Man har ju sina favoriter


Varje kväll när mina barn ska sova så får de välja en bok var som vi läser tillsammans. Jag har många barnböcker kvar från när jag själv var liten, men jag får även många nya via jobbet som vi läser hemma och recenserar i Folkbladet. Vissa är roligare än andra. Storasyster gillar kapitelböcker och faktaböcker om djur, natur och människokroppen. Lillasyster tycker om vanliga bilderböcker. Själv tycker jag att Pija Lindenbaums böcker är helt fantastiska.

Jag måste erkänna att det finns en bok som jag gömt undan i en garderob. Askungen II – Drömmen slår in. Här bjuder jag på en cliffhanger från den så förstår du förmodligen varför.

”Alla fina herrar i hela landet kommer hit. Bättre chans att hitta en bra make finns inte.” Styvmodern tittade strängt på döttrarna. ”Jag vill inte veta av att ni sviker mig en gång till!” varnade hon.

”Om man ska fånga en riktigt bra karl, så måste man se riktigt bra ut”, fortsatte styvmodern. ”Vi ska se till att ni får var sin rik och adlig man.”
[…] För att få riktigt fina friare behövde flickorna nya klänningar, nya skor och nya smycken.
”Ju finare desto bättre!” bestämde styvmodern.

Vilket jädra skräp. Original-Askungen är väl inte någon bra förebild heller, men här har Disney valt att i modern tid cementera stereotypa könsroller på ett sätt som gör mig mörkrädd.

Tummelisa tycker jag inte heller om. Den handlar om hur liten och vacker hon är, hur hon blir kidnappad flera gånger, nästan bortgift mot sin vilja, men till sist möter en prins som hon genast vill ha. Men kom igen! Bara för att en saga en gång i tiden ansågs vara så fantastisk så behöver det inte betyda att den är det för all framtid. Jag förstår inte varför den nyss kom ut som nyutgåva. Bilderna är fina, men sorry H.C. Andersen. Dina sagor är vansinnigt mossiga.

3 kommentarer

  1. På mitt jobb har vi jobbat med Askungesagan. Vänt på begreppen, utmanat det ”klassiska”. Hur ser sagan ut om Askungen är en pojke, hur är sagan om det är skon som berättar.. Det har varit hur kul som helst. 6-åringar är kloka!

  2. Jag gillar också Pija Lindenbaum. Britten och prins Benny! Och Gittanböckerna. Lill-Zlatan skrattar jag högt när jag läser. Men en annan bok jag älskar är Kaspers alla dagar av AnnaClara och Thomas Tidholm. Den är fantastisk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *