Skellefteås potentiella JVM-spelares annorlunda avslöjande: ”Jag har aldrig sett en NHL-match”

Tim Söderlund har exploderat i höst och på kort tid spelat till sig en ordinarie plats i SHL – en monsterutveckling som i december kan belönas med det finaste en juniorspelare kan föräras med: en plats i JVM-truppen. Olikt i stort sett alla andra ishockeyspelare har dock inspirationen inte kommit från andra sidan pölen, faktum är att han aldrig ens sett en NHL-match. Aldrig någonsin.
– Jag gillar inte att kolla på ishockey.

Likt de första skären när han lämnar den decimeterförhöjda delen av sargen har Tim Söderlund sprintat ut i SHL under hösten 2016 – orädd, kaxig och med en ungdomlig entusiasm så sprudlande att ett betessläpp i Burträsk ligger i lä.

Förlåt, kossor.

Tre poäng på 17 matcher är hans facit, en skral skörd förvisso – där, i den 175 centimeter långa (läs: korta) kroppen, finns dock så mycket mer att hämta.

Poängmässigt sett, alltså. Sätter du fingret för statistiken och bara ser till insatserna har Tim levererat – ja, så till den grad att allt fler paralleler mellan nuvarande nummer nio, och dåvarande, börjar dras. Något Bert Robertsson håller med om:

Jag förstår de som ser den likheten, Arvidsson hade ett internationellt stuk i sitt spel tidigt och där tycker jag Söderlund ligger också. Sen tycker jag att Arvidsson kanske var bättre på att komma till skott, och finna av mål men att Söderlund ligger något längre fram i sin skate och påverkan på matchbild.”

18 år, fortfarande med sängen i pojkrummet och föräldrarna som sambos, kan nu Söderlund bli en av Tomas Monténs forwards i JVM-truppen till den klassiska, och folkkära, JVM-turneringen över jul och nyår trots att han är minderårig- något som visar på den talang Söderlund besitter.

Ytterst oväntat, och väldigt udda, blev det då när han efter segermatchen mot HV 71 avslöjade att han aldrig någonsin sett en NHL-match.

Är det inte därifrån man hämtar sin inspiration som ung ishockeyspelare?

Ett avslöjande som kom efter en hyllning från förre Calgary Flames målvakten, nu gigant i SHL, Joni Ortio.

Du har spelat med Johnny Hockey, nu har du Tim Söderlund i ditt lag, ser du någon likhet mellan de två?

”Absolut, Tim påminner faktiskt mycket om Johnny så jag kanske får börja kalla honom för ”Timmie Hockey”.

Två minuter senare, Tim kommer ut från den dörr Joni just gått in genom, och jag ropar till mig honom. Påpekar direkt den liknelse Ortio just gjort, mellan en av NHL:s mest intressanta forwards och han som nu står mittemot mig.

– Johnny vem? Det vet jag inte vem det är.

… Du vet inte, vem Johnny Gaudreau är?

– Nej, jag tittar inte på NHL. Har aldrig sett en NHL-match faktiskt.

Aldrig någonsin?

– Jag tycker inte om att kolla på ishockey.

Sedan lämnar Tim intervjun, jag står kvar och funderar. En supertalang har alltså alddrig sett en NHL-match, han vet inte ens vem Johnny Hockey är.

Förvånad är bara förnamnet – förvånad blir jag dock inte om Viktor Arvidsson och Johnny Gaudreaus on-ice-look-a-like tar en plats i JVM.

Så bra är han.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *