Banta eller svälta?

Det pågår en insamling på Tv4 för världens barn. Fantastiska Loreen sjöng så vackert. Hon hade en kjol på sig som är så inne att jag inte förstår att den är snygg. Dessutom visade hon sin vältränade platta mage samtidigt som bilder på en stor skärm rullade under låtens gång. Där fick vi se barn och vuxna från Afrika som har det svårt på många sätt. Barnen, som var väldigt små, stod med bara överkroppar och deras magar var uppblåsta av undernäring och hunger. Blir det inte märkligt?

Jag har absolut ingenting emot Loreen, men här får hon representera det skönhetsideal som råder hos oss i väst och hur skev hela världen är. Synen av hennes bara och stenhårt platta mage sticker i mina ögon när jag sedan ser barnens uppblåsta. Det är så mycket som är fel här att jag inte vet var jag ska börja.

Minns för övrigt att det för flera år sedan hölls en likadan gala på tv. Jag hade precis själv fått barn och satt och grät ögonen ur mig när inslag visades om hur utsatta barn i fattiga länder har det. Det skar i mitt mammahjärta, snoret rann och jag knappade febrilt på telefonen för att skänka pengar och för att bli fadder. Bredvid mig satt pappan till mitt barn – helt oberörd (tyckte jag). Varför knappade inte han på telefonen? ”Har du inget hjärta i kroppen!!!???” skrek jag åt honom och konstaterade att så var troligen fallet och att han förmodligen var död inombords.

Okej, jag var så mycket i den där amningsbubblan som man förmodligen kan vara. Men ändå!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *