Skellefteås tunga facit mot topplagen – fem poäng på sju försök duger inte

Skellefteå AIK haltar i tabellen och laget har i SHL:s 17 spelade omgångar haft svårt att hitta en jämn, men framförallt hög, nivå – en inblick i statistiken visar också en oroande trend där västerbottningarna bara plockat 5 av 21 möjliga poäng mot lagen högre upp i tabellen.

När Anders Forsberg, och till störst del Hans Wallson, styrde den svartgula skutan kryssade också maskinen från guldstaden genom SHL som ett osänkbart skepp – en dynasti likt något Sverige inte sett på väldigt länge. Då återfanns också Skellefteå AIK högst upp i resultatbörsens tabell, man besegrade toppkonkurrenterna till och med en dålig kväll på jobbet och de där plumparna kom oftast mot de lägre placerade lagen.

Nu, i SHL:s upplaga 16/17, är verkligheten någon helt annan.

För det första har inte Skellefteå AIK några toppkonkurrenter, man är inte ens och nosar där uppe i skrivande stund, så den paralellen är kanske något tuff att dra men jag väljer ändå att dividera SHL i två block.

Block A med Frölunda HC, Brynäs IF, Malmö Redhawks, Karlskrona HK, Färjestad BK, HV 71 och Växjö Lakers – de sju lag som inkasserat fler poäng än Skellefteå AIK och befinner sig högre upp i tabellen.

Block B med Linköpings HC, Luleå HF, Örebro HK, Rögle BK, Djurgårdens IF och Leksands IF, de sex lag med färre inspelade poäng.

Skellefteå AIK har mött lagen i ”Block A” sju gånger hittills, 21 möjliga poäng – där har de hittills bara plockat fem poäng (tre mot KHK, två mot VLH) och alltså missat 16 poäng, dessutom med en målskillnad på minus 14. 

Lagen i ”Block B” har man mött tio gånger, och plockat 20 poäng.

Här finner vi också en av anledningarna till Skellefteås dystra tabelläge, för att lyfta i tabellen krävs det att man plockar betydligt fler poäng mot de ”bättre” lagen – kanske med start i kväll då HV 71 gästar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *