Förlust trots stark tredjeperiod efter nytt defensivt haveri

Skellefteå AIK utklassades av Växjö Lakers för tre dagar sedan – i kväll var det dags för nytt bortamöte mot ett av seriens bättre lag, och efter ännu ett defensivt totalhaveri kunde man inkassera en ny förlust. Samtidigt plockade Örebro poäng i Gävle och nu är Skellefteå bara ett par poäng från fel sida åttondelsstrecket.

Till att börja med, Skellefteå AIK:s tredjeperiod motiverar faktiskt de första positiva orden på länge – till slut, efter tio av elva mållösa perioder, tog laget den enkla vägen mot mål och sköt före man tänkte. Visserligen gick Färjestad ned sig ett par växlar men det tar inte ifrån Skellefteå de bra sakerna man faktiskt där stod för – i offensiv zon har man ändå spelare som kan. Men.

En bra förstakedja kan bara ta dig så långt, och i Skellefteå AIK blir den tesen så tydlig när det nu match efter match bara är kring Joakim Lindström det händer något som helst av offensivt värde – och då har han i de senaste matcherna knappt sett ut att gå på trekvartsfart. 

När det sätts i vågskålen mot de övriga offensiva nyförvärven (Emil Pettersson och Jesper Olofsson) blir också sportchef Lasse Johanssons naiva arbete de sista månaderna på kontraktet ett ämne för en större diskussion. De två, tänkta, spetsspelarna från Modo och Karlskrona HK har ytterst svårt att få någon som helst påverkan på en matchbild och framförallt Emil Pettersson har den senaste tiden (trots kvällens mål) visat ytterst lite som motiverar en plats högt upp i hierarkin när (läs: om) ledningen förfogar över en fullt frisk forwardsuppsättning.

Men offensivt sett så stannar vi där, för det är inte i nord Skellefteå AIK har de största problemen just nu – down south, i zonen närmast den så skicklige Joni Ortio, ser vi just nu hönsgårdarnas urmoder. Bert Robertssons har misslyckats med att öva in ett fungerande försvarsspel.

Ett försvarsspel där vissa syndar mer än andra – och då tänker jag väl egentligen på alla förutom typ Sebastian Aho och Johan Alm, som båda två klarar sig undan den känga som nu kommer att svingas.

Jag köper att tio av tio pass inte sitter på bladet, att rutinen är långt från jämnbördig med i stort sett alla i Färjestads backuppsättning och att steget till SHL är större än vad vissa spelare (lex Rasmus Dahlin i Frölunda) visat – men det här är SHL, och är du här så måste du anpassa dig själv och ditt spel till vad som krävs i landets högsta serie. Tyvärr så är det ett par spelare i backuppsättningen som just nu får alldeles för mycket förtroende sett till prestation, och då tänker jag på främst Marcus Pettersson samt Anton Danielsson. Två som har mycket ishockey i sig, men den ena (Pettersson) har den senaste månaden inte ens varit nära någon nivå och den andra (Danielsson) känns faktiskt inte redo att klocka istid i SHL. Valpmisstagen är allt för många och i närkampsspelet blir det (återigen tyvärr) allt för givmilt, och vekt. Nu går det visserligen att slussa in halvfärdiga juniorspelare till SHL, något Skellefteå AIK visat de senaste åren, men inte så som säsongen ser ut som den gör – men vad har man för val? Med den ytterst tunna truppen är Bert, Fredrik och Stefan bakbundna.

Avslutningsvis så kan vi konstatera att tre av de fyra lagen bakom Skellefteå AIK i tabellen i kväll plockade poäng – där både Djurgården och Örebro känns redo för ett lyft i tabellen, och någonstans känns det surrealistiskt att det är nedåt man som bevakare av Skellefteå AIK nu håller utkik. Eller ja, det har ju blivit till en vardag de senaste säsongerna men då har laget haft samtliga lag bakom sig – nu är det bara fyra.

6 kommentarer

  1. Okej om man ifrågasätter Olofssons start på den här säsongen, men dom 6-7 senaste matcherna har han banne mig varit ett av Skellefteås största hot framåt. Sätter man han med ett par offensivare spelare som kanske Söderlund och Jimmie så får han förhoppningsvis gör sina mål och poäng också. Väldigt konstigt att Söderlund inte har fått spela mer, i min mening har han varit outstanding och den som iallafall ser ut att försöka.

  2. Ett bra exempel på varför vi ligger där vi ligger. Lägg märke till Olofsson, i början på andra perioden mot HV, efter en förstaklassig genombrytning och skott, istället för att fullfölja mot mål (vilket i den matchen mycket väl hade kunnat rendera 3 poäng) istället slutar spela och viker av mot sargen. Sådan inställning kanske gick för sig i Karlskrona, men bör absolut inte vara tillåtet i ett lag som vill vara med och fightas om medaljerna. Tyvärr verkar den här bottenlagsinställningen från våra nyförvärv ha spridit sig i truppen. http://www.shl.se/play/video/Skelleftea_AIK_HV71-14872029?autoplay=1

  3. Hej Robin, det vore kul om du kunde skriva blogginlägg efter vinster också. Jag ser nästan bara blogginlägg vid förluster, varför?

    • Hej! 🙂 Jag har sedan i onsdags befunnit mig i Jönköping på dreamhack där jag dagarna till ända jobbat med en dokumentär jag producerar. Har således inte haft tid attt skriva något. Har inte ens sett de senaste två matcherna på grund av noll ledig tid.

      Det är iaf därför det inte kommit någon uppdatering. Det har inget med vinse eller förlust att göra .

  4. Nåja. Det har varit en del dåliga matcher, men rent poängmässigt är vi fortfarande med anser jag. Det skiljer inte speciellt många 3-poängare för en betydligt bättre position i tabellen. Det finns klara brister i spelet, främst defensivt är det väl mycket slarv men det känns inte som någon riktig panik än.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *