Skadedrabbat Skellefteå tar emot antagonisten från norr – men hur mår egentligen truppen?

Skellefteå AIK gästas i kväll av Luleå HF i ett möte som i seriesammanhang oftast är riktigt känsloladdat, men som i den stundande matchen faktiskt känns rätt kallt. Varför? Skellefteå AIK saknar tio spelare, varav åtta ordinarie, och frågan börjar faktiskt bli allt mer befogad. Hur mår egentligen laget, och vad står på isen den 23 september?

Gustaf Lindvall, Oscar Möller, Niclas Burström, Kyle Cumiskey, Johan Alm, Axel Holmström, Pontus Petterström, Sebastian Ohlsson, Jesper Olofsson, Anton Öhman.

Där har ni de tio spelare som till kvällens match saknas i laguppställningen, något Norran kunde rapportera från dagens träning.

Till att börja med så vill jag bara inleda som så att jag, precis som ni, vet hur Skellefteå AIK fungerar gällande skador – en spelare med den minsta skada vilas gärna ett par dagar längre än vad som egentligen behövs för att säkerställa långvarig hållbarhet. Ett koncept som oftast visat sig positivt och som gynnat laget i slutändan.

Att tio spelare därför saknas till kvällens match är egentligen ingen kioskvältare eller ögonbrynshöjare alls – men när seriestarten närmar sig och laget ännu inte ens varit nära fulltaligt i någon träningsmatch bildas ändå ett par orosmoln ovan den Skellefteåiska himlen.

På backsidan saknas i kväll lagets tre bästa backar – på isen ställer man Fredrik Lindgren, Filip Berglund, Emil Djuse, Marcus Pettersson, Anton Danielsson, Sebastian Aho och Hugo Danielsson. En sju manna backuppställning där Niclas Burström också med största sannolikhet kommer ingå när pucken släpps i Coop Arena om 23 dagar.

För mig är inte det en toppuppsättning i SHL anno 2016/2017 – när den adderas av Johan Alm och Kyle Cumiskey är den riktigt, riktigt bra. Men fram tills dess kan en svag backuppsättning framför ett oprövat målvaktspar komma att ställa till det rejält för västerbottningarna, och poäng du tappar i början av serien är poäng du aldrig får tillbaka. Poäng som när serien summeras kan vara skillnaden mellan att redan i kvartsfinalens första match ställas mot Växjö Lakers på bortaplan eller Malmö Redhawks på hemmaplan.

Och angående nämnde Cumiskey blir frågetecknen allt större – vad är det egentligen som händer där? När den tilltänkta förstabacken värvades var tanken att han skulle gå på is med laget redan första veckan, när vi nu snart summerar den fjärde träningsveckan har han ännu inte synts till och informationen utåt har varit allt annat än öppen. Hade jag inte suttit i Umeå hade jag redan nu varit och nosat i detta, men att ”gräva” genom telefonsamtal är allt för svårt.

I de främre leden saknas även där flera tongivande spelare, allra färskast är det Oscar Möller som opererats och som kommer att hållas från spel ett gäng veckor framöver. I hans frånvaro kommer laget att fyllas upp av juniorer, vilket jag ställer mig positiv inför då de är framtiden, men när laguppställningen publiceras i SHL-premiären kommer det bli påtagligt hur Skellefteå AIK saknar offensiv bredd – och där kommer en ännu obesvarad fråga att ställas igen.

Varför har inte Mattias Ritola ersatts?

5 kommentarer

 1. Tycker verkligen att vi har ”ersatt” Ritola Med ett hyfsat radarpar som heter Lindström och Möller.!

  För övrigt:varför så orolig?
  Jag tror stenhårt på nyförvärven.
  De har kommit ,just till oss, för att utvecklas.

  Sex finaler hittills..det borde räcka för att lugna de som tvivlar!

 2. Vi har inte ersatt ritola. Möller och Lindström hade redan presenterats och forwardsidan var klar när beskedet om ritola kom. Efter det hände ingenting. Som jag ser det har vi just nu tre ytterforwards som håller högsta shl-klass eller högre i Möller Lindström och calof, men efter det är det rakt igenom gedigna mittenskiktspelare. Hade behövt ritola eller motsvarande för att kunna skapa två riktigt bra förstakedjor.

 3. Ritola är inte ersatt då hans besked kom efter att Lindström och Möller redan presenterats och forwardssidan var klar. När han försvann borde han ersatts för nu har vi bara tre ytterforwards (räknar in calof) av högsta shl-klass och sen ett stort antal väldigt gedigna mittenskiktspelare. Det räcker inte till två förstakedjor av toppklass vilket kommer behövas i år.

 4. Med fullt lag på banan känner jag mycket stor tllförsikt! Men det var just det! Vi har inte fullt lag – far from it, och målvaktsparet siaf inta rankas som ettor i shl kan man börja fundera! Mestvfunderar jag över kyle cumiskey! Hur tänkte AIK är? Blev man lurad eller har nånting gått snett?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *