Att värva tungt, eller satsa ungt?

Gårdagens 6-0 förlust mot drömmotståndet, sett till slutspelen de senaste åren, betyder som bekant inte speciellt mycket då inga poäng delas ut. Sanningen är att en sådan stor förlust egentligen inte betyder något under grundserien heller, under ett av guldåren så åkte ju Skellefteå på flera tunga förluster:

3-7 mot Brynäs.
1-6 mot Frölunda.
0-6 mot Växjö.

Och dessa stora förluster var samtliga på hemmaplan dessutom. Något som senare under våren visade sig betyda nada, nix och noll då Skellefteå körde över allt i slutspelet. Men ändå så har gårdagens debacel skapat stora orosmoln över Skellefteå där supportrar på forum skriver av sig och sätter stora frågetecken över varför man inte förstärker backsidan, som tappat två rutinerade pjäser inför året men inte fått in något rutinerat ö.h.t.

Skellefteås backuppsättning är den storleksmässigt minsta i hela SHL, något som man också varit under de senaste åren och då har det ju burit frukt. Men känslan är att tiden då detta fungerar kan vara förbi. Alla lag, sportchefer och tränare satt klistrade framför tv:n i våras och såg på när Sam Hallams lag från Växjö hittade nyckeln till att vinna matcher, men framförallt kamper, mot Skellefteå. Därför så är det oerhört viktigt att Skellefteå breddar sitt perspektiv och kanske öppnar upp plånboken för en riktigt meriterad, tung och fysisk back. En sån där back som får motståndarna att kanske inte dela ut de där tjuvsmällarna mot Skellefteås stjärnor.

Jag har, för att få en större klarhet i saken, kollat över Skellefteås backuppsättning i år samt de senaste fem åren för att kolla hur man har legat viktmässigt. Detta är givetvis en diffus siffra då man inte alltid använt sig av samma sju backar, men jag har gjort som så att jag har plockat ut de sju backarna som spelat mest matcher samt de sju backar som jag på förhand tror kommer att vara de som får mest speltid i år.

Det ser ut såhär:

2010/2011 (silver):
Niclas Burström, 66kg.
Adam Larsson, 95kg.
Ville Koistinen, 85kg.
David Rundblad, 89kg.
Ivan Majesky, 109kg.
Tim Erixon, 86kg.
Fredrik Lindgren, 85kg.
Medelvikt: 87,8kg.

2011/2012 (silver):
Hannu Pikkarainen, 88kg.
Fredrik Lindgren, 85kg.
Niclas Burström, 70kg.
Tomas Skogs, 86kg.
Johan Alm, 92kg.
Petter Granberg, 93kg.
John Klingberg, 78kg.
Medelvikt: 84,5kg.

2012/2013 (guld):
Niclas Burström, 70 kg.
Martin Sevc, 80kg.
Tomas Skogs, 86kg.
John Klingberg, 79kg.
Johan Alm, 92kg.
Erik Andersson, 82kg.
Fredrik Lindgren, 85kg.
Medelvikt:
82kg.

2013/2014 (guld):
Niclas Burström, 72kg.
Erik Andersson, 81kg.
Jonas Frögren, 88kg.
Arvid Lundberg, 83kg.
Johan Alm, 95kg.
Fredrik Lindgren, 87kg.
Tim Heed, 75kg.
Medelvikt: 83kg.

2014/2015 (silver):
Tim Heed, 75kg.
Niclas Burström, 70kg.
Martin Sevc, 80kg.
Erik Andersson, 81kg.
Sebastian Aho, 75kg.
Fredrik Lindgren, 87kg.
Arvid Lundberg,  83kg.
Medelvikt:
78,7kg.

2015/2016 (?):
Tim Heed, 75kg.
Niclas Burström, 70kg.
Sebastian Aho, 75kg.
Anton Lindholm, 85kg.
Fredrik Lindgren, 87kg.
Arvid Lundberg, 83kg.
Marcus Pettersson, 73kg.
Medelvikt: 78,2kg.

Alltså kan vi konstatera att Skellefteå AIK inför årets säsong har den lättaste backuppsättningen på många år. Och skulle någon av dessa gå sönder så väntar inte precis några tungviktare heller med: Anton Öhman 78kg, Jacob Andersson 76kg och enda undantaget Andreas Söderberg 91kg.

Givetvis så är detta ett problem som kommer att leda till motståndarlagen anpassar sitt spel till Skellefteås lätta försvar och sätter hård fysisk press över långa stunder. Sägas bör dock att fjolårets silver-medaljörer förfogar över SHLs kanske mest spelskickliga backuppsättning sett över alla spelare. Något som givetvis är ett stort plus i kanten. Men jag sätter ändå ett frågetecken kring tyngden.

Vore inte http://www.eliteprospects.com/player.php?player=7045 en spelare som skulle räta ut alla frågetecken och täppa igen alla tomrum? Jo.

1 kommentarer

  1. Instämmer måste säga att jag är förvånad att efter fjolårets säsong där det tydligt visade sig att SAIK.s lätta backar var en akilleshäl. Varför har man inte värvat 2 st 100 kilos backar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *