Bloggkrönika: Har vi inte kommit längre?

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Bloggkrönika signerad Robin Lindgren

Supportrar som kastar objekt mot varandra – och klättrar över stängsel för att börja slåss mitt bland familjer med små barn. Hockey väcker känslor, men allvarligt. Har vi inte kommit längre?

Skellefteå mot Luleå, matcher som i sig är helt underbara och verkligen gör skäl för namnet derbyfest. Tyvärr så verkar det vara för mycket fest, och för lite derby inom vissa individer. Vad undertecknad ikväll upplevde är inte värdigt två så underbara lag, med två så passionerade och fantastiska supporters.

Det började med att Johan Forsberg visades ut för en kollision med Markus Svensson.
Det följdes upp med att en/några supportrar kastade in snus på isen.
Sedan på varandra.
Sedan med att ett par supportrar klättrade över stängsel och tog sin in på sittplats för att låta nävarna tala.
Vad mer som hände vet jag inte, men det spelar ingen roll. Det ska inte hända. Inte något av det.
För där satt små barn, ungdomar, vuxna människor och gamla gubbar.
Jag känner medlidande för barnen och ungdomarna som hamnade mitt i något som de inte alls förtjänar att få uppleva när de bara är på matchen för att se sina favoritlag.
Jag känner avsky och total oförståelse för de medelålders män och gamla gubbar som dricker sig så redlösa och sedan beter sig som de betedde sig ikväll.
Ja, det var avdelning äldre som skämde ut sig, det var avdelning äldre som inte kontrollerade sitt alkoholintag och gick över gränsen. Långt över.

Problemet med sena lördagsmatcher är att dessa individer, som verkar helt ovetandes om när promillen börjar bli för hög, hinner dricka från tidig förmiddag fram till matchstart. Att under flera timmar hinna förtära alkohol och släppa på de moraliska gränserna är inte bra för säkerheten, det fick vi erfara ikväll.

Ingen ska behöva gå på hockey och känna sig otrygg, rädd.
Ändå fick jag ikväll se små barn lämna läktaren när stämningen var snudd på obehaglig. Föräldrar kände sig inte säkra med sina barn så nära de äldre männen och gamla gubbarna, och seriöst. Vad f-n håller vi på med?

Och undertecknad vill även be om ursäkt ifall någon supporter, till något lag, känner sig utpekad bara för dess färger i mina twitter-inlägg om incidenten. Under match måste jag hinna med att liverapportera alla händelser på och utanför isen, och givetvis blir det då svårt att ge en rättvis bild över vad som utspelade sig på läktaren. Speciellt då jag inte alls hängde med och såg alla detaljer i förloppet.
Jag vill göra klart att för mig spelar det ingen roll vilka supportrar som gjorde vad ikväll.
Jag väljer därför att skriva just supporter i mitt inlägg, jag har inte skrivit något om en Luleå-supporter eller om en Skellefteå-supporter. För mig spelar det inte någon roll.

Ingen, oavsett tillhörighet, ska komma undan med de pinsamma scenerna som utspelade sig ikväll.
Alla inblandade ska portas från SHL.
Så att varje familj, varje barn, kan känna sig trygga och säkra i en miljö som SKA vara just det.

Robin Lindgren

1 kommentarer

  1. Det skall inte få hända !! ishockyn har varit förskonade från detta och hoppas NP tar tag i idioternas beteende och att Luleås suporter förening gör lika dant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *