Emil Pettersson lämnar Skellefteå AIK – kan gamnacken ligga bakom?

Mindre än en vecka efter Bud Holloways entré i truppen får vi se en spelare gå åt motsatt håll då Emil Petterssons, ytterst oväntat, lämnar för konkurrenten Växjö Lakers mitt i brinnande säsong – ett spelartapp som ger såväl positiv som negativ betydelse för truppen. 

Till att börja med så blev jag väldigt förvånad när jag öppnade pressmeddelandet och såg ”Emil Pettersson lämnar Skellefteå AIK” – en spelare som hämtades hit efter att ha tillhört Modo Hockeys främsta och sågs som en av de största talangerna utanför SHL inför årets säsong. Något tunn fysisk attribut och absolut inte så vältränad som de flesta inom dagens moderna ishockey är – men med ruskigt fina händer och en högklassig blick för spelet.

En ”projekt-värvning” som skulle ges tid, två år skrevs kontraktet, att växa in i Skellefteå AIK:s kostym och precis som så många tidigare värvningar förädlas under Thomsons strängar. Att kontraktet skrevs på just två år var för mig en hint om att Emil skulle få den första säsongen att bygga muskler, växa in i föreningens tänk och under det sista året på kontraktet ge avbetalning. Som Tim Heed, John Norman, John Klingberg med flera. 

Att man nu bryter kontraktet betyder en av två saker. Antingen har något gått fel i relationen Skellefteå AIK+Emil Pettersson – eller så har föreningen släppt på sitt mantra att ”här får talanger tid och här förädlas de till storstjärnor”.

Av ovanstående alternativ är det förstnämnda mer troligt. Varför? Emil Pettersson känns inte som den klassiska spelaren som tacklar motgång och utvecklas av den. Den där som är redo att lägga ned mer tid med gympadojjorna på fötterna än skridskorna. Trion Heed, Norman, Klingberg hängde ytterst sällan med huvudet i matcher där ingenting stämde och hängav sig till Thomson, ja till hela föreningens ideologi, fullt ut. 

Emil har inte visat den inställningen i svartgult och faktiskt varit den största gamnacken i klubben så länge jag kan minnas – det gillar inte någon i föreningen, och det känns som att där har det till slut blivit för mycket.

Gamnacke och loj inställning till trots – den 22-åriga centern besitter skills få i Skellefteå AIK matchar, och även om de legat i lönn större delen av hösten så står jag fast vid att när han får tillgång till dem på daglig basis så har han allt för att bli en bärande spelare i vilket SHL-lag som helst. Om detta nu sker i Växjö Lakers så är det bara att gratulera smålänningarna till ytterligare en succévärvning.

Och för att fortsätta på den negativa betydelsen för Skellefteå AIK så känns tappet av Emil som något som kan tala emot västerbottningarna till våren när Hockeyallsvenskans stora succéspelare, Elias Pettersson, ska välja och vraka bland anbuden från SHL. Den fyra år yngre brodern är en än större talang, kanske den största just nu utanför landets högsta liga.

Avslutningsvis, när fördelarna och nackdelarna med det bås som nu blir tomt i omklädningsrummet, så är ändå känslan att det kanske är mer positivt än negativt. Gamnackar kan dra ned ett helt lag, och om han inte var redo att dedikera sig till gymmet här uppe så talar inte mycket för att han ska vara redo för det någon annanstans heller. 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *