Mamma mia!


Kan det över huvud taget bli smarrigare än så här? En digestivebotten med chokladfyllning och blåbärsmaräng på det. Det ska jag bjuda min mamma på på söndag. Kolla in helgbilagan i Folkbladet i morgon så bjuder jag på fler tips inför alla mammors dag.

Här kommer receptet på finfina pajen på bilden. Receptet är från boken ”Tårtor och bakelser från En liten smula”.

Choklad- och apelsinpaj med blåbärsmaräng
Pajbotten
225 g digestivekex
4 msk smör

Chokladkräm
100 g mörk choklad, 64 procent
3 äggulor
1,5 dl strösocker
4 msk majsena
6 1/4 dl mjölk
rivet skal av en apelsin

Marängtopping
1 vaniljstång
1 3/4 dl strösocker
1/2 dl vatten
5 äggvitor
50 g blåbär

Pajbotten: Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop smulor och smör och tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter. Blandningen ska täcka både botten och kanter.

Chokladkräm: Hacka chokladen. Vispa äggulor, socker och majsena i en skål till en slät smet. Koka upp mjölken och häll den över äggsmeten under omrörning.
Häll tillbaka allting i kastrullen, tillsätt den hackade chokladen, rivet apelsinskal och värm på svag värme under omrörning tills det tjocknar.
Häll chokladkrämen i kexskalet och grädda i mitten av ugnen på 160 grader i cirka 30 minuter tills fyllningen stannat.

Marängtopping: Dela vaniljstången på längden. Häll 1 1/4 dl socker, vaniljstång och vatten i en kastrull utan att röra eller vispa. Sätt kastullen på spisen och koka upp. När vaniljsockerlagen är 110 grader börjar du vispa äggvitor och 1/2 dl socker till maräng i en bunke. Tillsätt blåbären på slutet.
När vaniljsockerlagen är 122 grader, häll sockerlagen i en tunn och jämn stråle över marängen och fortsätt vispa tills marängens temperatur sjunkit till cirka 30 grader. Klicka på marängen och bränn eventuellt av ytan med en gasbrännare.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *