Matchtext: Tveksam utvisning bakom Skellefteås seger – som nu går upp i serieledning

Örebro HK – Skellefteå AIK 2-3 (1-0, 0-2, 1-1)

1-0 (19.46) EQ Joel Mustonen (Martin Johansson)
1-1 (28.16) EQ Fredrik Lindgren (Pontus Petterström, Pär Lindholm)
1-2 (28.54) EQ Adam Pettersson
2-2 (44.21) EQ Petr Zamorsky (Bobo Petersson, Kalle Olsson)
2-3 (49.32) PP1 Sebastian Aho (Niclas Burström, Adam Pettersson)

Skott på mål: 22-26 (5-11, 10-6, 7-9)
Utvisningsminuter: 2-2 (0-0, 0-0, 2-2)

Matchens tre stjärnor:
*** Niclas Burström – Fortsätter att agera med ett stort lugn över hela isen och känns aldrig stressad – på ett bra sätt.
** Sebastian Aho – Klev in och avgjorde med ett riktigt ”Jocke Lindström” mål i PP, därför får han en plats på denna lista.
* Adam Pettersson – Fick äntligen utdelning för sitt fina spel när han ikväll krediterades med ett mål och ett assist. Urläckert avslut vid målet.

———————————————————————————————————-

Med de tre största stjärnorna, en stekhet landslagsforward och en vindsnabb mönsterbrytare på skadelistan klev kollektivet Skellefteå AIK ikväll fram när västerbottningarna segrade i Behrn Arena för första gången på över två år.

Skellefteå går till juluppehåll som serieledare efter en första halva av säsongen där huvudcoach Hans Wallsson aldrig fått möjligheten att ställa fullt lag på isen.
Lagets tre kanske främsta spelare Mattias Ritola, Jimmie Ericsson och Janne Pesonen har ännu inte fått spela tillsammans – hur långt kan det svartgula laget gå när de tre musketörerna får utföra magi i numerärt överläge tillsammans?

Ikväll besegrades Örebro HK i Behrn Arena – en plats där de förlorat fem av de sex senaste matcherna och därför kom kvällens Skellefteå-seger kanske inte fullt oväntat.
Örebro är ett lag utan självförtroende just nu och den där jävlar anamman som de anammat sedan avancemanget till SHL gick inte att se ikväll. Närke-laget är i behov av en ersättare till fjolårets succéman Derek Ryan. Det finns helt enkelt inte nog spets för att de ska nå längre i slutspelet än vad de gjorde ifjol.
Nu ska inte bara ris kastas på Örebro. Avdelning sparka på de som redan ligger.
De ska ha en stor ros för hur de går emot det dalande publikintresset som råder i SHL och gång på gång fyller sin hemmaarena. Ikväll var det fullsatt för nionde gången på fjorton hemmamatcher. Vid fem tillfällen har det inte varit fullsatt i Behrn Arena, som tar 5500 åskådare. Den sämsta publiksiffran kom när Luleå HF gästade och då var det 167 personer från fullsatt. Totalt har endast 617 platser stått tomma denna säsong.
Hatten av.

När Skellefteå ikväll tog 18 trepoängare och 21 seger gjorde de det med sju spelare i junioråldern på isen och ska hatten av för Örebros publiksiffror så ska den av även för Skellefteås juniorsatsning.
Det var annars en riktigt rutinerad räv som inledde Skellefteås målskytte då Fredrik Lindgren revanscherade sitt dråpliga misstag vid Örebros ledningsmål. Från blå lade ”Linkan” en lös puck mot mål i hopp om att den skulle styras på någon – det gjorde den inte, den gick istället rakt in i mål och första målet för säsongen var ett faktum.
Däremot föll det sig dramaturgiskt rätt att en junior fick avgöra matchen när det snackats så mycket om dem senaste tiden. Sebastian Ahos prestation vid 2-3 förde tankarna till stjärnan med nummer tio på ryggen som dominerade SHL för några år sedan. Hans adelsmärke var att kliva in i tekningscirkeln och leta bortre – precis som Ahos mål ikväll.
Målet föranleddes dessvärre av en riktigt dålig utvisning från domare Morgan Johansson som plockade ut Marcus Weinstock när han blev inknuffad i Erik Hanses.

Skellefteå toppar nu tabellen med 61 poäng efter 27 spelade matcher. Visserligen har Frölunda en match mindre spelad och skuggar blott två poäng efter västerbottningarna men den första halvan av säsongen ska ändå klassas högt.
Det som imponerar mest är just det som texten inleds med – den ständiga skadelistan som aldrig står tom. Även för den opartiske måste det kittla av tanken att se Skellefteå AIK när alla spelare finns tillgängliga. De spelar just nu en hockey som alla unga spelare borde se och lära av. Hur kommer det då att se ut när alla är friska?
Övriga SHL bävar.

1 kommentarer

  1. Du har en syn på prestationer som jag beundrar, delar oftast helt dina slutsatser. Fast utvisningen på Weinstock är precis vad Skellefteå behöver göra för att vinna SM-guld. Lite såna saker som irriterar motståndarna men ger dem utrymme att vinna matcher. Skellefteå är lite naiva i sitt spel när det låser sig i deras normala spelide. Då behöver verkligen Kapten Ericson och de andra rutinerade spelarna kliva fram och med smartness skapa laget det utrymmet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *