Krönika: ”Hur är du egentligen funtad, var gick din uppfostran fel?”

FOTO: TT

FOTO: TT

Du. Ja, du. Hur är du egentligen funtad, var gick din uppfostran fel och hur kan du någonstans inom dig finna det okej att förstöra för 6299 personer som du gjorde i går?

Det är SHL-premiär, den första ”riktiga” matchen på så länge och förutom de tusentals av Luleå-supportrar på plats är ni flera hundra svartgula på plats – ni har åkt buss i två timmar, längtat i tvåhundratvå.

Ett gäng kalla har du hunnit med, kanske mer än så. Innan match i bussen, på Allstar. Du har just släppts in på bortastå tillsammans med alla de förväntansfulla och taggade runtomkring dig.

Du väljer att gömma den där äckliga och helt onödiga bengalen i insläppet – tar in den på läktaren, och när matchen som jag åtminstone trodde du längtat till är på väg att dra igång tar du ett beslut jag aldrig någonsin kommer att förstå. Det är inte coolt med bengaler inomhus, det är pinsamt och patetiskt.

Och mer än så – listan kan göras lång, men det av störst vikt är att folk runtomkring dig far illa av ditt idiotiska, och medvetna, val. Individer med kärleken till samma lag som du drabbades av andningsproblem, men kanske än värre: de dras över samma kant som du.

För är det något som händer i situationer som gårdagens så är det hela klacken som får skiten, ”Skellefteås supportrar skämde ut sig”.

När det var du. Du som är så pass förjävligt funtad att du brister så pass mycket i din respekt och riskerar hälsan för alla runtomkring dig, för något så otroligt töntigt som en bengal?

Respekt. Ja, förutom den redan nämnda bristen blir allting än värre när du väljer att avbryta hyllningen till svensk ishockeys stålman, Jan Sandström – Luleå-spelare eller inte, den bedrift han hyllades för förtjänar respekt från hela landet, oavsett sympatier.

Nu fick Jan Sandström aldrig den ultimata av hyllningar då allt fokus istället riktades mot dig, seriöst?

Är du stolt? Är din mamma och din pappa stolt?

Matchen då? Ja, det spelades ju en sådan också. Men först, om du, läser detta – sluta nu, för du har bevisat hur lite du faktiskt bryr dig om ishockeyn. Så, nog om honom.

31-32 i skott och straffavgörande – mjaaaaa, visst kändes det ändå rätt rimligt då matchen var precis så där tight som bara ett derby kan vara. På vissa håll gick nerverna att ta på, men överlag var det en riktigt trevlig tillställning där antitempot från försäsongen var som bortblåst.

Det gick snabbare, det var skickligare och betydligt mer noggrant än på hela försäsongen – Skellefteå visade direkt att man är redo för de 52 omgångar som står framför dem, och straffvinsten var ett styrkebesked då Luleå faktiskt kändes riktigt heta.

Två individuella prestationer jag tog med mig från gårdagen kommer från två nyförvärv.

Till att börja med, Gustaf Lindvall. Wow! Sällan, om någonsin, har jag sett en burväktare debutera så storstilat som den Skellefteå AIK-fostrade gjorde i går. Lugnet, närvaron och alla de stora räddningarna. Att han sen fick kröna insatsen med att spika igen i straffläggningen kändes så förtjänt och högsta betyg helt befogat.

Sen, en spelare kanske inte så många la märke till då små grejer sällan uppmärksammas – men Emil Djuse, vilken premiär! Sättet han löste trängda lägen i egen zon var exemplariskt, stundtals funderade jag på om han hade ögon i nacken. Skellefteås projekt på backplats kunde inte ha inlett bättre.

Ny match i kväll, just nu i bilen på väg från en hotellnatt i Luleå mot Skellefteå.

Släpp pucken!

3 kommentarer

  1. Vill bara tacka för ditt inlägg om bengalen i Luleå detta hör inte hemma i sportsammanhang över huvud taget. Han borde aldrig få komma in på en Arena i fortsättningen

  2. Skön du är som blandar in hans morsa! Såga henne längst fotknölarna! Hon bör portas från alla sportevengemang i hela Västerbotten!

    Tänk om alla ba kunde käka bullar på pressläktaren, så jävla skön inramning det vore! Det är inte alls en del semi-knäppa personer som drar med sig medel Svensson så dom vågar sjunga! Fokus från North-Powers håll bör ju ligga på giganten Janne Sandström som du säger, helt korrekt. Nästa match drar jag med en stor banderoll för att hylla han som hyllas bör. Det är läktarkultur. Respekt.

    Finns det någon fråga, liten som stor, som gör att du sticker ut från resten av journalisterna? Givetvis inte. Uppe på den höga hästen ser man alla vinklar och vet facit till livets alla frågor. Vore intressant att reda på hur vida åsikterna skapas på en journalist högskola eller om bara dom med rätt åsikter får bli journalister.

    Youtubea ”Greatest tifos in the world” eller liknande, kika vad dom har gemensamt! Så klart är pöbels betraktelsesätt väldigt fel. Utbilda packet så vi får RÄTT värderingar. Häng ut patrasket som inte ser på samma sätt som dig!

  3. Märkligt tyst från NP´s styrelse. Har inte sett eller hört någon kritik från det hållet. Det är dessutom inte första gången det eldas på bortastå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *