Spelschemat – en fatalt missriktad kula i den egna foten, SHL!

”Hörrni, ska vi inte ta och fucka upp det rejält när SHL drar igång – för ingen här inne bryr sig om fansen, va?”
”Nä, varför ska vi bry oss om dem? Men hur ska vi göra för att jävlas med dem, och i samma veva ställa till det mer för oss själva än vad vi redan gör?”

Så kan konversationen ha gått bakom låsta dörrar när de vise männen inom SHL möttes för att färdigställa spelschemat tidigare i år.

Observera att konversationen är fiktiv och citaten fabricerade. 

Men känslan är att citaten ändå inte ligger långt ifrån sanningen.

Medveten handling eller ett spelschema fastställt på fyllan, där någonstans är känslan att vi närmar oss sanningen – för hur kan en så pass stor organisation begå en så stor uppfuckning?

För premiärveckan, som det kommer mer läsning om längre ned, är inte bara ett stort hån mot supportrar till SHL-lagen i landet – det är också en fatalt missriktad kula i den egna foten, ty ni vise män. Snacka om att helt ta bort premiärveckans magi med fulla omgångar, löpsedlar med rubriker veckan lång och sociala medier fyllda av engagemang.

För mig är såväl omgång 1 som 52 heliga – där ska pucken släppas på sju arenor samtidigt. Nu fick vi en tjuvstart av SHL med en match från omgång 1, en från omgång 6 och en från 37. Detta en hel vecka innan vissa lag klev in i SHL.

För att gå in djupare på problemen har jag valt att lista inledningen av SHL för två lag, och jag har valt de två nordligaste.

Luleå HF inledde den 17 september med att möta Linköpings HC, sex och sju dagar senare spelade laget sin andra samt tredje match. Efter det väntade ytterligare fem dagar av vila innan laget är schemalagda för sin fjärde match. Laget har alltså 13 (!) dagar mellan sin första och fjärde match.

Skellefteå AIK inledde den 23 september, sex dagar efter SHL:s första matcher, och när västerbottningarna klev in i seriespel hade två lag (Malmö och Linköping) redan spelat två matcher. Efter premiärhelgens inledande back-to-back möten har Skellefteå sedan fem dagar till nästa match.

Jag finner ingen logisk eller rimlig förklaring till varför det ska se ut så här, och för mig är det ännu ett felsteg i ett led av många från SHL:s håll som distanserar sig allt mer från ishockeyns viktigaste individer för varje beslut som tas.

Detaljer som också upprör (där SHL inte är ensam marodör):

Redan andra veckan efter att svensk ishockeys tre elitligor dragit igång har vi en helt matchfri kväll då varken SHL, SDHL eller Hockeyallsvenskan har matcher som spelas i kväll.

* Och inte blir det bättre andra veckans andra dag då bara två matcher spelas, en i SHL och en i SDHL.

Hade inte svensk ishockey mått bra av en koordinerad, välplanerad och gemensam plan för när matcher spelas? En matchfri kväll redan i slutet av september är inte bra för någon part.

2 kommentarer

  1. Anledningen stavas Evenemangsarenor! Det ekonomiska slöseriet i de dåligt skötta SHL-föreningarna som har svårt att få räkenskaperna att gå ihop och många nybyggda arenor måste även användas för andra arrangemang som väger tyngre och prioriteras högre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *