Skellefteå AIK:s angenäma problem i power play – var ska stjärnorna placeras in?

Med superduon Joakim Lindström och Oscar Möller tillbaka har Skellefteå AIK fått två verktyg med garanti för framgång när motståndarlagen drar på sig tid på botbänken. Att de två ska spela ihop då är givet – men vilka tre ska in med dem, och vilka stjärnor petas från den första PP-uppställningen?

sdlszaa886f_NormalPreview

Oscar Möller, Jimmie Ericsson och Joakim Lindström – en trio som varit väldigt framgångsrika tillsammans tidigare i power play återförenas nu. Upplagt för succé! FOTO: TT.

Senast det begav sig i den svartgula dressen för firma Lindström/Möller stod de tillsammans för 54 poäng i numerärt överläge – något bara Linköpingsduon Pär Arlbrandt (nu HV 71) och Simon Hjalmarsson (nu Frölunda HC) överglänste.

Efter återkomsten till SHL och Skellefteå AIK stod klar har det så klart varit en självklarhet för alla att de båda ingår i lagets första power play formation och återigen bildar en av seriens mest fruktade radarpar.

Men vilka tre ska komplettera dem? 

Jimmie Ericsson är givetvis given i sin patenterade position framför motståndarlagens målbur, men de två platser som står kvar att fylla känns inte alls lika givna. Kyle Cumiskey, som har sina främsta skickligheter i offensiva spelet, är givetvis ett hett namn att placera in där för många. Jag är inte lika säker.

Vi alla som sett Jocke Lindström styra ett power play vet hur han vill sätta upp spelet från den högra delen av offensiv zon och gärna pucka lite med en spelare i point-position högt upp i zon vid mitten av blå-linjen. Senast det begav sig hade han Viktor Arvidsson där, före det John Klingberg. Två rightare som kunde skjuta direkt på de puckar som matades från Jocke – Kyle Cumiskey är leftare, vilket betyder att kanadensaren inte hamnar rätt i zonen för att kunna dra till med ett direktskott och att då sätta honom i den första uppställningen vore att missnyttja de verktyg som faktiskt finns i laget för att få två hypervassa formationer.

Summa summarum, så här skulle jag ställa upp Skellefteå AIK:s power play:

Formation ett

Formatio n1

Kommentar: Jocke får en rightare att mata puckar till, som dessutom är rättvänd och enkelt kan slå ett par väggpass längs blå-linjen. Filip Berglund må vara ett oprövat kort men av de rightare som finns att välja på i laget känns han bäst lämpad för uppgiften och med det stenhårda skottet han besitter kan detta bli succé. Oscar Möller placerar sig, som alltid, i sin vänstra tekningscirkel därifrån han är främst i SHL på att hitta målet. Nyförvärvet Emil Pettersson belönas också han med en plats i denna uppställning då han besitter de skickligheter i passningsspelet som fordras för att utgöra den perfekta femte länken i denna formation som har alla förutsättningar för att bli hela SHL:s främsta.

Formation två

formation 2

Kommentar: Här får Kyle Cumiskey en nyckelroll och blir den som ska styra över det numerära överläget med sin speluppfattning – i en formation som inte alls bör ställa upp på samma sätt som den första, här skulle jag istället vilja se ett klassiskt paraply där Andrew Calof och Jesper Olofsson från varsitt håll står högt i respektive tekningscirkel redo att direktskjuta på matningarna från Cumiskey på blå. Framför mål känns Pär Lindholm perfekt lämpad då han med sin oömma spelstil och goda skickligheter att hitta mål från nära håll kan peta in ett gäng puckar. Som spelfördelaren djupt ned i zon, i en så kallad Gretzky-position, bör Axel Holmström placeras. (Eftersom att Axels säsongspremiär dock får vänta på grund av skada bör denna plats fram till dess fyllas av Tim Söderlund, en tanke som kittlar att slänga in honom där)

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *