En liten sommar-ranking.

Över en månad har passerat sedan det senaste inlägget på denna sida, men med tanke på den låga aktiviteten på Skellefteås silly season så finns det väl vissa förklaringar till bloggtorkan. I ärlighetens namn så avser jag inte heller att hålla bloggen speciellt uppdaterad under sommaren heller då jag har ett annat jobb att sköta och som ni alla vet så brukar sommaren även bjuda på en hel del aktiviteter kvällstid. Dock så kan jag redan nu, med 95% säkerhet, lova en intervju med Jimmie Ericsson som idag skrev på för två år med Skellefteå AIK!

Men till hösten så kommer ni att kunna läsa dagligen här på bloggen och känslan just nu är att det t.o.m kommer att bli högre aktivitet än den föregående säsongen. Undertecknad, yours truly, har nämligen kommit in på en journalist-utbildning i Umeå och till hösten påbörjas alltså resan mot att bli en journalist dygnet runt, alla dagar i veckan.

Hur som helst så har jag haft mycket tankar angående kommande säsongen de senaste dagarna och med tanke på de många högklassiga nyförvärv som lagen i SHL har gjort så har jag bestämt mig för att köra en liten sommar-ranking där jag kommer att sätta ihop en ”topp-5 lista” över SHL-lagens forwards och backar i två separata listor.

Ta den för vad den är, alla har vi olika åsikter, värderingar och tankar. Men det här är vad jag tycker. Och min ranking baseras på nuvarande trupp, spelares möjliga utvecklingar, tidigare erfarenheter, statistik.

Topp 5 Anfall.

1.  Frölunda
Spencer Abbott – Johan Sundström – Ryan Lasch
Artturi Lehkonen – Mattias Janmark Nylén – Andreas Johnson
Robin Figren – Patrik Carlsson – Sebastian Stålberg
Mats Rosselli Olsen – Joel Lundqvist – Nicklas Lasu

Kommer att ha en väldigt intressant offensiv arsenal där de tre första kedjorna är riktigt bra på papperet och fjärdekedjan är en tung gnuggarlina.

2. Luleå
Toni Rajala – Johan Harju – Lennart Petrell
Bill Sweatt – Jacob Lagace – Jacob Micflikier
Peter Cehlarik – Victor Ekarv – Anton Hedman
Johan Forsberg – Jonathan Granström – Karl Fabricius

Första två kedjorna håller väldigt hög SHL-klass och här huserar i stort sett bara spelare som har potential att göra 40+ poäng.

3. Skellefteå
Janne Pesonen – Patrik Zackrisson – Jimmie Ericsson
Mattias Ritola – Axel Holmström – Andrew Calof
Martin Lundberg – Erik Forssell – Pontus Petterström
John Norman – Pär Lindholm – Adam Pettersson

När man kollar på laguppställningen och börjar bygga laget så märker man att det är en lagdel där det måste komma in klass. Nu har Jimmie och Ritola värvats in, men känslan är att det krävs ett, kanske två, ytterligare nyförvärv där minst en av dem är en pålitlig målgörare.

4. Linköping
Rhett Rhakshani – Niklas Persson – Broc Little
Andrew Gordon – Niklas Fogström – Nichlas Hardt
Jakob Lilja – Fredric Andersson – Henrik Törnqvist
Nick Sörensen – Sebastian Karlsson – Anton Blomberg

Har gjort tre tunga forwards-förvärv och har kvar viktiga spelarna Little och Hardt. Tappet av Sjögren kommer att bli väldigt märkbart i vinter, men LHC mönstrar två väldigt intressanta linor.

5. Djurgården
Marcus Sörensen – Tomi Sallinen – Patrick Thoresen
Matt Anderson – Markus Ljungh – Alexander Fällström
Daniel Brodin – Tobias Hage – Emil Lundberg
Mikael Ahlén – David Rundqvist – Henrik Eriksson

Djurgården har fått in Thoresen som med stor sannolikhet är ligans bästa spelare, och tillsammans med fjolårets stora succé Sörensen och den erkänt skickliga Sallinen så kommer Djurgården kunna mönstra ligans kanske bästa förstakedja.  Bara den i sig gör att stockholmarna kommer in på den här listan.

Topp 5 försvar.

1. Färjestads BK
Magnus Nygren – Jonas Holös
Mikael Wikstrand – Ole-Kristian Tollefsen
Sebastian Erixon – Daniel Gunnarsson
Niklas Arell – Tomas Skogs

Här har Karlstads-laget fått ihop en faktiskt helt sjuk uppställning där de tre första backparen håller högsta SHL-klass. Kommer att släppa in väldigt lite mål.

2. Luleå HF
Brendan Mikkelson – Craig Schira
Jonathan Sigalet – Ilari Melart
Jan Sandström – Per Savilahti-Nagander
Christian Jaros – Marcus Oskarsson

Tappet av Kukan var tungt, men med tanke på Ostens bottenlösa plånbok så lär man väl plocka in en värdig ersättare för den snabbskrinnande ynglingen. Men även om ersättare uteblir så har man en riktigt bra lagdel bakåt.

3. Växjö Lakers
Ilkka Heikkinen – Teemu Laakso
Cory Murphy – Ville Varakas
Eddie Larsson – Niclas Lundgren
Eric Martinsson – Calle Rosén

Är inte långt efter Färjestad och Luleå. Sanningen är att jag var nära att placera Växjö högst upp just för att man har spelare som har bevisat att man håller hög klass i SHL.

4. Skellefteå AIK
Tim Heed – Anton Lindholm
Niclas Burström – Fredrik Lindgren
Sebastian Aho – Arvid Lundberg
Anton Öhman – Jacob Andersson

Har ligans kanske mest underskattade backar, vilket egentligen är märkligt då de hållit hög klass konsekvent senaste åren, men de där stora namnen saknas och spelare som Sebastian Aho och Anton Lindholm har lätt att ”flyga under radarn” för de som inte följer Skellefteå AIK på nära håll, men bägge två är klassbackar med SHL-mått. Känslan är dock att det krävs att man får in en riktig klassback för det känns lite tunt. Vad händer om någon av de sex första går sönder?

5. Frölunda
Lukas Bengtsson – Henrik Tömmernes
Oscar Fantenberg – Christoffer Persson
Oliver Bohm – Elias Fälth
Jacob Nyberg – Jacob Larsson

Många unga och intressanta backar där Lukas Bengtsson sticker ut. Har hög potential, men kan faktiskt lika gärna bli pannkaka. Min känsla är dock god för Göteborgarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *