Fem punkter som talar för att Skellefteå AIK lyfter Le Mat

Med en månad kvar till att SHL drar igång har i stort sett alla lag spikat sina trupper och det är bara att konstatera att årets upplaga kommer att hålla en väldigt hög nivå. Kampen om Le Mat kommer vara tuffare än någonsin och känslan är att sex-åtta lag har vad som krävs för att ta sig till final. Nu har Elithockeybloggen listat fem punkter som talar för att Skellefteå AIK blir det lag som lyfter bucklan i April. Håller ni med?

Rutinen. Skellefteå AIK har varit i final sex år i rad och sedan 2011 spelat 29 SM-finalmatcher, fler än någon annan på 2010-talet. När slutspelet tar vid i mars kommer västerbottningarna veta vad som krävs under och mellan matcherna för att gå hela vägen. Att lägga upp ett gynnsamt schema på vilodagarna mellan matcherna är minst lika viktigt som uppladdningen under matchdag, där har Skellefteå förskaffat sig en underskattad medvetenhet om vad som krävs.

Supertrion. Joakim Lindström, Oscar Möller, Jimmie Ericsson. En trio som när de spelar tillsammans är en garant för framgång – tre spelare som trivs i matcherna där allting står på spel och vet vad som krävs för att hitta vägarna till vinst.

Talangen. Sebastian Aho, Emil Djuse, Marcus Pettersson, Filip Berglund, Sebastian Ohlsson, Emil Pettersson, Andreas Wingerli, Jesper Olofsson, Tim Söderlund, Linus Lindström. Skellefteå AIK anno 16/17 kryllar av spelare som fortfarande väntar på sina stora genombrott i SHL och faktum är att samtliga har goda möjligheter att göra så i vinter. Om de gör så kommer få lag kunna mäta sig.

Revanschlusten. Flera spelare i Skellefteå AIK:s trupp har varit med och nu förlorat två raka SM-finaler, inför fjolårets säsong gick det att ta på den revanschlust som då fanns i gruppen och inför årets säsong räknar jag inte med något annat. Pär Lindholm, Andrew Calof och Axel Holmström med flera är beredda att offra allt för att inte årets säsong ska sluta som de två senaste.

Tränartrion. Hans Wallson har lämnat, en av Sveriges främsta coacher de senaste åren, och in har Fredrik Öberg kommit. BRA, säger jag då det någonstans i fjol kändes som att motståndarlagen scoutat sönder Wallsons sätt att spela – något som framförallt blev påtagligt i slutspelet där Sam Hallam och Roger Rönnberg läste allt Kiruna-sonen hade att komma med. ”Öbba”  kan därför bli den injektion laget behöver, känns framförallt som en aktivare matchcoach som anpassar sig mer efter spelets gång.

8 kommentarer

  1. Problemet du belyser,om att motståndaren hade läst sönder AIK, det gjorde ju alla lag i SHL.Och det största problemet var ju Wallsson själv,han stog ju bara med armarna i kors och lät allt löpa på.Så att kalla Wallsson för coach är en direkt lögn.Han ändrade ju aldrig på att det skulle slås tusen pass i egen zon innan uppspelet kom.Och där for också chansen till finalvinst,på grund av detta onödiga strulande i egen zon blev man fastcheckade och motståndaren fick tryck.

  2. Pingback: Efter de två stjärnvärvningarna – har Skellefteå AIK seriens främsta backuppsättning? | Elithockeybloggen

  3. Efterlängtad blogg robin tack! Har aldrig sett så bra ut på flera år- på papperet. Den svaga punkten är tyvätt målvakterna. Jag har tyvärr aldrig fått riktigt förtroende för hanses. Lindvall är ju å andra sidan ett oskrivet kort. Synd på jockes skada , hoppas det räcker med hjärntrappan.

  4. Pingback: Skellefteå AIK bäst i landet på att att lyfta upp talanger | Elithockeybloggen

  5. Jag tycker det är bra att Wallson är ute ur bilden nu. Tycker att mitt AIK blev mer och mer defensiv i sitt spel med honom som tränare. Jag saknar den tiden då vi öppnade sten hårt och formligen körde över motståndarna de första 10 minutrarna. Wallson var en rent ut sagt usel coacher. Han var inte den som kunde ändra på en matchbild. Finalspelet i år är ett lysande exempel på det. Det fanns ingen plan B. Utan uppfattningen är att han var handlingsförlamad och körde på i hjulspår som inte fungerade och stod med händerna i kors. Vilket så ledde till att laget inte kunde vända och slå Frölunda i finalserien.

  6. Pingback: Fem favoriter till att vinna SHL:s poängliga – och tio utmanare | Elithockeybloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *