Statistik: Vad händer i sista tredjedelen?

Efter fem omgångar är det dags för det första djupdyket i statistikens värld. Den här gången handlar det om en del i Skellefteås spel som varit svår att missa. En del som säger emot ett av Skellefteås största kännetecken. Laget som är kända för att träna hårdast och vara som bäst i slutet av matcher har den här säsongen varit raka motsatsen till bäst i slutet.

Efter fem matcher har Skellefteå ännu inte lyckats göra ett enda mål i tredje perioden, och allt för ofta har laget gått ned sig enormt.
Såhär ser det ut när man bryter ned Skellefteås matcher i atomer:
Period 1: 4-3
Period 2: 10-5
Period 3: 0-3

Vad kan man då utläsa av detta? Den andra perioden har varit väldigt stark för Skellefteå, det är där matcherna har öppnat upp sig. Färskt i minnet har vi också insatserna i andra perioderna mot Luleå, som var mäktiga att se.
De sista 20 minuterna är dock märkliga siffror för mig, på hundra minuter har man inte lyckats göra ett enda mål framåt. När vi grottar ned oss i skottstatistiken blir det än mer märkligt.

Skottstatistik:

Skellefteå – HV71
Period 1: 11-7
Period 2: 9-5
Period 3: 8-7
Skellefteå – Djurgården
Period 1: 18-5
Period 2: 9-9
Period 3: 5-10
Skellefteå – Luleå
Period 1: 8-6
Period 2: 16-3
Period 3: 4-6
Skellefteå – Luleå
Period 1: 15-1
Period 2: 14-5
Period 3: 6-14
Skellefteå – Örebro
Period 1: 9-8
Period 2: 10-6
Period 3: 6-4

Totalt: 150-95
Period 1: 61-27
Period 2: 60-28
Period 3: 29-41

Nollan i tredje periodens målkolumen ter sig rätt logisk ändå när man ser dessa siffror, man skjuter alltså mindre än hälften så många skott i jämförelse med både första och andra perioden. I snitt har man avfyrat mindre än 6 skott på mål, per match under de sista 20 minuterna och även den okunnige förstår att det är för lite.
Samtidigt släpper man till nästan lika många skott mot sitt egna mål, som under första och andra perioderna ihopslagna.

Sammanfattning: Skellefteå har blandat och gett såhär långt i SHL. Djupa dalar och höga toppar är väl en bra sammanfattning över insatsen. Men genomgående har det gått att skönja en osäkerhet i slutakten och siffrorna är inte alls en skön läsning för Wallson & co.
Kan det handla om att laget är nedtränat och inne i en hård fas med Thomson? Kanske. En sak är dock säker, det brukar inte se ut såhär. Skellefteås tredje perioder brukar vara deras största vapen och mest granna flaggskepp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *