Johan Backlund – rekordmålvakten

Skellefteå AIK har sedan comebacksäsongen i SHL 2006/2007 haft totalt tio målvakter som debuterat för klubben i högsta serien – ingen har ens varit i närheten av Johan Backlunds siffror i sin debutmatch.
31 räddade skott och noll insläppta mål.

Johan Backlund hade inför kvällens match redan gjort 87 matcher i Skellefteå AIK-tröjan men aldrig tidigare i landets högsta serie.
Nu är den första matchen för moderklubben i SHL gjord – och vilken match
31 räddningar, noll insläppta och ett par riktigt svettiga räddningar. Jag tänker inte minst på när han rånade poängkungen Patrick Thoresen på ett givet mål i slutet av tredje.Överlag tycker jag att Backe gjorde en riktigt bra match och en stabil insats där det lugn som tidigare gjort han så framgångsrik var påtagligt även i kväll. Mycket talar för att han blir en av två målvakter i laget nästa år och fortsätter han så här kommer Skellefteå AIK även nästa säsong ha ett komplett målvaktspar.

Sedan Skellefteå AIKs avancemang till SHL har totalt tio målvakter vaktat buren för laget och föga förvånande kvalar kvällens nolla in som etta på listan över målvakternas debutmatcher.
Elithockeybloggen har sammanställt alla tio målvakters debuter med siffror och så här ser det ut:
1/ Johan Backlund debut 3/3-16 mot Djurgårdens IF. 0 insläppta, 100,0%.
2/ Markus Svensson debut 20/9-12 mot HV 71. 1 insläppt, 96,43%.
3/ Stefan Steen
debut 21/9-13 mot AIK . 1 insläppt, 94,12%.
4/ Henrik Karlsson debut 14/9-13 mot HV 71. 1 insläppt, 93,33%.
5/ Nicklas Dahlberg debut 22/1-07 mot Malmö. 2 insläppta, 89,47%.
6/ Andreas Hadelöv
debut 18/9-06 mot Brynäs IF. 3 insläppta, 88,90%.
7/ Dave Stathos debut 5/10-06 mot Färjestad. 4 insläppta, 87,90%
8/ Erik Hanses debut 6/3-14 mot Modo. 4 insläppta, 87,10%.
9/ Joacim Eriksson, debut 18/9-10 mot Luleå. 5 insläppta, 86,10%.
10/ Jesper Eriksson, debut 12/2-15 mot Luleå. 5 insläppta, 77,27%.

Avslutningsvis vill jag bara inflika mina tankar om Alexander Urboms matchstraff:
Urbota dumt och att den hårdföra backen inte kan tygla sitt humör med så lite kvar av matchen och seriesegern redan klar är faktiskt under all kritik. Jag har försvarat Urbom tidigare under säsongen men väljer att inte göra det nu.
Crosscheckingen är inte alls snygg och något som inte ska finnas på en ishockeyplan och med den tidigare avstängningen för en liknande sekvens kommer straffet att bli långt. Jag tippar att backen får 5+2 och missar de tre första matcherna i slutspelet.
Onödigt att sätta sitt lag i en sådan sits att de måste klara sig utan en ändå så pass viktig back i säsongens viktigaste skede. Gissar att Robertsson och Wallson har ett rejält snack med backen redan i kväll.
Sen finns det de som på sociala medier kallar Alexander Urbom för en dålig back som aldrig gjort något bra i Skellefteå AIK-tröjan – lägg ned.
Att komma med ett sådan påstående är att visa sig okunnig inom ämnet ishockey.
Alexander Urbom är en riktigt bra back och har i många matcher visat detta. Den halvtaskiga starten i Skellefteå fick då ”haters” att direkt vända sig mot honom precis som flera gjorde mot #55 förra säsongen – lägg ned.
Onödiga utvisningar, visst. Men en back som jag tror kan visa sig ovärderlig i slutspelet. Sanna mina ord.

2 kommentarer

  1. Jag har tillhört den lilla skaran AIK:are som inte spytt galla över Urbom. Gillat honom sen jag såg en del av hans matcher i New Jersey. Inte lätt komma in och dominera direkt i ett nytt unikt spelsystem som Skellefteå har när resterande backar är inkörda i systemet sen barnsben. Suttit och hoppats på att han ska växla upp lagom till slutspel.

    Nu är tyvärr råttet mågat asså /mvh Ledin

    Nästa år känns det dessutom troligt att både Alm och Erixon finns tillgängliga. Medans Urbom cashar in 200+ lök i månaden.

    ”Inspirerande” Tycker Lasse Johansson… jomenvisst

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *