Växjö Lakers i semifinalen – kan Skellefteå AIK stoppa Växjös supertrio?

En ”right in your face” revansch eller en plågsam kopia av fjolårets säsongsavslut – när Skellefteå AIK ställs mot Växjö Lakers i årets SM-semifinal är förutsättningarna enkla. Tårarna från i fjol kan bytas ut till en psykologisk viktoria som ger revanschen sitt namn och stärker årets upplaga som efter en sådan matchserie-seger går in i ett finalspel med alla bitar på plats.
ELLER så visar Växjö Lakers att de fortfarande har Skellefteå AIK precis där de vill och det psykologiska övertaget i förvar sedan förra våren – vi har alla lärt oss att aldrig spilla tårar över samma sak två gånger om men det är precis vad Sam Hallams gäng har möjligheten att göra nu.

Ett Växjö Lakers som hela säsongen underpresterat och som med lika mycket nöd som näppe klarade topp sex i den sista omgångens absolut sista skälvande minuter.
Ett Växjö Lakers som inledde årets slutspel med att tvålas dit rejält av Linköpings HC med tennissiffrorna 6-1 och följde upp det med att på hemmaplan tappa en 2-1 ledning till en 2-3 förlust i slutperioden.
Då såg det ut som att Roger Federer mötte mig, med bakbunda händer, i tennis.
Sen kom Växjö Lakers på hur jäkla bra lag de har faktiskt har och började använda sina resurser till fullo – det bakbunda tennis-tapet från Bureå transformerades till Novak Djokovic och helt plötsligt såg inte Linköpings HC lika vassa ut längre.
Smålänningarna vann fyra raka matcher och har efter en, som sagt, halvdan säsong nu prickat formtoppen i precis rätt läge – så som mästarlag brukar göra.
Och med kvällens övertidsseger visar de återigen hur starka de är när matcherna ska avgöras med sista målet vinner – laget har vunnit fem raka matcher på övertid i SM-slutspelet.

Men för att återigen tituleras mästare måste Växjö Lakers nu slå Skellefteå AIK (och sedan även Luleå HF eller Frölunda HC) – ett lag de haft svårt mot under säsongen och bara plockat två av tolv poäng mot.
För samtidigt som Växjö blivit ett något sämre lag kontra i fjol har Skellefteå AIK bliviit ett något bättre lag – framförallt har västerbottningarna betydligt fler offensiva hot.
För ett år sedan hade Skellefteå AIK inte alls den högkalibriga arsenal de har i år och i finalserien var det faktiskt det som skiljde lagen åt. Då var det i stort sett bara Janne Pesonen (och Axel Holmström så klart) som kändes riktigt farliga framåt. I år har laget typ fyrdubblat den kvoten och där hittar vi det första som talar mycket för Skellefteå.

Vi kommer i alla fall att återkomma till den här matchserien med mer tankar, krönikor och analyser innan det på fredag 19,00 är dags för nedsläpp i match ett.

Men givetvis tänker jag redan nu ge er mitt tips:

Skellefteå AIK vs. Växjö Lakers
4-2 i matcher.

*********************************************************************

Så har lagen spelat tidigare under säsongen.

20 oktober.
Skellefteå AIK – Växjö Lakers 3-4 (2-2, 1-0, 0-1, 0-1)
1-0 (5′) Calle Rosén (Eddie Larsson, Joakim Hillding), 1-1 (7′) Janne Pesonen (Tim Heed, Axel Holmström), 1-2 (15′) Josh Hennessy (Joey Crabb, Ilkka Heikkinen), 2-2 (19′) John Norman (Sebastian Ohlsson), 3-2 (40′) Martin Lundberg (Sebastian Aho, Terry Broadhurst), 3-3 (55′) Tuomas Kiiskinen (Richard Gynge, Cory Murphy), 3-4 (61′) Richard Gynge (Robert Rosén).

19 november.
Växjö Lakers – Skellefteå AIK 2-5 (0-1, 1-1, 1-3)
0-1 (19′) Mattias Ritola (Patrik Zackrisson, Andrew Calof), 1-1 (25′) Robert Rosén (Tuomas Kiiskinen, Alexander Johansson), 1-2 (39′) Marcus Pettersson (Niclas Burström, Pontus Petterström), 2-2 (41′) Linus Fröberg (Richard Gynge, Robert Rosén), 2-3 (47′) Andrew Calof (Patrik Zackrisson, Tim Heed), 2-4 (50′) Niclas Burström (Alexander Urbom, Pär Lindholm), 2-5 (56′) Axel Holmström (Sebastian Ohlsson, John Norman).

16 januari.
Skellefteå AIK – Växjö Lakers  4-1 (2-0, 1-0, 1-1)
1-0 (4′) Axel Holmström (Adam Pettersson, Martin Lundberg), 2-0 (13′) John Norman (Jimmie Ericsson, Erik Forssell), 3-0 (40′) Martin Lundberg (Niclas Burström, Andrew Calof), 4-0 (51′) John Norman (Jimmie Ericsson, Mattias Ritola), 4-1 (59′) Alexander Johansson (Richard Gynge, Robert Rosén).

2 februari.
Växjö Lakers – Skellefteå AIK 2-5 (1-0, 1-4, 0-1)
1-0 (14′) Eric Martinsson (Cory Murphy, Patrik Lundh), 1-1 (28′) Tim Heed (Mattias Ritola, Patrik Zackrisson), 1-2 (31′) Patrik Zackrisson (Mattias Ritola, Tim Heed), 1-3 (37′) Mattias Ritola (Patrik Zackrisson, Tim Heed), 2-3 (38′) Ilkka Heikkinen (Robert Rosén, Ville Leino), 2-4 (40′) Tim Heed (Sebastian  Aho, Erik Forssell), 2-5 (54′) Andrew Calof (Adam Pettersson, Tim Heed).

*********************************************************************

Skellefteå AIKs tre bästa poängplockare mot Växjö Lakers under säsongen:

1. Andrew Calof, 7 poäng (2 mål, 5 assist).
2. Mattias Ritola, 5 poäng (2 mål, 3 assist).
3. Patrik Zackrisson, 5 poäng (1 mål, 4 assist).

Skellefteå AIKs tre bästa poängplockare totalt under säsongen:
1. Patrik Zackrisson, 49 poäng, (15 mål, 34 assist) på 56 matcher.
2. John Norman, 47 poäng, (20 mål 27 assist) på 51 matcher.
3. Andrew Calof, 40 poäng, (24 mål 16 assist) på 56 matcher.

Växjö Lakers tre bästa poängplockare mot Skellefteå AIK under säsongen:
1. Robert Rosén, 5 poäng (1 mål, 4 assist).
2. Richard Gynge, 4 poäng (1 mål, 3 assistl).
3. Alexander Johansson, Tuomas Kiiskinen, Ilkka Heikkinen 2 poäng (1 mål, 1 assist).

Växjö Lakers tre bästa poängplockare totalt under säsongen:
1. Richard Gynge, 50 poäng, (24 mål, 26 assist) på 52 matcher.
2. Robert Rosén, 43 poäng, (19 mål, 24 assist) på 58 matcher.
3. Tuomas Kiiskinen, 36 poäng, (19 mål, 17 assist) på 51 matcher.

*********************************************************************

Så bra är Skellefteå AIK och Växjö Lakers lagdelar.

Målvakter
+ + + + + Skellefteå AIK
+ + + + Växjö Lakers
Kommentar:
Markus Svensson är ligans bästa målvakt och har visat det under hela säsongen med ett genuint målvaktsspel, en oerhört hög lägstanivå men framförallt en sällsynt jämn och hög nivå. Sällan, om någonsin, gör Svensson en dålig match.
Har inte visat sin högsta nivå ännu i slutspelet men brukar bli bättre ju viktigare matcherna blir. Backas upp av den lugne och rutinerade Johan Backlund samt en motiverad Erik Hanses som visat en uppåtgående kurva under säsongen.
Cristopher Nihlstorp var en av de stora anledningarna till smålänningarnas guld i fjol och är en målvakt med stor slutspelsrutin och en vinnarmentalitet som löper längs hela ryggraden – har dock inte varit riktigt lika bra som slutspelet för ett år sedan men i de senaste matcherna visat en uppåtgående kurva.

Backar
+ + + + Skellefteå AIK

+ + + + Växjö Lakers
Kommentar: Skellefteå AIK har det väldigt gott ställt på backsidan som är full av klass. Lagets sex första backar under slutspelet, de som kommer spela mest, blir med största sannolikhet Tim Heed, Niclas Burström, Anton Lindholm, Sebastian Aho, Alexander Urbom och Fredrik Lindgren. I mina ögon en i stort sett komplett uppsättning som kombinerar varandra på ett ypperligt sätt. Backsidan har mot HV 71 blottat vissa skönhetsfläckar och klarade Jönköping-lagets offensiv att syna dem så borde Växjös något vassare dito också lyckas med det. Här gäller det att Wallson, Robertsson och Klockare lagt mycket fokus på att fixa till detta under det tio dagar långa uppehållet. Annars kan supertrion i Växjö ensamma skjuta Skellefteå till sorg ännu en vår.
I fjol var Växjö Lakers backsida femstjärnig rakt igenom och faktiskt den lagdel som tog klubben till sitt historiska guld – i år är lagdelen och väldigt stark men ändå inte riktigt lika bra. Den där riktiga härföraren i egen zon, Noah Welch, saknas och därför plockar jag bort ett plus från fjolårets femma.
Eric Martinsson har utvecklats på ett hiskeligt imponerande sätt i år och är en av lagets främsta backar just nu – här gäller det att Skellefteå sätter stor press.

Forwards
+ + + + +
Skellefteå AIK
+ + + + + Växjö Lakers
Kommentar: Skellefteå AIK har i mina ögon seriens bredaste forwardsuppsättning men även seriens bästa, sett till både skicklighet som mix. Finns få, om inga, tränare i slutspelet med den ynnesten att kunna slänga in en tre livsfarliga kedjor.
Skellefteås nio första forwards, tre första kedjor, består av idel klass-spelare och lagets fjärdekedja saknar det där riktiga ”fjärdekedja-stuket” och är istället en kedja som kan leverera framåt lika bra som de kan stänga igen hemåt.
I slutspelet har Patrik Zackrisson inte riktigt gått att känna igen och poängkungen från grundserien står hittills bara noterad för en ynka poäng – ska Skellefteå gå hela vägen måste de få igång sin centerstjärna. Även Janne Pesonen har varit betydligt anonymare i slutspelet men gjorde sin bästa match i sista mot HV 71, något som lovar gott inför fortsättningen.
Växjö Lakers forwardsuppsättning är nästan bättre än fjolårets – Richard Gynge ensam fixar hem ett plus åt Växjö och tillsammans med Robert Rosén och Tuomas Kiiskinen bildar han hela seriens kanske främsta kedja som ensamma kan vinna matcher åt laget. Till slut var det dessa tre som fixade vändningen mot Linköping i kvartsfinalen – i den stundande semin måste Skellefteå sätta en, två ja till och med tre käppar i hjulet för att inte det egna nätet ska rassla allt för ofta.

Totalt:
Skellefteå AIK 14 plus.
Växjö Lakers 13 plus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *