Skellefteås styrka håller på att försvinna när klubben upplever ännu en mardröms-Silly

Det håller på att hända igen – ja, men den här gången fortsätter inte sången i lika positiv anda. Det blir ingen lovsång eller vacker melodi, det blir en jobbig kopia av 2014 års Silly Season när Skellefteå AIK dränerades på i stort sett hela sitt lag och den ena stjärnan efter den andra lämnade. DET håller på att hända igen.

För när Erik Hanses presenterades var det slutsignalen på ett gäng intensiva dagar där totalt sju spelare blev nyheter på Skellefteå AIK:s officiella hemsida – där och då såg klubbens Silly Season ut att vara ett par simtag från hamn. En back- och en forwardsplats fanns kvar sen kändes bygget dockat. Offensivt skulle det då se nästan ännu bättre ut än den gångna säsongen, och defensivt fanns lagets underskattade styrka kvar. Backuppsättningen som inte alls haft samma ruljans de senaste åren och i stort sett bara haft en rockad per säsong.

Nu håller den styrkan på att försvinna. Det började med att Arvid Lundberg skrev på för Växjö Lakers när det inte fanns någon plats för honom i Skellefteå AIK (ett beslut som känns något förhastat nu), det adderades med att de tre bästa och mest svårersatta backarna (Anton Lindholm, Niclas Burström, Tim Heed) ryktades välja NHL/AHL till nästa säsong. Ett naturligt steg för alla tre då de besitter skills tillräckliga för att klara det steget, men ack så plågsamt för Skellefteås backuppsättning likt väl. Nu är ingen i trion helt klar för ny klubb ”over there” ännu, men om vi säger så här.

Anton Lindholm har länge varit på gränsen mellan att köra i USA och Skellefteå AIK, den senaste säsongen föll valet på det sistnämnda. Efter den här säsongen lär inte pendeln väga över till SHL igen, Colorado har uppmärksammat Varuträsk-sonens färdigheter, och slickat sig om läpparna.
Tim Heed uppges vara klar för San Jose Sharks och skulle mycket troligt redan ha varit presenterad om det inte vore för hackspetten från Kusmark (Arvidsson) som i senaste matchen sköt avgörandet i förlängning och tvingade fram en game seven i San Jose.
Niclas Burström prisades som säsongens bästa back i SHL och är väl egentligen den mest kompletta backen i denna trio, självklart hör han då hemma i NHL/AHL och är det någon gång han ska ta chansen är det nu. Lär presenteras inom kort.

Jag ser det som att 90 procent talar mot att de stannar i Skellefteå – 10 procent för. Och det ger klubben den backuppsättning som följer: Fredrik Lindgren, Alexander Urbom, Sebastian Aho. Anton Öhman. Då måste minst två, helst tre nya backar in, utöver Filip Berglund som jagändå räknar med till vintern. Och helt plötsligt är Skellefteås lagbygge inför kommande säsong ett frågetecken som min namne Mikael nu måste få rätsida på. Snacka om tuff start på jobbet för den nya sportchefen.

I alla problem som uppstår finns dock givetvis sjukt mycket positivt – att Skellefteå AIK än en gång urvattnas på sina produkter är ett kvitto på hur bra klubben är på att fostra och utveckla spelare. Jag vet att Bert Robertsson med kompani myser av detta, av vetskapen att de än en gång bevisar sig bäst inom grenen.
Och ännu en positiv sak att hämta – Sebastian Aho finns kvar. En av de mest underskattade backarna i SHL som med det ansvar som nu väntar kan blomma ut till att bli nästa stora back. Så bra är han.

Säsongen 2013/2014 lämnade:
Bud Holloway
Johan Alm
Joakim Lindström
Melker Karlsson
Jimmie Ericsson
Pierre Eduard Bellemare
Viktor Arvidsson
Oscar Möller

Säsongen 2015/2016 lämnar:
Janne Pesonen
Patrik Zackrisson
John Norman
Martin Lundberg *
Niclas Burström *
Anton Lindholm *
Tim Heed *
Markus Svensson

* Ny klubb ej klar, men mycket pekar mot att de lämnar.

Kommentar: Jag har svårt att avgöra vilken ”löjlig” säsong som varit värst för Skellefteå AIK. Givetvis är 2014 ett år, eller en vår rättare sagt, som är svår att hitta någon som helst pararell med. Aldrig har ett lag blivit lika brandskattat som vad Skellefteå blev då – förrän då möjligtvis i år. Namnen som lämnar är visserligen inte lika stora nu som då, men att laget ser ut att tappa sina tre främsta backar (except Aho då.) och dessutom blir av med supermålvakten Markus Svensson samt Martin Lundberg och John Norman som båda fått sin stora utveckling i klubben. Ja det är nästan så att årets Silly går jämföra med den för två år sedan.

3 kommentarer

  1. Hade hellre sett att de som nu låmnar hade gått till khl! Då hade AIK iaf fått bra betalt. Som det är nu om de går till nhl/ahl blir det inte mycket i AIK’s kassa. Ingen klubb rår med den brandskattning som pågått sedan 2014, men vad göra?

  2. Borde inte Adam Reideborn ha varit en bättre ersättare för Markus Svensson än Gustav Lindvall? Känns inte bra med en målvakt från hockeyallsvenskan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *