som inte firade guldet förra året men som verkligen kommer att göra allt för att få fira i år. Men motståndet Växjö kommer givetvis inte att göra resan till guldet behaglig för Västerbottningarna. Lakejerna från Småland är ett lag med många meriterade och rutinerade spelare som varit med på såna här resor förut, inte i SHL men väl i andra ligor. Känslan är att denna matchserie kommer att avgöras sent, kanske till och med i match sju? Axel Holmström har svaret:
– Förhoppningsvis så tror jag att våran ork och bredd kommer att fälla avgörandet i slutändan. Jag har svårt att se något annat lag vara mer förberedda på långa matchserier än oss.
Det har ju varit en stor ”hype” runtomkring dig här i slutspelet, du syns i texter var och varannan dag och pryder förstasidor. Hur har du upplevt detta?
Jag försöker väl tona ner det litegrann. Det har varit mer än vad jag trodde det skulle vara så jag har fått neka vissa för att få fokusera på ishockeyn. Men samtidigt så är det en del av sporten och man får lära sig att hantera detta även som en artonåring och det kan vara bra att få lära sig detta direkt.
Det finns ingen risk att du som artonåring kan drabbas av lite hybris när det skrivs så mycket om dig?
Jag har bra människor runtom mig som skulle plocka ner mig fort om det skulle hända. Det är klart att det kan hända om man är arton år, orutinerad och gör sitt första år på seniornivå det är jag väl medveten om. Men vi norrlänningar är väl lite mer ödmjuka och goa så jag ser ingen risk för att jag ska sväva iväg, haha!

Det här är vad som väntar på Söndag, välkomna till en hockeyfest som saknar motstycke:
Vi på västra stå har aldrig tvivlat.

Här har ni spelschemat och tiderna i kommande matcher.

15 Söndag 2015-04-12 18:30 Skellefteå AIK Växjö Lakers Skellefteå Kraft Arena biljett
16 Tisdag 2015-04-14 18:30 Växjö Lakers Skellefteå AIK Vida Arena biljett
17 Torsdag 2015-04-16 18:30 Skellefteå AIK Växjö Lakers Skellefteå Kraft Arena biljett
18 Söndag 2015-04-19 18:30 Växjö Lakers Skellefteå AIK Vida Arena biljett
19 Tisdag 2015-04-21 18:30 Skellefteå AIK Växjö Lakers Skellefteå Kraft Arena biljett
20 Torsdag 2015-04-23 18:30 Växjö Lakers Skellefteå AIK Vida Arena
21 Lördag 2015-04-25 15:15 Skellefteå AIK Växjö Lakers Skellefteå Kraft Arena

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *