Lindgrens bomb sänder tydliga signaler – Skellefteå AIK blir att räkna med även i år

ortio

Fyra dagar har gått sedan Skellefteå AIK släppte en av SHL:s hittills största bomber och presenterade NHL-målvakten Joni Ortio – en värvning som med besked visar att klubben vill ha tillbaka det dubbelt förlorade guldet.

Markus Svenssons öst-exil har under sommaren varit det klart hetaste samtalsämnet runt Skellefteå AIK – hur skulle Erik Hanses och Gustaf Lindvall klara av att täppa igen de hål som Svensson lämnade, skulle Hanses äntligen blomma ut?

Under försäsongen har ingen av lagets målvakter gett några som helst besked att de skulle vara redo att greppa förstaspaden och bära Skellefteå AIK till en femte raka serieseger, och sjunde SM-final. Hanses visade, tyvärr, återigen upp den osäkra sidan av sig själv där puckar av alla karaktärer letade sig in i nätmaskorna – samtidigt som den SHL-oprövade Gustaf Lindvall också han haft svårt att hitta en stabilitet i sitt spel så här långt.

”Se problemet – åtgärda problemet”. Så bör en sportchef med vikt bakom sina uttalanden och seriösa ambitioner om att vinna SM-guld agera, lex Henrik Evertsson som de senaste säsongerna seglat upp som en förebild för sina kollegor gällande att åtgärda brister i sitt lagbygge under skriande säsong.

Mikael Lindgren, som är helt färsk sportchef i SHL och garanterat har mycket kvar att lära, hade fram till i onsdags ”bara” hämtat in en spelare (Kyle Cumiskey) på egen hand sedan han tog över stafettpinnen efter Lasse. Då slog han till med ett nyförvärv som verkligen osar klass, och hämtade in den finländske stjärnmålvakten Joni Ortio som i fjol på allvar slogs om förstaspaden i Calgary Flames.

Så ska en sportchef agera när en lagdel blottar uppenbara brister, även fast säsongen inte har börjat. Alternativ B hade varit att vänta en bit in i säsongen, men det hade varit som att förvänta sig besvarad kärlek när du själv inte visat någonting. Ibland krävs det att du sväljer nervositeten, visar lite mod och gör något du inte gjort förut – att Lindgren gjorde det förtjänar mycket beröm, även om Erik Hanses lämnas lite i skiten vilket jag inte riktigt gillar…

… Visst, Erik Hanses har inte gjort speciellt många glada i Skellefteå på sina 46 starter i målburen och att han helt plötsligt skulle axla rollen som förstamålvakt i ett lag med ambitioner att lyfta Le Mat var även för mig en ekvation omöjligt att få ihop.

Att hans kontrakt rivs så nära inpå seriestart är dock, givetvis, beklagligt och det är svårt att inte tycka synd om den alltid så trevliga dalmasen som nu tvingas ut på klubbjakt i en marknad där de flesta lag redan spikat sina målvaktsuppsättningar. Jag hoppas innerligt att hans agent hittar en lösning där Erik hamnar rätt, får en eller två säsonger som förstakeeper, och hittar den nivå som faktiskt finns där.

Allra helst i ett Hockeyallsvenskt lag, en liga som känns bäst lämpad för honom efter dessa tre år i Skellefteå AIK.

 

1 kommentarer

  1. Jag vill ha några bomber på backsidan också,och faktiskt någon forward också,tycker att man spelar högt med två backar som fortfarande inte får träna för fullt,känns lite osäkert med ett korsband och en ljumske på dom två,ljumskar brukar kunna vara ett långlivat elände.Även om Alm och Cumiskey håller ihop,så känns AIK för ihåligt,man kan ju inte hellre påstå att CHL och träningsmatcher sett sådär fruktansvärt övertygande,det är väl bara hemmamatchen mot Kalpa som såg riktigt bra ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *