Genomgång av lagbygget

Med lite mer än 30 timmar kvar till att Skellefteå inleder årets SHL, med HV 71 som första utmanare i guldrikets Colosseum, så är det dags att grundligt gå igenom årets lagbygge.

Det behövs ingen månatlig avbetalning till CSN för att förstå hur pass väl ställt Wallsson med kompanjoner har det, materialet som de har att arbeta med är inte något andra klassens spillmaterial utan rakt igenom ett förstklassigt och högkaratigt sådant.
Idrotten som får allas vårat blod att koka och känslor att ibland gå över styr kräver mer än bara siffror på ett pappersark. Det krävs att alla de ack så viktiga delarna av spelet finns i ett lagbygge för att ett lag och en stad skall nå toppen av svensk ishockey.
För att ett torg skall gunga och sjunga i April.

Power play, box play, spelidé, sammanhållning, spets, bredd, glädje.

Sju vitala delar för att bli ett guldfirande lag framåt vårkanten. En resa som är lång och ställer oerhörda krav på de lag som tänker fullfölja resan till dess slutdestination. Många är dock de lag som försvinner från resan under dess gång, lag som må hända kan ha den allra största bredden eller det absolut bästa numerära överläget men inte är i närheten av att hålla alla de viktiga delar som i längden krävs.
Vad jag ser i årets upplaga av Skellefteå är just den där guldsmakande och perfekta kombinationen.
Med Jimmie framför målet som skymmer målvaktens sikt på Heeds fruktade skott, tillsammans med tre spelskickliga och målfarliga spelare i Zackrisson, Pesonen, Holmström så kommer man att placera ut en av, om inte den, bästa power play enheten i hela SHL. Ifjol såg det stundtals bra ut, men allt för ofta så lade den uppmärksamme märke till att något saknades. Någon. Jag talar så klart om en bred och abnorm rumpa i målvaktens ansikte.
När man drar på sig utvisningar förfogar man också över en bred arsenal av utvisningsdödare i sitt stall. Forssell, Petterström, Ericsson, Lundberg, Lindgren, Lindholm, Burström, Urbom, Norman, Zackrisson.
Listan kan göras lång, men ni märker vartåt jag går i min skrift. Laget känns så väloljat, väl förberett och bra mixat. Det blir en rolig vinter i Skellefteå, just för att man har de där sju viktiga delarna som krävs. Och mycket mer än så….

********************************************************************************************************
Jag tänker fortsätta med mina egna, personliga analyser av denna trupp. Detta avser jag att göra genom en genomgång av samtliga spelare. Vad för förväntningar som bör ställas på varje spelare, vilken poängskörd spelaren bör leverera etc.

Målvakterna

#34 Erik Hanses
Erik kommer att få stå i skymundan för Svensson, det känns rätt givet. Kommer att starta typ 15 matcher, när ”Mackan” behöver vila. Med det sagt, så har jag inga förväntningar på honom som kan ses orealistiska. Men i de starter han får så önskar jag att se ett betydligt stabilare målvaktsspel över 60 minuter än tidigare år. Har haft en förmåga att släppa in väldigt billiga mål tidigt för att sedan tokspela och spika igen.

#35 Markus Svensson
Har varit en av de absolut bästa svenska målvakterna i SHL de senaste åren. Utvecklingen som ”Mackan” har gjort är enorm och ju längre säsongen lider, desto bättre verkar han bara bli. Jag sätter ganska höga förväntningar på honom inför denna säsongen och om han får vara helt frisk så räknar jag med att han blir som sämst trea i målvakts-statistiken. Tre Kronor? Absolut.

Backar
#3 Niclas Burström
Förväntningar:
”Nisse”, som av oförklarliga skäl fortfarande är väldigt underskattad ute i landet, är en väldigt viktig back för laget. I år så hoppas jag få se en mer offensiv variant av honom, och för att kunna bli det så är det inom hans bästa intresse av att byta omgivning. Burström och Lindgren i all ära, men det känns som att båda parter tar ut varandra på isen och att ingen riktigt kan leva ut till sin fulla potential. Jag önskar då att få se denne skridskogalant tillsammans med A.Lindholm. Där den sistnämnda får ägna sig åt det defensiva, medans ”Nisse” får utlopp för sina offensiva kvaliteter i en allt större grad.
Poäng: Har de fyra senaste säsongerna landat på siffror mellan 12 och 20 poäng. I år så borde han kunna nå minst 20. 20-25 poäng.

#4 Tim Heed
Efter fjolårets succé, och försäsongens uppvisning, så räknar jag och många med mig att Heed fortsätter att producera. Med tanke på att Jimmie är tillbaka i laget och att dessa kommer att utgöra ett perfekt kombinerat hot med hårt skott och bra täckning framför mål så finns alla möjligheter att han fortsätter att just, producera. Ser Tim som en given back i Tre Kronor under vintern.
Poäng: Ifjol blev det 37. Med Jimmie tillbaka så borde den poängskörden inte vara allt för orimlig även i år. Det är dock färre omgångar än ifjol. 30-35 poäng.

#5 Anton Öhman
En av dessa spelare som jag inte förväntar mig speciellt mycket i från. Allting positivt får ses som en överraskning, framförallt då laget har en större bredd på backsidan i år och att speltiden mest troligt kommer att vara begränsad. Utlåning?
Poäng: Inga

#8 Marcus Pettersson
Inför årets försäsong så hade jag i ärlighetens namn inga större förväntningar på den unge backen. Har dock imponerat stort under Augusti och September med ett betydligt mognare spel i jämförelse med fjolårets säsong. Ser både starkare, smidigare och snabbare ut på isen. Har seglat upp från en back som nog skulle ha lånats ut till en sån mest troligt kommer att få plats bland sju backar.
Poäng: 5-10

#52 Arvid Lundberg
En spelare som jag tyvärr tror kommer drabbas av den hårda konkurrensen på backsidan i år. Har spelat bra under försäsongen men har svårt att se vem han ska peta. Men när han spelar så önskar jag att se ett mognare spel och att han spelar med färre risker i egen zon, har haft en förmåga att drälla mycket med puck.
Poäng: 0-5 poäng.

#54 Anton Lindholm
För mig en av Skellefteås topp fyra backar tillsammans med Burström, Heed och Urbom. Räknar med att Anton lastas med speltid i år och att han tar det förtroende som ges. Vill se att han fortsätter med sitt fysiska spel, i vilket han är otroligt skicklig.
Poäng: 5-10 poäng.

#55 Alexander Urbom
En av de spelare som jag har mest förväntningar på, med all rätt dessutom. Urbom är här för att vara en ledande spelare som ska kunna bokföras för 25 minuter per match ifall det krävs. Jag ställer t.o.m högre krav på honom än vad jag ställde på Sevc förra året, så bra tycker jag att han är och så bra måste han vara. Känns som ett perfekt kompliment till Tim Heed. SHLs bästa backpar?
Poäng: 10-15 poäng.

#61 Fredrik Lindgren
Får kliva undan för de yngre förmågorna i år och räknar med att se honom i ett tredje backpar där han får sina 15-18 minuter per match samt att han lär få döda tid i box play. Har tidigare varit parad ihop med Burström men som ni redan läst så vill jag se dem splittras. Förväntar mig att ”Linkan” gör en stabil säsong med framförallt en imponerande +/- rad i slutet av säsongen.
Poäng: 5-10 poäng.

#63 Sebastian Aho
Att Sebastian mest troligt kommer att spelas som femte/sjätte/sjunde back vittnar rätt tydligt om hur bra ställt Skellefteå har det i backuppsättningen. Jag tror och hoppas att det här är säsongen när Aho blommar ut och blir den klassback över 52 omgångar som han har potential att vara. Konkurrensen kommer att vara stenhård men den elegante backen har allt för att lyckas, och det vill jag se honom göra. Det är dags!
Poäng: 15-20 poäng.

Forwards
#9 Patrik Zackrisson
Ställer höga krav på ”Zacke”, och det bör ställas höga krav på honom. Är en av seriens absolut bästa centrar och med den speltid som han kommer att få så bör han leva upp till kraven. Fjolåret var stundtals lysande för Patrik och i år så önskar jag att se en högre lägstanivå, då har han potential att bli lagets poängkung.
Poäng: 40-45 poäng.

#12 Adam Pettersson
Har de senaste åren visat upp fragment av offensiva skickligheter som ser riktigt, riktigt bra ut. Har dock inte lyckats att visa upp något i längre stunder och med den konkurrens som råder så är jag tveksam ifall han tar sig in på tolv forwards när alla är friska. Och det säger mer om lagets bredd än om Adam. I alla andra lag så skulle han vara en given spelare i laguppställningen, för SHL-klass det håller han med råge.
Poäng: 5-10 poäng.

#13 Mattias Ritola
Jimmie Ericsson sade på upptaktsträffen att Ritola kan bli seriens bästa forward när han är frisk och ja, potentialen finns. Alla som har följt SHL vet att Mattias har gyllene handleder, bra speluppfattning och att han överlag är en egentligen rätt så komplett spelare. Jag förväntar mig också att han visar detta här i Skellefteå, där han för första gången på länge omges av skickliga spelare i ett guldsatsande lag. Bör kunna ösa in poäng.
Poäng: 35-40 poäng.

#17 Pär Lindholm
Fjolårets debutsäsong i SHL var över all förväntan för Pär. Fick massvis av förtroende och tog det. Under försäsongen så har Pär visat upp att nästa steg är redo att tas, ser betydligt mer komplett ut och kan på sikt bli en av SHLs bästa svenska centrar.
Poäng: 20-25 poäng.

#18 Pontus Petterström
En av dessa spelare som jag egentligen inte sätter några högre förväntningar på. Kommer att spela i en fjärde lina, en roll som han är perfekt för, och lastas med speltid i numerärt underläge. Pontus har kanske inte fått det erkännande han förtjänat de senaste åren, står ofta för ett hårt jobb som i sig har givit poäng och segrar för laget. Gör allt för laget!
Poäng: 5-10 poäng.

#19 Andrew Calof
Kom in som ett helt oprövat kort ifjol och levererade direkt. Var kanske fjolårets bästa nyförvärv i hela SHL, om man ser till omständigheterna. I år kommer kraven på Andrew att vara högre och jag tror att han lever upp till dem. Är oerhört skicklig på vad han gör och väldigt svår för motståndare att läsa. Vill se att han tar för sig lite mer dock, och inte försvinner när matcherna blir tuffare.
Poäng: 35-40 poäng.

#20 Erik Forssell
Kommer att placeras i en fjärde lina och precis som Petterström så är han perfekt i den rollen. Erik är en dröm för varje medspelare att ha i sitt lag då han alltid kommer till jobbet och gör vad han ska göra, och lite därtill.
Poäng: 15-20 poäng.

#21 Jimmie Ericsson
Tillbaka efter ett års frånvaro och kraven på Jimmie är höga från alla led. I mina ögon så är detta årets bästa nyförvärv på förhand, de senaste årens statistik räcker för att motivera detta. Allt han tagit i de senaste åren har förvandlats till guld och i år kommer Jimmie med allra största sannolikhet att lyfta Skellefteås power play till nya höjder.
Poäng: 30-35 poäng.

#22 Janne Pesonen
Hade betydligt högre målsnitt (0,8per match) än fjolårets skytteligavinnare (Broc Little, 0,5per match) och när han i år får en full säsong i Skellefteå så räknar jag med fortsatt leverans. Jag förväntar mig att hitta Pesonen i SHLs absoluta poängtopp, minst topp tre.
Poäng: 45-55 poäng.

#25 Axel Holmström
Arvidsjaurs stolthet har under försäsongen i år visat att han är, om möjligt, ännu bättre än i slutspelet ifjol. Har förbättrat sin skridskoåkning, styrka och verkar ha skaffat sig en ännu vassare spelförståelse. Mycket möjligt att Holmström kommer med i poängligans topp tio. Så bra är han.
Poäng: 40-45 poäng.

#27 Martin Lundberg
Är känd för sin fysiska styrka och sitt sätt att bryta ned motståndarlagens toppspelare. Har dock utvecklat sitt offensiva spel och kan gå en rolig säsong till mötes och jag förväntar mig nästan att hitta Martin i någon av lagets toppformationer.
Poäng: 10-15 poäng.

#37 John Norman
Ser bara ut att bli bättre och bättre. Avslutade fjolåret som en av lagets bästa forwards och med det så kommer stora krav till i år. Krav som jag tror att John kan leva upp till, är en väldigt intressant forward och få inser nog hur bra han egentligen är.
Poäng: 25-30 poäng.

#73 Terry Broadhurst
Ifrågasatt av många när Skellefteå värvade honom. ”Varför ska vi ha en AHL-spelare utan imponerande siffror?”. Terry är i mina ögon dock ett riktigt intressant nyförvärv, ett sånt där typiskt LJ-förvärv som få vet mycket om. Har visat upp ett väldigt bra spelsinne, bra skridskoåkning och ligger ofta bakom farligheter i offensiv zon. Terry kan bli väldigt bra för Skellefteå i vinter.
Poäng: 25-30 poäng.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *